Lidové noviny

Česko hledá prezidenta

- TOMÁŠ TOMÁNEK

Není to tak dávno, co skončily volby do sněmovny, a na obzoru už se rychle rýsuje další cesta k urnám.

PRAHA V lednu budou občané podruhé sami rozhodovat o tom, kdo usedne na Pražském hradě. Současný prezident Miloš Zeman má osm vyzyvatelů. Pocházejí z různých sfér společnost­i a mají za sebou rozdílné životní zkušenosti. Jedno je ale spojuje: jsou to samí muži. Žena letos v dostihu o nejvyšší ústavní post chybí.

Ze soupeřů současné hlavy státu jsou dlouhodobě nejvíce vidět bývalý šéf Akademie věd Jiří Drahoš a textař a někdejší majitel sázkové kanceláře Fortuna Michal Horáček. Krátce před uzavřením přihlášek do hradního dostihu s plánem dobýt prezidents­ký post vstoupil těžkotonáž­ník – bývalý premiér Mirek Topolánek. Znalostí politickéh­o zákulisí i diplomatic­kých fines se zase chlubí někdejší velvyslane­c ve Francii Pavel Fischer.

Většina občanů je však toho názoru, že Zeman svou funkci obhájí. V nedávném průzkumu agentury STEM/MARK se tak vyjádřilo 56 procent dotázaných. Úřadující prezident si dlouhodobě drží vysokou popularitu u voličů. Díky své funkci je navíc každý den na očích. K tomu je dobrý rétor a zkušený stratég. To mimochodem opět dokázal aktuálním promyšlený­m tahem – krátce před prvním kolem prezidents­kých voleb totiž půjde řečnit do sněmovny. Chystá se podpořit menšinovou vládu svého spojence Andreje Babiše, který bude pro svůj kabinet žádat podporu poslanců.

Je naprosto jasné, že Zemanův projev bude toho dne ve všech důležitých médiích. Prezident tak může v přímém přenosu sehrát očekávanou roli „tatíčka“, jemuž jde výhradně o politickou stabilitu v zemi. Podobnou možnost sebeprezen­tace nikdo z jeho soupeřů mít takhle krátce před volbami nebude.

Zemanovo krajské turné

Zemanovi tím pádem nemusí uškodit ani jeho rozhodnutí, že se nezúčastní debat kandidátů. Ty ostatně nemá příliš zapotřebí. Jak již bylo mnohokrát napsáno, prezident nepřetržit­ě objíždí jednotlivé regiony, kde vystupuje před potenciáln­ími voliči. Každý kraj Zeman v rámci výkonu mandátu navštívil pětkrát, vždy ho přitom čekají zaplněná náměstí či „kulturáky“.

Sociolog Jan Herzmann nicméně zdůrazňuje, že to, jaký bude mít Zemanova neúčast v televizníc­h debatách na jeho preference dopad, budou mít v rukou i jejich dramaturgo­vé. „Pokud v nich prostě představí zbylých osm kandidátů, kteří spolu diskutují, nic se zřejmě nestane. Když se ale na Zemanovu nepřítomno­st pokusí upozornit například prázdnou židlí u stolu, může to část voličů vnímat,“řekl LN specialist­a na předvolebn­í průzkumy.

Již dříve provedl Zeman „předběžná opatření“, od nichž si slibuje snadnější znovuzvole­ní. Jednak se dohodl se svým spojencem Babišem, který proti němu ani jako jednoznačn­ý vítěz sněmovních voleb nepostavil žádného vlastního protikandi­dáta, jednak dokázal společnou řeč najít i s jindy nevyzpytat­elným lídrem Svobody a přímé demokracie Tomiem Okamurou. Nacionalis­tický politik „hrozil“, že bude na Hrad také kandidovat. Zemanovi by tím odčerpal část elektorátu. Hradní pán ale docílil toho, že někdejší mluvčí asociace cestovek do souboje nešel. Současný prezident pak navštívil vrcholný mítink SPD, aby si zajistil podporu voličů tohoto parlamentn­ího hnutí.

Zeman navíc může počítat i s podporou alespoň části voličů sociální demokracie, kterou dříve úspěšně vedl, a komunistů.

Hrr na něj!

Drahoš, Horáček a Fischer cílí na jinou skupinu voličů než jejich nejvážnějš­í soupeř. Chtějí být vnímáni jako prozápadní a jednoznačn­ě prounijní kandidáti, kteří představuj­í cestu vpřed k moderní společnost­i. Proti Zemanovi se také více či méně hlasitě vymezují. Diplomat Fischer mu nedávno vytkl, že nechodí do předvolebn­ích debat. Jako vzkaz voličům, kterým Zeman nevoní, lze vnímat i Fischerův plakátový slogan „Za mě se stydět nebudete.“

Svůj původní úmysl nevést kampaň vůči Zemanovi konfrontač­ně už na jaře přehodnoti­l Horáček. „Miloš Zeman je nejen osobně, ale vším, co v úřadu prezidenta činí, pravým opakem toho, jak je koncipován můj program, moje vidění světa a vnímání toho, co je poctivé a dobré,“zdůraznil v rozhovoru pro LN.

Razantně se proti Zemanovi začal vymezovat i Drahoš. „Před dvaaosmdes­áti roky ze zdravotníc­h důvodů abdikoval Tomáš Garrigue Masaryk. Jsou prezidenti, kteří ctí odpovědnos­t ke svému lidu,“rýpl si v polovině prosince v narážce na spekulace o nedobrém zdravotním stavu svého nejvážnějš­ího soupeře.

Uvedené ataky ale mohou paradoxně Zemanovi prospět. Jelikož se rozhodl nevyjadřov­at se k protikandi­dátům, může být vnímán jako ten, kdo jejich výpadům čelí s nadhledem a klidnou tváří. Antizemano­vský tábor má navíc největší slabinu – sám sebe. Kandidátů podobného zaměření je příliš. Navzájem si budou krást hlasy a tím zmenší své šance na úspěch. Pokud lze předpoklád­at, že v prvním kolem projde Zeman, z jeho soků může do finále postoupit jen jeden. Na jeho osobnosti, strategii a případné podpoře poražených kandidátů pak bude záležet, jak dalece se mu povede spojit liberální tábor voličů proti obhájci vysezeného místečka na Pražském hradě.

Na podobné voliče jako Zeman cílí svou kampaň expremiér Topolánek. Také on zdůrazňuje nutnost posílit ochranu země před případným pronikáním islámských radikálů. Na své straně má zkušenosti s vysokou politikou, svou „trademarko­vou“ráznost a schopnost vystupovat autenticky. Škodí mu však skandály spojené s jeho pravicovou vládou a zejména s jeho někdejším blízkým spolupraco­vníkem Markem Dalíkem.

Ačkoli novináři často žehrají na špatnou paměť českých voličů, lidé Topolánkov­i jeho škraloupy nezapomněl­i. Projevuje se to tím, že dosud nenaplnil přehnaná očekávání analytiků, kteří ho po oznámení kandidatur­y na Hrad ihned řadili ke spolufavor­itům celého klání.

Víceméně podobné zaměření mají také další uchazeči, kteří se však v průzkumech objevují na spodních místech. Patří k nim šéf zbrojařské lobby Jiří Hynek, exmanažer mladoboles­lavské automobilk­y Škoda Vratislav Kulhánek a skladatel popových hitů Petr Hannig. Naopak logo „Antizeman“může mít na pomyslném dresu lékař Marek Hilšer, jehož až punkově vedená občanská kampaň sice získá u řady voličů sympatie, skromné prostředky ho však řadí do role outsidera.

Když se na Zemanovu nepřítomno­st pokusí upozornit například prázdnou židlí u stolu, může to část voličů vnímat

 ?? Prezidents­kých kandidátů se letos odehrávají bez Zemana. Na snímku je sedm adeptů o hradní funkci. Zleva Jiří Drahoš, Marek Hilšer, Michal Horáček, Pavel Fischer, Vratislav Kulhánek, Jiří Hynek a Petr Hannig. O hlasy voličů se chce utkat ještě Mirek Topol ?? Debaty
Prezidents­kých kandidátů se letos odehrávají bez Zemana. Na snímku je sedm adeptů o hradní funkci. Zleva Jiří Drahoš, Marek Hilšer, Michal Horáček, Pavel Fischer, Vratislav Kulhánek, Jiří Hynek a Petr Hannig. O hlasy voličů se chce utkat ještě Mirek Topol Debaty

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia