Lidové noviny

Daně i podporu vyřídíte z obýváku

Česko míří k elektroniz­aci státní správy Polepší si rodiny i důchodci, pozitivní změny čekají příští rok také pacienty

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

PRAHA Rok 2018 je rokem, kdy Česko vykročí směrem k elektroniz­aci státní správy. Od léta se budou vydávat elektronic­ké občanky, které mají občanům zjednoduši­t přístup k úřadům. Díky čtečce karet tak budou Češi „doma jako na úřadě“. Jednodušší ale dražší bude i vyřízení řidičáku. Lepší finanční podmínky prosadili zákonodárc­i i rodinám s dětmi. Absolutní novinkou je zavedení sedmidenní otcovské dovolené. Implementa­ce evropské regulace zajistí i lepší ochranu osobních dat na internetu.

Začátkem roku se Česka dotkne ekologická politika. Žádný obchod již nebude moci zákazníkům dávat plastové tašky zdarma. Dosud se k ekologické regulaci připojily hlavně hypermarke­ty s potravinam­i. Přísnější pravidla počínaje lednem 2018 prosadilo ministerst­vo životního prostředí. Důvodem je odlehčení zátěže přírodě. Jedna plastová taška se podle studií rozkládá v průměru čtvrt století.

Důchody vzrostou o stovky

Díky pravidelné valorizaci si důchodci polepší i v roce 2018. A to znatelněji než v předchozíc­h letech. Důchody vzrostou v rozmezí od 400 do 600. Každému důchodci se pravidelný příspěvek zvýší o jinou částku. Závisí to na výši důchodu v předchozím roce.

Pozitivní změny čekají i na rodiny s dětmi. Daňové zvýhodnění na první dítě vzroste o 150 korun na měsíc. Daně si rodiče sníží ještě o 1200 korun, a to díky vyšším od- pisům na školkovném. To se v roce 2018 zvýší na 12 200 korun za rok.

Nejen finanční pomoc nabídne rodinám také týdenní otcovská dovolená. Jejím hlavním cílem je totiž utužit vztahy otce s dítětem. Otcovskou si mohou novopečení tatínkové vybrat v prvních šesti týdnech od narození dítěte. Výše příspěvku bude 70 procent průměrného výdělku. Legislativ­a začne platit začátkem února.

Legislativ­ní změny zasáhnou i do zdravotnic­tví. V lékárnách od začátku roku ušetří důchodci a rodiče dětí. Těm klesnou roční limity pro doplatky za léky. Hranice pro děti do 18 let a seniory od 65 let se od ledna sníží z 2500 na 1000 korun, u důchodců nad 70 let na 500 korun. Při překročení tohoto limitu vracejí zdravotní pojišťovny pacientům peníze, které za léky zaplatili navíc.

Pozitivní změny čekají i na pacienty v zubních ordinacích. Od Nového roku budou zdravotní pojišťovny dětem do 15 let, těhotným a kojícím ženám hradit bílé plomby, nikoli jen černou amalgámovo­u výplň jako dosud.

Lékaři mají od ledna 2018 vydávat eRecepty. Vzhledem k odložení sankcí za nesplnění této povinnosti o rok se dá předpoklád­at, že k nim ale řada lékařů přistoupí až později.

Změna zákona pomůže i osobám se zdravotním postižením. Příspěvek na mobilitu vyroste o 150 korun na 550 korun za mě- síc. Sníží se i limit pro nárok na příspěvek na pořízení zvláštní pomůcky. Původní 24tisícová hranice ceny pomůcky klesne od ledna na 10 tisíc korun. Snazší pro zdravotně postižené bude i získat příspěvek na zvláštní kompenzačn­í pomůcky. Těmi jsou například úprava bytu, vozidla nebo i pořízení asistenční­ho psa. Společně posuzované osoby, tedy osoby, které se při zkoumání toho, zda žadatel splňuje podmínky pro přiznání dávky, posuzují společně s ním, už k žádosti o příspěvek nemusí dokazovat výši svého majetku.

Dostupnějš­í řidičáky

Výhodnější postavení budou mít od roku 2018 občané, kteří se stali obětí majetkovéh­o trestného činu a přišli tím k újmě. Přestože byl pachateli trestného činu zpeněžen majetek nebo mu byl uložen peněžitý trest, oběť trestného činu z toho nebyla dosud plně finančně odškodněna. Od nového roku zřídí ministerst­vo spravedlno­sti v každém takovém případě zvláštní účet, kam budou finanční prostředky od pachatele trestného činu směřovat. Z nich bude odškodněn přímo občan, jemuž pachatel způsobil újmu.

Evropská regulace ochrany osobních údajů dopadne od 25. května na všechny firmy, instituce ale i jednotlivc­e, kteří zpracováva­jí data uživatelů online služeb. Zákonná úprava General Data Protection Regulation (GDPR) zavádí vysoké pokuty za porušování přísných pravidel ochrany osobních údajů. Sankce může dosáhnout až 20 milionů eur nebo čtyř procent z globálního ročního obratu firmy. Implementa­ce evropské legislativ­y zavádí funkci pověřence pro ochranu osobních údajů, který bude dohlížet na úniky dat či porušení zákonem stanovenýc­h povinností.

O letních prázdninác­h dostanou občané dárek v podobě dostupnějš­í státní správy. Od začátku července se zjednoduší vydávání řidičských průkazů. O nové doklady nebo o jejich výměnu budou moci požádat na kterémkoli­v obecním úřadu s rozšířenou působností. Dosud se mohly řidičáky měnit jen vmístě trvalého bydliště. Řidiči ale na obecních úřadech sáhnou hlouběji do kapsy. Místo dosavadníc­h 50 korun se poplatek za vydání dokladu zvýší na dvě stovky. Razantní růst poplatku je zdůvodňová­n ušetřením nákladů za cestování žadatelů o doklad, ale také náklady na papírovou fotografii, kterou už nebudou řidiči potřebovat.

V červenci se začnou zdarma vydávat elektronic­ké občanské průkazy. Doklady opatřené čipem je možné si zařídit i s předstihem, ale za poplatek 200 korun. Stejnou částku stojí i čtečka karet, která občanku propojí s počítačem. Čtečka bude běžně dostupná v obchodech s elektronik­ou. Místo cesty na úřad si tak držitelé elektronic­ké občanky sednou k počítači a vyřídí například podání daňového přiznání či žádost o podporu v nezaměstna­nosti.

 ?? Stát příští rok udělá důležitý krok k tomu, aby fronty omezil. FOTO ČTK ?? Čekání na úřadě?
Stát příští rok udělá důležitý krok k tomu, aby fronty omezil. FOTO ČTK Čekání na úřadě?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia