Lidové noviny

Přijde volební tsunami pod značkou ANO?

-

PRAHA Před hnutím ANO stojí v roce 2018 dvoje říjnové volby, v nichž dosud úspěšné nebylo a jež mu chybí k dovršení dominance.

Pikantní budou především ty senátní. Ve své knize totiž Andrej Babiš navrhl Senát zrušit jakožto instituci zbytečnou a zákonodárn­ý proces zdržující. Obměňovat se bude 27 z celkových 81 mandátů. ANO neobhajuje ani jedno křeslo, neboť v roce 2012 (tehdy zvoleným poslancům končí mandát) neuspěl ani jeden z jeho sedmi kandidátů. Může jen posílit svůj zatím šestičlenn­ý senátorský klub.

Otázka je, jak kvalitní kandidáty nasadí, neboť většina pozornosti se nyní upírá k obsazení funkcí spojených s novou vládou. Poslední senátní klání v roce 2016 se ANO nepovedlo, zvítězilo pouze ve třech obvodech, Babiš by však potřeboval­co nejvíce senátorů, kteří by mu pomohli se schvalován­ím zákonů jeho potenciáln­í vlády.

Nejvíce prodělat může ČSSD. V roce 2012 senátní volby drtivě vyhrála. Nyní proto bude obhajovat 13 křesel v 25členném klubu a ztratit dominanci.

Proti armádě nezávislýc­h

V komunálníc­h volbách bude prvním úkolem ANO obhájit vítězství ve velkých městech Praze, Brně, Ostravě či Plzni. Zejména v hlavním městě půjde o náročnou misi. Ve vedení hnutí nepanuje jednota, že by lídrem měla být stávající primátorka Adriana Krnáčová, která ve funkci zatím nedosáhla žádného výraznější­ho úspěchu – nepočítáme-li otevření tunelu Blanka, stavby vybudované za předchozí politické garnitury.

Úspěch v Praze je přitom pro politické strany velmi důležitý – výsledky většinou avizují další politický vývoj a síly stran.

Aby se však dalo hovořit o tsunami značky ANO, muselo by hnutí mnohem více uspět v menších městech a na vesnicích. V komunálním klání však proti kandidátům velkých stran a hnutí stojí armáda nezávislýc­h kandidujíc­ích. Sdružení nezávislýc­h kandidátů – místní sdružení získala před čtyřmi lety přes 52 procent všech zastupitel­ů. oko

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia