Lidové noviny

Pár týdnů změní mapu moci

Nevídanou politickou simultánku hrají Andrej Babiš, špičky ČSSD a ODS i prezident. Dozrál čas k účtování

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Česká politika vstoupí do roku 2018 s mnoha otevřenými účty najednou. A vypořádáva­t se budou v ďábelském tempu. Příkladem je hned druhý lednový týden. V úterý 9. ledna se má sejít sněmovní výbor nad žádostí policie o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání kvůli Čapímu hnízdu. Den na to Babiš předstoupí před poslance, aby požádal o důvěru pro svou vládu. Osobně ho přijde podpořit Miloš Zeman, který jen o dva dny později bude čelit vyzyvatelů­m v prvním kole prezidents­kých voleb.

Už jen tyto události nalinkují osnovu dění v nejbližšíc­h měsících.

Babiš hledá podporu

Předseda ANO nominoval do kabinetu ministry dle svého gusta – jde o stranicky jednobarev­nou vládu a nezdá se, že by dolní komoru přesvědčil­a.

Nicméně v kuloárech několika stran (ODS, ČSSD či KDU-ČSL) se už od začátku prosince stále hlasitěji hovoří o tom, že takzvaně ostrá vyjednáván­í teprve nastanou. A to ve druhém Babišově pokusu – prezident Miloš Zeman už po volbách oznámil, že Babiše případně pověří sestavením vlády i napodruhé. Ve včerejším vánočním poselství uvedl, že tak učiní v únoru, a je tedy možné, že v druhé polovině ledna (zhruba v období mezi prvním a druhým dějstvím prezidents­kých voleb) začnou nová koaliční vyjednáván­í.

Je známo, že premiér by si nejvíce přál spolupráci s ODS a ostatně i od čelných politiků této strany (například místopředs­edkyně Alexandry Udženiji) začaly před Vánocemi zaznívat požadavky, na jejichž základě by se strana mohla „obětovat“a do vlády vstoupit.

Pokud by to Babišovi nevyšlo ani na druhý pokus, do hry by se dostal předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO), aby vybral politika, jenž se má pokusit sestavit vládu na třetí pokus. Nelze však vyloučit, že pak ANO začne shánět podporu pro rozpuštění sněmovny a vypsání předčasnýc­h voleb. Podobný postup ostatně lídr ANO už před Vánoci naznačil.

Uprostřed velké vládní partie se zároveň mohou poněkud proměnit dvě strany, které se hry účastní.

Čekání na nové šéfy

Už 13. ledna (mimochodem druhý den úvodního kola prezidents­kých voleb!) se v Ostravě sejdou delegáti ODS, aby zvolili nové vedení. Na některou z vedoucích funkcí může zaútočit volbami posílený poslanec Václav Klaus mladší. Syn bývalého prezidenta nepatří do tábora spojenců nynějšího předsedy modrých Petra Fialy.

Vzápětí budou na únorovém sjezdu v Hradci Králové volit nové vedení sociální demokraté. Po volbách, v nichž získala jen 7,27 procenta, se ČSSD nachází v dezolátním stavu. Předseda, tehdejší premiér Bohuslav Sobotka, rezignoval už v červnu a stranu po něm dočasně převzal exministr vnitra Milan Chovanec. Není vyloučeno, že právě on se na sjezdu pokusí na nejvyšší funkci kandidovat. Vyzvat by ho mohl bývalý šéf sněmovny Jan Hamáček.

Od voleb už uplynuly dva měsíce. Ani za takovou dobu zatím nedokázala členská základna vygenerova­t žádného silného kandidáta na předsedu. Hovořilo se o vysočinské­m hejtmanovi Jiřím Běhounkovi, ten však není členem ČSSD a kvůli jeho volbě by delegáti museli přerušit sjezd, změnit stanovy a znovu sjezd svolat. Na hledání zbývá zoufale málo času. Podzim rozhodne, zda se strana alespoň stabilizuj­e.

Důležité jaro prožijí i komunisté. V dubnu budou volit nového předsedu, neboť po bídném volebním výsledku hodlá rezignovat dlouholetý lídr Vojtěch Filip (předsedou od roku 2005). Na sjezdu se rozhodne mezi „stalinisti­cky“laděným proudem a umírněnými.

Přičteme-li otazník nad osobou nového prezidenta, do máje nemusí zůstat na mapě české politiky a politické moci kámen na kameni.

 ?? Ale není vyloučeno, že Andrej Babiš a Milan Chovanec se budou muset spojit FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Hrají své partie,
Ale není vyloučeno, že Andrej Babiš a Milan Chovanec se budou muset spojit FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Hrají své partie,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia