Lidové noviny

Velký test z češtiny

-

c) Svou sbírkou zátek jí asi neohromíš. d) Našim cílem je získat alespoň bod.

24. Která možnost obsahuje slovo s nesprávně zapsaným a) Ten štrůdl bych snědl na posezení. b) Nechtěli jsme mít živý plot z tújí. c) Voda stékala čúrkem.

25. Doplňte chybějící infinitiv nebo tvar 3. osoby jednotného čísla. a) ________ – zebe b) stonat – ________ c) ________ – pomůže

26. Kolik chyb celkem obsahují následujíc­í věty? Pane průvodce, pomožte mi! Nepokaž si to, snaž se! Směrujeme k životnímu úspěchu. Však oni se to včas dozví. a) 3 b) 4 c) 5 d) 6

27. Vyberte chybný zápis. a) společnost s. r. o. b) společnost s r. o. c) s. r. o. d) spol. s r. o.

28. Doplňte čárky. Selata se řadila podél ohrady jako by to dostala příkazem. Ještě sněží což mi připomíná že ty sněhové pusinky byly Markéto tak dobré že jsem ti jich musel pár dovézt na ochutnání. Neuvědomil si že otevřenými okny by se dovnitř mohla dostat i jiná zvířata než kočky. Že o něm nemluvím ještě neznamená že v něj nevěřím. Přesvědčil­i mě abych jela s nimi a když jsem měla všechno připravené a zaplacené přepadla mě zimnice takže bylo jasné že nikam nemůžu. Známý španělský tenista Rafael Nadal sužovaný v této sezoně problémy se zády se po roce znovu dostal do finále French Open a podle svých slov se do konce letošního roku plného zvratů zúčastní ještě dvou tří turnajů s cílem udržet se v čele žebříčku.

29. Zapište pomocí číslic a značek. a) dvacet stupňů b) šedesátime­trový c) osmnáct kilometrů za hodinu

30. Ve které větě chybí čárka? a) Nemohla přijít a to ho mrzelo. b) Můžeme zkusit ještě modré, žluté nebo fialové knoflíky. c) Konečně jsme se dočkali polévky a sice pórkové. d) Ukazovali nám, které kusy vyhodí a které ještě zužitkují.

31. Opravte koncovky, jsou-li nespisovné: 35. Změňte daná přídavná jména na příslovce. a) křehčí b) nejjednodu­šší c) řidší

36. Z každé věty vyberte slova, která by měla začínat velkým písmenem. a) Situace na blízkém východě začala místy připomínat divoký západ. b) Nejbližší zimní olympijské hry uspořádá jižní korea, ty následujíc­í se budou konat v říši středu. c) První miss českoslove­nska se stala ivana christová. d) Předepsaný penicilin jsem pořídil v lékárně u čtyřlístku.

37. Ve které variantě je slovo s nesprávnou koncovkou? a) pracem b) hradě c) šachách d) koňů

38. Doplňte Naš__ pol__kl__niku právě rekonstruu­jí. V as__metrii je krása, d__sproporce přinášejí vítané ozvláštněn­í. Tak br__skní odpověď nečekal. Musíme koupit t__m__án, bad__án a majoránku.

39. Který z následujíc­ích tvarů nenajdeme v žádném pádě při skloňování slova a) kněze b) kněžích c) kněžího d) kněžím

40. Vymyslete věty s tvarem v různých významech – jako zájmeno rodu ženského, zájmeno rodu mužského i jako příslovce.

41. Která varianta obsahuje chybu? a) kukaččí vejce b) babiččino vyprávění c) rozzlobený učitel d) lochneská příšera

42. Vyberte slova s chybějící délkou. Tchynin jazyk je velmi skromná pokojová rostlina. Drž se těch řidítek pevně, dost to drncá. Je zapřisáhlý­m odpůrcem mobilních telefonů. Přijímací řízení dopadlo výborně. Interiér sjednotíte tím, že stejné kachličky použijete na stěny i na podlahu.

43. Vyberte správnou vazbu. a) vyvarovat se změnám × změn b) směrovat × směřovat úsilí c) mimo jiných zájmů × jiné zájmy d) zdražení × zvýšení vstupného

44. Doplňte vhodné slovo:

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia