Lidové noviny

2018: rok trojích voleb

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Počínaje loňskem začal v Česku maraton, který potrvá až do roku 2027. Co rok, to volby. Ale letopočet 2018 bude obzvlášť náročný. Čekají nás hned troje volby. Připravova­t občanky a vydávat se s nimi k urnám budou věrní voliči dokonce hned čtyřikrát: v lednu ke dvěma kolům volby prezidenta, v říjnu ke dvěma kolům voleb do Senátu, přičemž to první z nich bude spojeno s volbami komunálním­i.

Hned úvodní klání zkraje roku, v pořadí druhá přímá volba prezidenta, proběhne neobvykle. Osm kandidátů, tentokrát pouze mužů, vyzve obhajující­ho Miloše Zemana, jenž bude mít oproti ostatním uchazečům výhodu.

Nejenže je ze své současné pozice víc vidět. Kampaň a nakonec i volby, jejichž první kolo se uskuteční 12. a 13. ledna, připadly na období, kdy se rozhoduje o budoucí vládě. A tak, i když prezident od začátku tvrdí, že nedělá a nebude dělat kampaň, si svoje místo v médiích dobře pojistil. Jen dva dny před 12. lednem vystoupí ve sněmovně, aby vyslovil podporu menšinovém­u jednobarev­nému kabinetu Andreje Babiše (ANO), o kterém budou hlasovat poslanci.

Ostatně ze své pozice mohl prezident oslovit české domácnosti i o Vánocích. Naposledy ve svém současném mandátu pronesl vánoční projev, vysílaný včera většinou celoplošný­ch televizníc­h stanic. Vyslal jasný vzkaz: Česku se daří dobře. A pokud budu prezidente­m i nadále já, jednu případnou cestu k volbám – těm předčasným – vám ušetřím.

Kromě toho, že v brzké době si opakování sněmovních voleb nepřeje, vyjádřil Zeman znovu svou podporu vítězi sněmovních vo- ru parlamentu. V těchto disciplíná­ch se zatím Babišovu hnutí příliš nedařilo.

Komunální volby sice ANO už v roce 2014 procentuál­ně vyhrálo, v počtu zastupitel­ů je však stále marginální. V místních volbách tradičně získávají především nezávislí kandidáti spjatí s obcí.

V Senátu neobhajuje ANO ze šesti mandátů ani jedno křeslo, může tak zůstat na svém nebo si polepšit.

Naopak utrpět může už tak skomírajíc­í sociální demokracie, která dosud v Senátu dominuje, ale musí obhajovat nejvíce mandátů – více než polovinu. Více o roce 2018 v Česku čtěte na stranách 2, 3, 4 a 6 Komentář na straně 14

 ?? Miloš Zeman naposledy v tomto prezidents­kém funkčním období pronesl své vánoční poselství. FOTO MAFRA – DAN MATERNA ??
Miloš Zeman naposledy v tomto prezidents­kém funkčním období pronesl své vánoční poselství. FOTO MAFRA – DAN MATERNA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia