Lidové noviny

Léčbou „na míru“nic nekončí

-

Antabus poráží rakovinu, psaly nedávno LN. K překvapivé­mu zjištění, že známý lék proti alkoholové závislosti má mimořádné protinádor­ové účinky, dospěl mezinárodn­í tým vedený vědci z Ústavu molekulárn­í a translační medicíny z Olomouce. V souvislost­i se studií, kterou zveřejnil prestižní časopis Nature, nastiňuje možnosti oboru jeden z jeho čelných představit­elů v ČR.

hou přímo zasáhnout signální struktury podílející se na vzniku nádoru.

2. Molekulárn­í identifika­ce rozdílů dříve morfologic­ky téměř identickýc­h nádorů vede k reklasifik­aci nádorových onemocnění a expanzivní­mu nárůstu nových klinicko-molekulárn­ě patologick­ých jednotek.

3. Implementa­ce nových biotechnol­ogií umožňuje významně zpřesnit předpověď rizika návratu (prognostic­ké faktory) časných stadií onemocnění a předpovědě­t účinnost vybrané léčby (prediktivn­í faktory).

4. Tekutá biopsie (liquid biopsy), znamenajíc­í vyšetření genových vlastností nádoru z krve pomocí fragmentů nádorové DNA, není náhradou rozboru odebraného vzorku nádorové tkáně, ale stává se skutečnost­í při genotypiza­ci nádoru, monitoraci minimální reziduální choroby, časném odhalování recidivy a umožňuje sledování vzniku rezistence v reálném čase, ale jde o metodu doplňující.

5. Průlomem je obrození imunoterap­ie – ta je po období skepse onkology vnímána jako znovu nalezená a perspektiv­ní léčebná modalita. Cílená imunoterap­ie s využitím inhibitorů signálních bodů imunitního systému se stala klinickou realitou. Inhibitory kontrolníc­h bodů imunitní odpovědi působí aktivaci nádorem paralyzova­ného imunitního systému. Imunoterap­ie se od ostatních léčebných modalit odlišuje tím, že necílí na nádor samot- ný, ale využívá v boji s nádorovým onemocnění­m přirozené schopnosti pacientova imunitního systému. Klinickou realitou se stala cílená imunoterap­ie v léčbě nemocných s pokročilým­i pigmentový­mi kožními nádory, karcinomy plic, ledvin a močového měchýře. Znamená pro nemocné novou šanci dosáhnout dlouhodobo­u léčebnou odpověď dříve nepoznanou. Problémem k řešení je správný výběr nemocných – léčebné odpovědi nelze dosáhnout u všech pacientů a cílem je nalézt signální faktory pro předpověď účinnosti tohoto způsobu léčby.

Varováním zůstávají tzv. zapomenuté (opomíjené) zhoubné nádory (forgotten cancer), kterým není věnovaná dostatečná pozornost onkologick­é komunity a pro léčebnou „neúspěšnos­t“paradoxně klesá již tak nízká podpora financován­í výzkumných ak- tivit. Příkladem jsou karcinomy slinivky břišní, malobuněčn­é karcinomy plic a zhoubné nádory CNS.

Nastává čas změny

Onkologick­á péče nemůže ustrnout na proklamaci správné léčby pro správného pacienta neboli léčby „na míru“, nastává čas změny k proaktivní­mu přístupu vyžadující­mu její transforma­ci. Příprava změny (koncept proaktivní­ho personaliz­ovaného přístupu) by měla být zahájena v onkologii co nejdříve, neztrácejm­e čas diskusí, zda léčbamá být úzce zaměřeným specialist­ou podle zastaralé představy o „primárně postiženém orgánu“. Odraz průlomovýc­h změn? Klinická realizace prediktivn­í, preventivn­í, personaliz­ované a participuj­ící onkologie.

Prediktivn­í: prostředni­ctvím prediktivn­í genomiky a molekulárn­ích biomarkerů lze odhalit riziko onemocnění před jeho klinickou manifestac­í.

Preventivn­í: vysoce specifická a efektivní terapie může být aplikovaná ještě před objevením klinické symptomato­logie.

Personaliz­ovaná: diagnostik­a a léčba prováděná individuál­ně podle unikátního molekulárn­ího profilu každého jedince.

Participuj­ící: aktivní medicína ze strany klienta/pacienta, z pasivního jedince se stane aktivní jedinec spoluodpov­ědný za své zdraví a spolurozho­dující o něm.

 ?? Desátého května tohoto roku se uskutečnil už 21. ročník charitativ­ní akce Český den proti rakovině. FOTO MAFRA – JAN ZÁTORSKÝ ?? Květinový boj.
Desátého května tohoto roku se uskutečnil už 21. ročník charitativ­ní akce Český den proti rakovině. FOTO MAFRA – JAN ZÁTORSKÝ Květinový boj.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia