Lidové noviny

Stramaccio­ni zůstává

- ANTONÍN VAVRDA

Zatímco fotbalová Slavia s oznámením nového kouče otálí, na Spartě mají jasno. Majitel klubu Daniel Křetínský dal i pro jaro důvěru trenéru Andreovi Stramaccio­nimu. Sportovním ředitelem klubu se pak stal Zdeněk Ščasný, jemuž bude pomáhat Tomáš Rosický.

PRAHA Aktuální dění v obou pražských „S“budiž důkazem toho, jak nevyzpytat­elným povoláním může být trenérské řemeslo.

Zatímco mistrovská Slavia získala na podzim jen o tři body méně než za stejné období loni, navíc bojovala také na evropské scéně, fanoušky oblíbený kouč Jaroslav Šilhavý musel odejít.

Co na tom, že v nejvyšší české soutěži ze 42 duelů prohráli sešívaní pod jeho vedením jen dva. I vrabci na střeše stadionu v Edenu si cvrlikají, že jej brzy nahradí Jindřich Trpišovský, který si trenérské jméno buduje poslední dva roky v Liberci. Na oficiální potvrzení jeho nástupu do funkce se ale stále čeká.

To na Letné mají jasno. Boss Sparty Daniel Křetínský včera pro klubovou televizi potvrdil, že i do zimní přípravy vstoupí v pozici hlavního kouče Ital Andrea Stramaccio­ni. „Zůstává a pevně věřím, že to tak bude i celé jaro,“znělo z Křetínskéh­o úst v úvodu pětadvacet­iminutovéh­o povídání.

Jen pro úplnost – nejslavněj­ší český klub pod vedením bývalého kouče Interu Milán, Udine či Panathinai­kosu zažil příšerný podzim. Na druhou Slavii se kouká z páté příčky se čtyřbodový­m odstupem, vedoucí Plzeň má k dobru ještě o čtrnáct bodů více.

„Za výsledky a špatnou hru patří ze strany nás, sparťanské­ho vedení, všem fanouškům upřímná omluva. Nečekali jsme, že začneme tak špatně. Zklamání příznivců rozumím, příznivci na něj mají absolutní právo. Neočekávám, že někdo bude chválit nás nebo trenéra,“řekl Křetínský následně.

Po těchto slovech se nabízí otázka: proč Stramaccio­niho ve funkci podržel? „Zásadní bylo, že jsme se s trenérem shodli na popisu příčin problémů a jsme přesvědčen­i, že víme, jak situaci zlepšit,“našel na ni dvaačtyřic­etiletý miliardář odpověď. „Pokud by se však ukázalo, že ta představa není funkční, budeme nuceni na situaci reagovat,“naznačil, že s koučem, který si má s realizační­m týmem přijít ročně na 40 milionů korun, nebudemít při pokračován­í mizerie trpělivost navěky.

Tu ovšem zjevně už teď ztratil s trojicí ofenzivníc­h hráčů Ben Chaim, Biabiany a Janko, kteří ho zklamali. Křetínský včera naznačil, že jeden z nich bude muset v lednu rudý dres svléknout.

S pozvednutí­m Sparty by měly Stramaccio­nimu naopak pomoct dvě (staro)nové tváře. Sportovním ředitelem klubu byl jmenován Zdeněk Ščasný. Pomáhat mu bude Tomáš Rosický, který ve středu ukončil kariéru. „Tomáš má detailní znalost týmu. Současně také vynikající evropské vazby. Zkušenosti v oblasti sportovníh­o management­u má ale daleko vyšší Zdeněk Ščasný. Proto jsme se ve chvíli, kdy nemáme obsazeno sportovní vedení, rozhodli pro toto řešení,“zdůvodnil Křetínský jejich jmenování.

Ščasný, který vedl Spartu dvakrát coby trenér, bude určovat sportovní strategii klubu a vše konzultova­t se Stramaccio­nim. U jejich diskusí pak bude i Rosický. Bude trojlístek fungovat?

 ?? Sparťanské­mu kouči Andreovi Stramaccio­nimu pomůže na jaře coby pravá ruka nového sportovníh­o ředitele Zdeňka Ščasného také Tomáš Rosický, který ve středu ukončil hráčskou kariéru. FOTO PROFIMEDIA ?? Rosický poradcem.
Sparťanské­mu kouči Andreovi Stramaccio­nimu pomůže na jaře coby pravá ruka nového sportovníh­o ředitele Zdeňka Ščasného také Tomáš Rosický, který ve středu ukončil hráčskou kariéru. FOTO PROFIMEDIA Rosický poradcem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia