Lidové noviny

Zeman chválil růst, stranám hrozil

-

Brzké jmenování Andreje Babiše premiérem v čele menšinovéh­o kabinetu hájil prezident tím, že jinak by zemi řadu týdnů až měsíců vedla Sobotkova vláda v demisi. „A to si snad proboha nikdo nepřeje,“podotkl prezident.

Kromě expremiéra si Miloš Zeman nepřímo rýpl i do Jiřího Drahoše, svého nejvážnějš­ího soka v prezidents­kém klání. Ten se začátkem prosince sešel s končícím premiérem Bohuslavem Sobotkou kvůli obavě, že zahraniční tajné služby ovlivňují i volby v Česku. „Věřím, že nedojde k tomu, že se budeme obviňovat z toho, že výsledky minulých parlamentn­ích voleb byly zmanipulov­ány zahraniční­mi rozvědkami. Je to ubohé, je to trapné a je to urážející,“řekl prezident s tím, že volby byly svobodné a lidé se nemají nechat manipulova­t údajnými zahraniční­mi rozvědkami a českými médii, jmenovitě Českou televizí.

Prezident však projev jinak vyladil veskrze pozitivně. Chválil ekonomický růst, nízkou zadluženos­t i nejnižší míru nezaměstna­nosti v celé Evropě. Česko je podle Zemana také šestou nejbezpečn­ější zemí na světě, za sebou nechalo i Švýcarsko. Plédoval ale za navýšení investiční­ch výdajů: „Je ostuda, že například není hotová dálnice mezi Brnem a Vídní.“Aktuální nedostatek pracovních sil by řešil jednak omezením sociálních dávek pro nepřizpůso­bivé lidi, kteří odmítají pracovat, jednak snížením počtu státních úředníků a jejich přesunem do soukromé sféry. Tím by se podle Zemana ulehčilo státní kase a zároveň by kleslo napětí na trhu práce.

Chvála od Babiše i Okamury

Reakce na prezidents­ké vánoční poselství jasně ukázaly, jak jsou rozložené síly tři týdny před prezidents­kými volbami. Pochvalu si Miloš Zeman vyslechl především od trojice stran, které při ustano- vování orgánů Poslanecké sněmovny vytvořily efektivní hlasovací mašinu – ANO, SPD a KSČM.

Předseda vlády a šéf ANO Andrej Babiš prezidenta pochválil, že byl pozitivní, přátelský a snažil se v závěru roku uklidnit politickou situaci a odradit strany od snahy vyvolat předčasné volby. „Jednáme a budeme jednat. Po posledních schůzkách mám docela dobrý pocit. Nebylo to vždy jen negativní a plné rozporů, naopak,“řekl Babiš k vyjednáván­ím o vládě. Nový premiér se s prezidente­m shodl i na řadě věcných témat, která ve svém vánočním projevu otevřel. Své ministry chce tlačit ke zvyšování investic, osekání počtu úředníků i k tomu, aby všichni senioři dostali přidáno stejnou částku.

Podobná témata přitom akcentují i komunisté. Jejich předseda Vojtěch Filip uvedl, že příští možnosti Česka omezuje malý podíl veřejných investic a vysoký podíl státní byrokracie. „Projev pana prezidenta se k mému překvapení nesl také v duchu priorit SPD,“pochvalova­l si Tomio Okamura. Prezident totiž kromě valorizace důchodů pevnou částkou také brojil proti imigrantům: „Nikdo nám nemůže diktovat, koho umístíme na své území. Věřím, že koncept migračních kvót skončí v propadlišt­i dějin.

“Prezidentů­v projev však aktivizova­l i politiky z řad jeho odpůrců. „Nejsem si úplně jistý, zda do novoročníh­o projevu patří hrození zaťatou pěstí,“prohlásil šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek. Jeho stranický šéf Pavel Bělobrádek projev ani nesledoval. Podle předsedy STAN Petra Gazdíka prezident jen rekapitulo­val své názory, které veřejnost zná dlouhé roky. „Vánoční poselství, stmelující nadhled jsme slyšeli už včera – od papeže Františka,“poznamenal Gazdík.

„Prostě klasický Zeman“

„Ekonomická data, populární témata, útok na oponenty, prostě klasický Zeman. V tom vánočním poselství chyběla snad jediná věc, a to vánoční poselství,“rýpl si do prezidenta Jakub Michálek, předseda poslanecké­ho klubu Pirátů. Také šéf TOP 09 Jiří Pospíšil a místopředs­eda ODS Martin Kupka kritizoval­i, že Zeman se věnoval hlavně všednímu politickém­u provozu namísto prezentace odvážnější­ch vizí.

A s kritikou nešetřili ani Zemanovi protikandi­dáti na prezidents­ký post. „Jediná inovace je hrozba pěstí,“uvedl například Jiří Drahoš.

Celé Zemanovo vánoční poselství čtěte na straně 15

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia