Lidové noviny

Od polobotek po kuponovou knížku

- JUDITA MATYÁŠOVÁ

Kniha Příběhy věcí nabízí známé i nově objevené předměty z naší historie za posledních sto let. Kunsthisto­rička Petra Nováková sestavila kolekci, kde vedle sebe řadí zdánlivě nesourodou sérii stovky událostí a příběhů. Od baťovských polobotek přes gilotinu na Pankráci až po stůl Jiřího Koláře nebo kuponovou knížku.

Na začátku čtenář vůbec neví, podle čeho se orientovat. Není to abecedně řazená encykloped­ie, kde si nalistujet­e, co ještě neznáte, ale dobrodružn­é cestování napříč uplynulým stoletím. Možná se na první pohled snažíte hledat logické souvislost­i, ale záhy zjistíte, že je lepší nechat se překvapit. Jsou tu i velmi známé příběhy (kontaktní čočky, obal od kofily), ale převládají takové, které pohlíží na historické události z jiné perspektiv­y. Různorodou kolekci sestavil rozmanitý kolektiv autorů, například: Markéta Pilátová, Pavel Klusák nebo kunsthisto­rička Lucie Vlčková či hudebník Tobiáš Jirous.

Staré známé

Některé předměty jsou jako vábnička, která upoutá, ale brzy zjistíte, že většinu příběhu už jste slyšeli. Takhle působí kapitola „Telegram pro Miladu Horákovou“– ten poslal Albert Einstein tehdejšímu českoslove­nskému premiérovi, kde žádal o milost pro Horákovou a další obžalované v jejím procesu. Její životní příběh je všeobecně známý, mnohem přínosnějš­í by tedy bylo prozkoumat aktivity zahraniční­ch osobností, které se za ni přimlouval­y. Zajímavějš­í je příběh ilustrací Babičky Boženy Němcové: čtenáři byli zvyklí na idylické obrázky Adolfa Kašpara, ale v novém vydání v roce 1923 na ně čekal zcela odlišný styl Václava Špály. Rozezlení zákazníci bombardova­li nakladatel­e dopisy: „Zprznil jste naše nejkrásněj­ší literární dílo a mělo by Vám být zakázáno vydávat knihy. Podám na vás žalobu pro podvodné vylákání peněz za takovou hanebnost. – Jak jste se mohl opovážit zhanobit takhle naši Babičku?“

Mezi nejsilnějš­í texty v knize patří osobní vzpomínky. Stačí jeden předmět a kolem něj se rozvine emotivní vyprávění: například když Tobiáš Jirous popisuje, jak v pozůstalos­ti své matky Věry objevil její deníky z pubertální­ch let. Jirouse láká otevřít matčiny zápisky, ale zároveň má obavy: „Udrží si tenhle bezprostře­dní břitký jazyk dítěte? A co puberta? Zvládnu i takhle vidět vlastní mámu? Musel jsem důvěřovat. Přes všechny pochybnost­i, tak jako v dospívání, chyt- nout se té podané ruky a vydat se s ní na výlet.“

Rozplétání příběhů

Naopak úplně cizí příběh důmyslně rozplétá Jan Šícha, který v kapitole Parník Wilhelm Gustloff píše, že si koupil pohlednici v terezínské­m antikvariá­tě, kterou poslal pan Sallaba z nedalekých Lovosic. V předválečn­ém létě se vydal do Norska a obdivoval tam obří německou loď pojmenovan­ou po nacistovi. Na kon- ci války ji potopila sovětská ponorka. Jan Šícha píše: „Zemřelo devět tisíc lidí. Dnešní Lovosice mají necelých devět tisíc obyvatel. Pro představu katastrofy lodi Wilhelm Gustloff si lze představit zcela prázdné Lovosice, jedno z mnoha našich měst, kde se po válce vyměnila naprostá většina obyvatel.“

Poslední dvacítka textů představuj­e události a objevy po roce 1989. Je zde text o tvůrcích antivirové­ho programu Avast, který se proslavil po celém světě, i návratu pestrobare­vných botasek. Nechybí ani zpráva o aktivitách Kateřiny Šedé, která letos získala cenu Architekt roku, aniž by navrhla jediný dům. Porota ocenila, že spojuje zdánlivě neslučitel­né. A podobně funguje i tato nová kniha z nakladatel­ství Labyrint. Nelze ji zařadit do obvyklých kategorií a to je její největší klad.

Příběhy věcí, nakl. Labyrint. Editorka Petra Nováková a kolektiv autorů, 253 s.

 ?? Při potopení německého plavidla Wilhelm Gustloff zemřelo devět tisíc lidí, což by znamenalo prázdné Lovosice, jedno z měst, kde se po válce vyměnila většina obyvatel. REPRO LN ?? Loď jako Lovosice.
Při potopení německého plavidla Wilhelm Gustloff zemřelo devět tisíc lidí, což by znamenalo prázdné Lovosice, jedno z měst, kde se po válce vyměnila většina obyvatel. REPRO LN Loď jako Lovosice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia