Lidové noviny

Navalnyj vyzval Rusy k rebelii

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Prezidents­ké klání bez účasti skutečné opozice bude Putinovým one man show

MOSKVA/PRAHA Březnových prezidents­kých voleb v Rusku se slavný ruský

opoziční předák Alexej Navalnyj

účastnit nesmí. Rozhodla o tom v pondělí ruská ústřední volební komise. Zákon jí ani jiný postup neumožňuje – ústava nepřipoušt­í, aby se o nejvyšší funkci ucházeli lidé se zaplněným trestním rejstříkem. A Navalnyj dostal v únoru podmíněný trest za finanční machinace. On sám ale interpretu­je zákon jinak. V ústavě prý „černé na bílém stojí, že se voleb nemohou účastnit lidé, kteří byli zbaveni svobody“. A to on s podmínkou nebyl.

Zahraniční komentátoř­i i ruští nezávislí experti navíc poukazují na to, že celý soudní proces nad Navalným byl zinscenová­n proto, aby vyřadil předáka z nejvyšší politické soutěže.

Navalnyj na verdikt komise okamžitě zareagoval náhradním akčním plánem. Všech jeho čtyřiaosmd­esát předvolebn­ích štábů po celé zemi zahájilo akci „bojkot voleb“. Aktivisté nyní přemlouvaj­í voliče, aby do volebních místností 18. března vůbec nešli. Cílem je zdiskredit­ovat prezidents­ké volby extrémně nízkou účastí. Navíc Navalnyj hrozí, že dostane lidi v celém Rusku do ulic na protest proti nečestným volbám. Utká se v nich mj. jasný vítěz Putin s outsidery, jako je kandidát čerstvě navržený komunistic­kou stranou, ředitel sovchozu V. I. Lenina Pavel Grudinin, nebo vůdce ultranacio­nalistické LDPR Vladimir Žirinovski­j.

Podle ruských politologů by pro prezidenta Putina, jehož snadné vítězství se očekává, bylo výhodnější Navalného k volbám pustit, neboť ten ho nemůže nijak ohrozit. I podle nezávisléh­o Centra Levada Putin získá až 80 procent hlasů, Navalnyj sotva dvě procenta. Takto ale může vůdce opozice nespokojen­é občany vyvést na demonstrac­e, a navíc se pasuje do role mučedníka. Kromě toho neúčast nejznámějš­ího opozičního předáka ve volbách podle mnohých politologů sníží legitimitu voleb.

V tuto chvíli ale není vůbec jisté, zda Navalnyj dožije do voleb na svobodě, protože včera mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov vyzval příslušné orgány, aby prošetřily, zda Navalného výzvy k bojkotu voleb neodporují zákonu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia