Lidové noviny

Silnou čtyřku extraligy rozbíjí ostravský uragán

- JAROSLAV TOMAS

PRAHA Dlouho to vypadalo, že má hokejová extraliga jasné adepty na nejvyšší pozice. Plzeň naplňuje očekávání, Hradec potvrzuje kvalitu, Třinec silné finanční zázemí a Kometa ambice obhájit mistrovský titul. Teď ale do zápletky vstoupil nový hráč: Vítkovice.

Ostravané se pod vedením trenéra a generálníh­o manažera Jakuba Petra, jemuž svými zkušenostm­i pomáhá bard Vladimír Vůjtek, nenápadně plíží kupředu. Vedení si loni v létě nastavilo tříletou koncepci a zatím jde všechno jak po drátkách.

V minulé sezoně byl cíl umístit se mezi deseti nejlepšími, to se povedlo. Letos by mělo mužstvo skončit v elitní šestce, čímž by si zajistilo přímý postup do čtvrtfinál­e. Což by se mohlo opět povést.

Vítkovice prožívají výbornou sezonu, byť to tak zpočátku nevypadalo. Aktuálně drží šestizápas­ovou šňůru vítězství, která je po 31. kole vyšvihla v tabulce na třetí místo. Tým navíc nemá výraznou slabinu: drží ho silná brankářská dvojice, zkušená obrana i produktivn­í útok.

„Systematic­ká práce přináší výsledky. Bartošáka v bráně skvěle zastupuje Dolejš. Obrana kromě zkušeností těží i z toho, že je dva roky pohromadě. A útoku pomohly nové tváře Dej a především Lev,“vypočítává Vůjtek. Právě přestupy jsou jedním z klíčů úspěchu. Kouč Petr dokázal mužstvo doplnit na správných místech vhodnými hráči. „Velkou výhodou je, že za ním kluci jdou, protože je vedl v mládežnick­ých výbě- rech, takže se všichni navzájem skvěle znají,“vysvětluje Vůjtek.

Ve Vítkovicíc­h se i díky tomu vytvořila výborná parta. Tým drží i v horších chvílích: už zažil špatné dvoutýdenn­í období a vedení mělo obavy. Krize se ale rychle zažehnala a ukázalo se, že zvolená cesta je správná.

„Liga je strašně vyrovnaná a každý výpadek může mužstvo srazit. Ale když vidím pohodu v kabině, tak věřím, že se to nestane,“říká Vůjtek.

Podle něj by lepší výsledky přišly už loni, nebýt špatné produktivi­ty. I to se příchodem nových tváří změnilo, Vítkovice jsou po Plzni druhým nejlépe střílející­m výběrem – nasázely 95 gólů.

Důležitý je i zmiňovaný přístup vedení, které nepanikaří a nemění nastavenou koncepci po pár neúspěších. Svým nadhledem hodně pomáhá právě Vůjtek, jenž chodí na tréninky a po nich společně s celým trenérským týmem diskutuje o odehraných i nadcházejí­cích zápasech, řeší taktiku nebo složení formací.

„Finální rozhodnutí je ale na nich,“upozorňuje zkušený stratég, jenž cítí, že by tým mohl už letos dosáhnout na úspěch.

„Atmosféra je skvělá, kluci jsou výborní a chtějí pracovat nejen na tréninku, ale i po něm. Není jim co vyčíst – naopak je potřeba si takového přístupu vážit.“

O titulu ale mluvit nechce. „Tak velký optimista nejsem. Šel bych postupnými krůčky. Povést se může cokoli, ale Vítkovice mají plán. Letos bychom považovali za velký úspěch semifinále. No a příští rok už se chceme bít o medaile.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia