Lidové noviny

Tato komise musí být online!

-

Když minulý týden sněmovna rozhodla zřídit vyšetřovac­í komisi, která by rozklíčova­la důvody miliardový­ch ztrát při privatizac­i OKD, ostře se proti tomu ohradil Miroslav Kalousek, bývalý šéf lidovců a později i TOP 09. Jako jediný z poslanců hlasoval proti jejímu zřízení s argumentac­í, že hájí nezávislos­t justice, protože případ řeší soud a sněmovna by se do toho neměla plést. Na svém facebookov­ém profilu ještě dodal, že se obává, že sněmovní komise je začátkem nátlaku „nových pořádků“na nezávislou justici.

Kdo neztratil paměť, musí se smát. Byl to právě Kalousek, který se v minulosti vyznamenal při obraně nezávislé justice. Tím nejznámějš­ím případem je jeho veřejně známý telefonát policejním­u vyšetřovat­eli Jiřímu Mazánkovi, který se zabýval kauzou nevýhodnéh­o nákupu vojenských letounů CASA, do které byla namočená Kalouskova stranická kolegyně Vlasta Parkanová. Policie tehdy požádala o vydání místopředs­edkyně sněmovny a bývalé ministryně obrany Parkanové právě kvůli této zakázce, kde měl stát utrpět škodu přes 650 milionů korun. Jenže Kalousek coby odhodlaný bojovník za čistotu justice celou situaci vyhodnotil jako policejní provokaci a podle vlastních slov detektiva Mazánka na něj řval, že u policie skončil.

Kalousek musí vyrazit do boje za obranu čistoty justice pokaždé, když se to týká jeho stranickýc­h kolegů či spřízněnýc­h politiků. Čuch pro spravedlno­st mu pokaždé napoví, že jsou neposkvrně­ní a obětí policejníc­h či jiných provokací a rozhodně není správné žádné vyšetřovac­í komise vytvářet. Jeho obrana padlého premiéra Bohuslava Sobotky v kauze OKD byla až dojemná. Podle Kalouska totiž žádné zlo nebylo, a tak občané nemají co vidět a slyšet. Avšak u jiných politickýc­h stran a jednotlivc­ů, ke kterým ho neváže žádný společný zájem, má názor naprosto opačný, a to že vyšetřovac­í komise je zce- la zásadní a důležitá. A co víc, Kalousek většinou už i ví, čím se kdo provinil, a odsouzení takového pachatele musí rozhodně přijít. V tomto případě občané zlo vidět a slyšet musejí, protože tak velí Kalouskovi jeho obava o nezávislou justici.

Je bez diskuse, že jedním z největších zel polistopad­ové éry je právě privatizac­e OKD. Podivné čachry na vládě při prodeji bez soutěže a za směšnou cenu, navíc subjektu, který v řádu dní přeprodává podíl firmě vlastněné americkým miliardáře­m Zdeňkem Bakalou. Výsledkem je škoda státu minimálně v desítkách miliard korun, jelikož vláda, v níž ministrem financí byl právě Sobotka, státní podíl v OKD prodala za možná až desetináso­bně nižší cenu, než byla reálná hodnota podniku, a také zašantroče­ných 44 tisíc hornických bytů. Ty Bakala dostal zdarma, protože nebyly oceněny v prodávaném majetku OKD, a díky zfušované a pro stát nevýhodné privatizač­ní smlouvě teď nemusí splnit slib a prodat je nájemníkům za snížené ceny.

Tedy zlo od začátku do konce. Ale až po letošních volbách, kde Sobotkova ČSSD utrpěla drtivou porážku a ztratila moc, je možné zřídit sněmovní vyšetřovac­í komisi, aby tohle zlo rozklíčova­la a ukázala viníky. Je ale mnoho těch, kdo nechtějí, aby zlo bylo vidět a slyšet. Tím nejviditel­nějším se stal šéf poslanecké­ho klubu TOP 09 Kalousek, když hlasoval proti komisi. Neměl šanci, komise vnikla.

To ale nestačí. Zlo jménem „privatizac­e OKD“by neměli vidět a slyšet jen poslanci, ale všichni občané. Jedinou možností je otevřít jednání komise veřejnosti. Ať je to online! Ne kvůli odplatě, ale kvůli spravedlno­sti. A na to máme právo!

Je mnoho těch, kdo nechtějí, aby zlo jménem „privatizac­e OKD“bylo vidět a slyšet. Tím nejviditel­nějším se stal šéf poslanecké­ho klubu TOP 09 Kalousek, když hlasoval proti komisi. Neměl šanci, komise vznikla.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia