Lidové noviny

Královnou je Koukalová

Poprvé v historii ankety Sportovec roku zvítězil zástupce biatlonu Českou hvězdu ale nyní trápí zranění

- ONDŘEJ KOPŘIVA

PRAHA Sportovcem roku je po roční pauze žena. Loňského vítěze tradiční ankety judistu Lukáše Krpálka vystřídala na trůnu biatlonová mistryně světa Gabriela Koukalová. Její korunovaci viděli hosté v kongresové­m sále hotelu Hilton, kde se včera večer výsledky již 59. ročníku ankety Sportovec roku vyhlašoval­y. „Svou korunu jsem se rozhodla darovat mámě, která byla mým celoživotn­ím vzorem,“reagovala vítězná biatlonist­ka na ocenění.

Kolektivem roku byla včera zvolena reprezenta­ce v malém fotbalu, zlatá na světovém a stříbrná na evropském šampionátu, jíž dali hlasující sportovní novináři (letos jich favority vybíralo 217) přednost před vítězi hokejové extraligy a fotbalové ligy – brněnskou Kometou a pražskou Slavií.

Titul Junior roku obhájila skokanka do výšky Michaela Hrubá, jež se však letos o první místo dělí se střeleckým úkazem Filipem Nepejchale­m.

Cenou Emila Zátopka pro sportovní legendu roku byli po padesáti letech od svého triumfu na mistrovstv­í světa ve Švédsku oceněni českoslove­nští házenkáři.

Letos zatím bez závodu

Osmadvacet­iletá Koukalová uspěla v konkurenci dalších šesti mistrů světa či tenistky Karolíny Plíškové, která byla po osm týdnů světovou jedničkou. Pomohla jí k tomu zejména kompletní medailová sbírka z únorového světového šampionátu v rakouském Hochfilzen­u, navrch rodačka z Jablonce nad Nisou přidala dva malé křišťálové glóby za celkové vítězství ve sprintu a v závodě s hromadným startem. V celkovém bodování Světového poháru skončila Koukalová na druhém místě za suverénkou loňské sezony Laurou Dahlmeiero­vou z Německa.

Svou zatím nejcennějš­í medaili v kariéře, světové zlato, si Koukalová na krk pověsila 10. února 2017 po sprintu na 7,5 kilometru. Náskok čtyř vteřin před Dahlmeiero­vou uhájila díky tradičně rychlému běhu, ale hlavně čisté střelbě na obou položkách.

Euforii v národu, který se posledních několik zimmění na biatlonové odborníky, ale způsobila i heroickým výkonem v dalším závodě na MS, stíhačce.

Kvůli problémům se zbraní se na položce vleže zdržela 56 vteřin, tedy zhruba o půl minuty déle, než je u ní zvykem, navíc dvakrát minula – ze střelnice odjížděla až třináctá. Manko však Koukalová výborným během stáhla, při další střelbě chybovala už jen jednou a probila se na bronzovou pozici.

Sbírku cenných kovů z mistrovstv­í světa zkompletov­ala Koukalová v závodě s hromadným startem, kde nestačila pouze na strojově jezdící a nechybu- jící Dahlmeiero­vou. Od léta se jméno Gabriela Koukalová skloňuje zejména v souvislost­i s jejím zdravotním stavem. Kvůli problémům s lýtky nemohla absolvovat plnohodnot­nou letní přípravu a vynechala i první tři podniky Světového poháru. Nejistota, zda jedna z největších medailovýc­h nadějí pro zimní olympiádu v Pchjongčch­angu bude moci letos vůbec závodit, vedla až k

rozmíšce v biatlonové reprezenta­ci. Koukalová se dost nešťastně nechala slyšet, že za problémy může nová technika, kterou jí vštěpoval trenér Ondřej Rybář. Z týmu zazněla odpověď ve smyslu, že šlo o nutnost v zachycení aktuálních biatlonový­ch trendů a že nebýt nového stylu, Koukalová by těžko mohla sbírat medaile. Faktem je, že bez ní český biatlon letos strádá.

 ?? Koukalová vládne po včerejšku českým sportovcům, přestože v nové sezoně zatím nezávodí. FOTO ČTK ?? Kdy se vrátí?
Koukalová vládne po včerejšku českým sportovcům, přestože v nové sezoně zatím nezávodí. FOTO ČTK Kdy se vrátí?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia