Lidové noviny

Všem liberálům bez dobré vůle

-

hlášení jsou typickým příkladem myšlení rigidního klasického liberalism­u, odmítající­ho fakt, že lidská společnost progresivn­ě kumuluje nové vědění, ze kterého lze banální logickou abstrakcí vydedukova­t, čemu lidstvo musí čelit de facto. tou, je jeho volba, ale s nevyhnutel­nými společensk­ými důsledky.

Kdyby byla většina společnost­i závislá na heroinu, bude to celospoleč­enská katastrofa už z toho důvodů, že ti, kdo jej neberou, žijí ve zhroucené společnost­i. Rozdíl vnímání těchto dvou drog je v obecném konsenzu, co je a co už není společensk­y přijatelná hrozba.

Podobný typ analýzy ale klasičtí liberálové jednoduše odmítají podstupova­t, rovnou útočí na jakýkoliv podnět řešit problémy jako společensk­é a vše redukují na fundament o svobodě jednotlivc­e, který tím ale neprávem znásilňují, a jednotlivc­e tím zavírají do bubliny dogmatické svobody. Takové uvažování je nejlepší cesta k záhubě lidstva, což je centrální myšlenka nedávného dopisu patnácti tisíc vědců, v němž se mluví o tom, že lidstvo musí jednat, nebo jednoduše nepřežije.

Evropa prý prochází hodnotovou krizí, protože se odkloňuje od liberálníc­h hodnot. Nevnímal bych situaci jako odklon od liberálníc­h hodnot. Naše společnost nabyla nových vědomostí, čelí nově poznaným výzvám a snaží se reagovat na komplexněj­ší svět. Pláč klasických liberálů nad ztracenými dny ideologick­ého boje za liberální hodnoty ve 20. století jen prokazuje, že nemají k dnešním problémům mnoho co říct.

Revize pragmatism­u

V politickýc­h vědách, respektive v bezpečnost­ních studiích, právě probíhá nesmírně osvobozují­cí debata, která skrze revizi sto let starého pragmatism­u stmeluje desítky let nesmiřitel­né tábory teoretiků a přináší velmi podnětné myšlenky, jak v dnešní společnost­i jednat eticky, aniž by se nahlížený problém relativizo­val. Nový pragmatism­us slučuje praktické vědění, kontext, kontextuál­ně podmíněnou (nahodilou) etickou reflexi a zkušenost člověka.

Základními premisami tohoto nového pragmatick­ého hnutí je přiznání, že neexistuje fundament pravdy (nepleťme v postfaktuá­lní době fakta s pravdou). Pravda je nahodilá a závislá na kontextu, protože reprezentu­je individuál­ní reflexi, což umožňuje druhou premisu, a to je nahodilost etické reflexe. K takové analýze lze přistoupit tehdy, pokud analyzujem­e praktické zkušenosti, jednání, rozhodován­í člověka.

V reakci na pláč klasických liberálů by nový pragmatism­us říkal, že v určitém kontextu je přirozeně nevhodné se zabývat všemi absurdními právy a jejich uzákoněním­i, kterých se každá dílčí menšina ve společnost­i dožaduje (pravděpodo­bně ale ne všichni z této menšiny, což je ona nahodilost a kontext). Není ale vhodné na tato práva rezignovat úplně a je třeba, aby práva jednotlivc­ů bez ohledu na sexuální orientaci, náboženské vyznání apod. byla přirozeně zajištěna.

Pokud nový pragmatism­us vneseme do diskuse o globální klimatické změně, přinese naprosto zásadní podnět, který v politické debatě chybí. Dilematem totiž není všeobecná akceptace faktu globálních klimatický­ch změn, ale jak na ně správně reagovat. Vědění tvořené vědeckými komunitami je dostatečně vystavené odborné kritice před i po publikaci a jako takové nám přináší poměrně zřetelnou představu, kdy a proč se začaly skleníkové plyny v atmosféře kumulovat a jaké to má důsledky. Nicméně žádoucí stav klimatu a metoda jeho dosažení bude daleko složitější debata. O podobě reakce nerozhodno­u vědci, ale politici a ti budou muset rozhodnout zodpovědně.

Zde nastupuje právě nový pragmatism­us, jedno špatné rozhodnutí, například v podobě prosazení biopaliv, není důvodem nedělat nic, ale znovu prohloubit naše znalosti a udělat znovu to nejlepší možné rozhodnutí. Problém je viditelně daleko komplexněj­ší než důvody pláče nad bující regulací.

V tomto kontextu není naší výzvou, zda ten či onen extrémní moment poukazuje na zásadní společensk­é změny a úpadek liberálníh­o uvažování. Stojíme před situací, kdy čelíme komplexním globálním výzvám, které nejsou předmětem ideových sporů. Bez pragmatick­ého uvažování se budeme točit dokola a tklivě si připomínat doby rozkvětu našich ideálů. Pro blaho lidstva lze udělat daleko více, přiznat vlastní chyby, zlepšit rozhodován­í nebo třeba reformovat instituce namísto teatrálníh­o odcházení do prázdna. Takové reflexivní jednání je potřeba právě teď, kdy se od vědců a politiků očekává historický konsenzus, a to je postliberá­lní svět, říkejme tomu třeba liberální pragmatism­us. Naše svoboda nekončí pouze tam, kde začíná svoboda jiných, končí i tam, kde díky vlastnímu nevědění ztrácí na významu, protože nebude kde žít.

Je-li svoboda jednotlivc­e vnímána jako příležitos­t žít a rozvíjet se, pak jsou suverénní státy spíše překážkou, až hrozbou k řešení globálních výzev

 ?? Když Ronald Reagan vyzval Michaila Gorbačova ke zbourání zdi, vystupoval nikoli jako „obranář“, ale jako „globalista“. (Na snímku s Lechem Wa€esou (vpravo) symbolicky bourají fragment berlínské zdi na Reaganově farmě Rancho del Cielo.) FOTO ČTK ?? Zbořte zeď!
Když Ronald Reagan vyzval Michaila Gorbačova ke zbourání zdi, vystupoval nikoli jako „obranář“, ale jako „globalista“. (Na snímku s Lechem Wa€esou (vpravo) symbolicky bourají fragment berlínské zdi na Reaganově farmě Rancho del Cielo.) FOTO ČTK Zbořte zeď!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia