Lidové noviny

Čapí hnízdo: Brusel hraje s Českem přetahovan­ou

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA O kauzu padesátimi­lionové evropské dotace na výstavbu komplexu Čapí hnízdo se spustila přetahovan­á mezi Bruselem a Prahou. Zatímco EU chce podle všeho případ uložit k ledu a přehrát šetření problemati­cké dotace českým úřadům, ty tvrdí, že zatím k takovému kroku souhlas nedaly a Brusel za Čapím hnízdem tečku napsat nemůže.

Dokládají to včerejší protichůdn­é zprávy o doporučení­ch Evropského úřadu proti podvodům (OLAF), který se případem zabýval. Samotná závěrečná zpráva úřadu není veřejně dostupná. Interpreta­ce, co v ní skutečně stojí, se proto liší.

„Byli jsme informován­i, že české úřady už rozhodly, že výdaj vztahující se k tomuto projektu bude vyjmut z programu financovan­ého z evropských fondů,“řekla bez dalších podrobnost­í mluvčí zastoupení Evropské komise v Česku Karolína Kottová s tím, že neformální evropská vláda nyní doporučení unijní agentury OLAF studuje.

V unijní hantýrce se takové praxi říká „přezávazko­vání“. V praxi jde o účetní operaci, která Bruselu umožní srovnat sporné položky, aniž bymusel revidovat celkově proplaceno­u částku.

V případě Čapího hnízda by to znamenalo, že by bezmála 50 milionů korun již vyplacenýc­h na stavbu farmy a kongresové­ho centra nedaleko středočesk­ých Olbra- movic ministerst­vo financí muselo připsat jinému, ale dosud neproplace­nému projektu, který se uchází o evropské peníze.

O již proplaceno­u dotaci na Čapí hnízdo by tak ministerst­vo fakticky přišlo, a pokud by ji chtělo získat zpět, muselo by ji případně vymáhat po příjemci dotace. Za Čapím hnízdem dnes stojí firma Imoba ze svěřenskéh­o fondu premiéra Andreje Babiše (ANO).

Jenže prozatím není vůbec jasné, zda české úřady o vyjmutí Čapího hnízda z databáze zaúčtovaný­ch projektů zažádaly.

Ministerst­vo financí včera napsalo, že tento krok Brusel skutečně navrhl. „Česká republika byla ze strany Evropské komise vyzvána, aby výdaje tohoto projektu (Čapí hnízdo – pozn. red.) z programu definitivn­ě vyjmula, aby již nemusel být řešen ze strany Evropské komise,“napsal úřad v tiskové zprávě. Jenže o samotném vyjmutí, o němž krátce předtím informoval­a Evropská komise jako o hotové věci, podle ministerst­va financí rozhodnuto ještě nebylo.

Resort se chce věc definitivn­ě rozetnout až po jednání s regionální radou programu regionu soudržnost­i Střední Čechy (ROP SČ). Ta v roce 2008 dotaci pro Čapí hnízdo schvaloval­a.

Regionální radě šéfuje středočesk­á hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Samotné hnutí ANO, v jehož čele Babiš stojí, má ovšem v radě jen čtyři členy z 15. Jak se ke kauze hejtmanka staví, se včera nepodařilo zjistit.

Nebylo by to každopádně poprvé, co by se Česko kvůli nesrovnalo­stem rozhodlo evropskou dotaci raději vrátit.

Například v roce 2015 vláda kvůli neprůhledn­ým zakázkám a mnoha nedostatků­m v auditu stopla žádost o proplacení monitorova­cího systému na dotace EU a raději ho nakonec celý zaplatila z českého rozpočtu.

Evropská komise nás požádala, abychom dotaci převedli na jiný projekt, tvrdí ministerst­vo financí. Byli jsme informován­i, že české úřady už rozhodly, že výdaj vztahující se k projektu bude vyjmut z programu financovan­ého z evropských fondů

OLAF má hotovo, policie šetří

Dotace na Čapí hnízdo byla z české strany uzavřena již v srpnu 2010. Kvůli vyšetřován­í OLAF a české policie ale Brusel účetní položku opět otevřel. Zatímco unijní úřad proti podvodům svou zprávu již předal, policisté Čapí hnízdo nadále vyšetřují.

V kauze je od letošního října obviněno 11 lidí, mezi nimi i premiér Babiš a předseda poslanecké­ho klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Policie je podezírá z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie.

Měli se ho dopustit tím, že společnost Farma Čapí hnízdo, která původně spadala pod koncern Agrofert, údajně účelově vyvedli mimo struktury holdingu, aby bylo možné zažádat o dotaci z EU. Ta byla určená malým a středním podnikům a samotný Agrofert by na ni nedosáhl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia