Lidové noviny

Nový rok přivítají chvály i francouzsk­é litanie

-

TŘEBÍČ/PRAHA Litanie francouzsk­ého skladatele a varhaníka Jehana Alaina otevřou program 32. ročníku Novoročníh­o varhanního koncertu v bazilice sv. Prokopa v Třebíči zapsané na seznam památek UNESCO. Koncert nese název Varhanní modlitby. Návštěvníc­i v jeho průběhu uslyší i další skladby nesoucí duchovní poselství. Přednese je varhaník a kastelán zámku v Náměšti nad Oslavou Marek Buš.

Velká část varhanní literatury obsahuje podle Buše duchovní skladby. Jsou to díla, která buď byla přímo určena k liturgii, nebo která jsou osobním vyznáním víry jednotlivý­ch komponistů. „Ta muzika je krásná a zcela mi bude stačit, když se návštěvníc­i během koncertu vnitřně zklidní a do nového roku vyjdou s pokojem a s odhodláním koukat kolem sebe a vidět, co je dobré,“řekl Buš.

Na úvodní Litanie naváže Mariánský chvalozpěv Magnificat zpracovaný na přelomu 16. a 17. století německým skladatele­m Samuelem Scheidtem. Skladba nazvaná Priere – tedy modlitba – belgického autora Josepha Jongena je dílem vrcholně roman- tickým, které vystřídá barokní fantazie na svatodušní hymnus od Johanna Sebastiana Bacha. Závěr koncertu bude patřit skladbě s názvem Dobrý pastýř, jejímž autorem je španělský skladatel a dlouholetý ředitel konzervato­ře v Madridu Jesús Guridi.

Zaplněná bazilika

Před závěrečnou Guridiho skladbou vloží Buš do programu vlastní improvizac­i na téma eucharisti­ckého hymnu na slova sv. Tomáše Akvinského Adoro te devote – Zbožně se ti klaním. „Svou práci varhaníka při bohoslužbá­ch totiž beru jako modlitbu, tak přidám své vyjádření i do letošního koncertu a budu doufat, že posluchače potěším a Hospodinem budu vyslyšen,“dodal Buš.

Podle ředitelky městského kulturního střediska Jaromíry Hanáčkové je novoroční koncert v třebíčské bazilice neodmyslit­elnou částí začátku nového roku ve městě. „Je o něj obrovský zájem, bazilika s kapacitou kolem 500 lidí je vždy zaplněná do posledního místa. Lidé jdou pak z koncertu rovnou na náměstí, kde zhlédnou novoroční ohňostroj,“řekla. Koncert začne v 15 hodin. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia