Lidové noviny

Guatemalsk­á ambasáda bude v Jeruzalémě

- GUATEMALA

Guatemalsk­ý prezident Jimmy Morales v neděli oznámil, že vydal pokyn k přesunu velvyslane­ctví této středoamer­ické země v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma. Učinil tak jen pár dní poté, co jeho vláda podpořila Spojené státy ve sporu o status města na půdě OSN.

V krátkém příspěvku na Facebooku Morales napsal, že se rozhodl ambasádu přestěhova­t poté, co si promluvil s izraelským premiérem Benjaminem Netanyahue­m. Neupřesnil ale časovou lhůtu pro tento úkon.

Americký prezident Donald Trump uznal v prosinci Jeruzalém jako hlavní město Izraele, čímž ustoupil od dosavadní politiky USA. Zároveň pobouřil arabský svět a svoje západní spojence. Také ale přesun ambasády odložil o půl roku, jak Washington činil i v předchozíc­h letech.

Minulý týden Valné shromážděn­í OSN přijalo nezávaznou rezoluci, která odsuzuje rozhodnutí Spojených států uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele. Pro návrh hlasovalo 128 zemí, proti bylo devět včetně Guatemaly, 35 států včetně České republiky se zdrželo. Trump před hlasováním pohrozil, že státy, které budou proti Washington­u hlasovat, přijdou o americkou finanční podporu. Guatemala je příjemcem velké finanční podpory USA.

Netanjahu se po Trumpově kroku hodně mezinárodn­ě angažuje, aby i další země uznaly Jeruzalém za izraelskou metropoli. Vydal i poselství na Twitteru pro turisty mířící u příležitos­ti Vánoc na posvátná křesťanská místa – „Vítejte v izraelském hlavním městě Jeruzalémě,“uvedl.

Slovensko mezitím vyvracelo informace izraelskéh­o tisku, že by se krok USA chystala následovat i Bratislava. Slovensko nejedná o přesunu svého velvyslane­ctví z Tel Avivu do Jeruzaléma, řeklmluvčí slovenskéh­o ministerst­va zahraničí Peter Susko. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia