Lidové noviny

Šťastné a (až moc) rozzářené

- JOSEF TUČEK

Americká vesmírná agentura NASA už dříve oznámila, že její družice dokážou až z vesmíru poznat, kdy dole na Zemi probíhá předvánočn­í a vánoční období. Ne snad, že by kolem nich jezdil Santa Claus se sobím spřežením. Poznají to podle světla ve městech, kterého oproti jiným zimním obdobím v noci přibývá, a to zejména v Severní Americe, ale i v Evropě. Může za ně vánoční světelná výzdoba v ulicích i kolem soukromých domů.

V Londýně spočítali, že v městských ulicích a na prostranst­vích v týdnech před Vánoci přibude 750 000 LED žárovek a další svítí jako ozdoba na soukromých budovách.

EKOPOHLED

V centrech amerických měst je během nocí kolem Vánoc asi o čtvrtinu větší světelná intenzita, a na předměstíc­h je vyšší dokonce o polovinu oproti jiným obdobím – to je dáno tím, že Američané nedávají světélka jenom do oken, jak tomu bývá u soukromých domů u nás, ale obtočí světelné šňůry kolem celého domu, a ještě je roztáhnou po zahradě.

Je to neekologic­ké plýtvání energií? Inu, je. Ale přiznejme si, že k Vánocům určité pozlátko, i to světelné, už patří, tak se s ním smiřme. Můžeme ocenit aspoň to, že staré, nenažrané žárovky jsou už prakticky v celém světě, vyspělém i rozvojovém, zakázány a například diody LED vydávají stejné vánoční světlo jen za zlomek elektřiny. I tak však třeba kanadská elektráren­ská společnost BC Hydro svým zákazníkům doporučuje, aby vánoční světélka nenechával­i svítit pořád – zejména mezi pátou a sedmou odpoledne je energetick­á špička, takže je ekologicky odpovědné vánoční světélka aspoň na tu dobu vypnout. No a pak je nenechat svítit poté, kdy vánoční a novoroční období skončí.

Jestliže se však vánočně osvětlené ulice, zahrady a parky mohou líbit lidem, neplatí to pro městské živočichy. Ptákům a zvířatům se smazává rozdíl mezi dnem a nocí, stresuje je to a mění přirozenou situaci mezi predátory a skrývající se kořistí. No ale tak to bývá, že svátek prostě není pro všechny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia