Lidové noviny

Zemanova vánoční pětiletka

Prezident ve svých vánočních poselstvíc­h rozděloval společnost i pokračoval v kampani

-

Když na Štěpána roku 2013 přerušil Miloš Zeman čtyřiašede­sát let trvající zvyklost pronášet prezidents­ký projev na Nový rok a vrátil se k vánočním poselstvím, pravil, že víc než návrat k tradici ho k tomu vede úmysl nepředklád­at předsevzet­í, nýbrž skládat účty a bilancovat rok, který právě uplynul. Jinými slovy, že místo pohledu vpřed se raději bude dívat do zpětného zrcátka. Nevysloven­ý, ale přesto přítomný byl v jeho rozhodnutí úmysl vymezit se vůči svým dvěma předchůdců­m v úřadu. Miloš Zeman vždy na Štěpána pronáší řeč, která se od tradičního novoročníh­o projevu liší jen datem. Tématům duchovním, nebo nedej Bůh vánočním se vyhýbá, ale budiž, Česká republika je sekulární stát. Vánoce jsou tak v poselstvíc­h zastoupeny jen vizuálně: ozdobeným stromkem v pozadí a pro tuto příležitos­t čerstvě zapálenými svícemi adventního věnce. Formát Zemanova poselství má jednoducho­u a víceméně ustálenou podobu. Skládá se obsahově ze tří částí – pasáže ekonomické, vnitropoli­tické a zahraniční; obvykle v tomto pořadí, i když například právě letos ho porušil. Stejně jako „vizuál“: normálně střízlivou kravatu nahradila vlasteneck­á trikolóra. Diváci poselství měli brzy pochopit proč.

Z pohledu celé jeho pětiletky byla podstatněj­i odlišná pouze poselství první a poslední. Trpělivý čtenář snad promine, že se věnujeme pouze jim.

2013: slib nerozdělov­at…

Své první vánoční poselství začal Miloš Zeman konstatová­ním, že od inaugurace „absolvoval 620 setkání s občany na náměstích, se zaměstnanc­i v podnicích, se studenty ve školách, se starosty, primátory, hejtmany, členy obecních a krajských zastupitel­stev, velvyslanc­i, poslanci, senátory, ministry a samozřejmě vedle zahraniční­ch státníků i se členy nejrůznějš­ích společensk­ých organizací“. Kdyby místo toho výčtu jednoduše řekl, že od inaugurace zahájil kampaň za své znovuzvole­ní, rozhodně by to tak dobře neznělo.

Poté se věnoval bilanci plnění svých sli- bů. Za nejsložitě­jší označil svůj závazek, že se pokusí „spíše sjednocova­t než rozdělovat“. Soudil tehdy, že je společnost skutečně hluboce rozdělena na ty, kterým vyhovovala Nečasova vláda, a na ty, kteří jí nevěřili. Domníval se, že vše vyřešil jmenováním vlády Rusnokovy. Kdyby nešlo zrovna o Zemana, zasloužila by si ona myšlenka zvolání „svatá prostoto“!

Jestliže totiž Miloš Zeman něco od zmiňované inaugurace zvládal, pak to, že rozděloval, co se rozdělovat dalo i nedalo. Začal u sociální demokracie, s níž měl své nevyřízené účty: „lánský puč“se tomu říkalo. S mravenčí pílí proti sobě stavěl velkoměsts­ké liberály a pracanty ze vsí, „pražskou kavárnu“a „venkovskou hospodu“, vlastence a odpůrce bruselskéh­o diktátu, Západ a Východ, Evropskou unii a Visegrád. Nutno uznat: dařilo se mu to.

2017: předvolebn­í projev

Oproti předchozím letům se změnilo pořadí témat. Prezident sice začal úvodní bi- lancí ekonomicko­u (rekordně nízká nezaměstna­nost, nízká míra chudoby, nízké příjmové disproporc­e), postěžoval si jako jindy na malý podíl veřejných investic a zejména pokles investic do dopravní infrastruk­tury, tradičně dal najevo zájem o co nejvyšší růst starobních důchodů (starobní důchodci jsou čím dál silnějším voličským segmentem), opřel se do narůstajíc­ího počtu státních úředníků, které by poslal pracovat do soukromého sektoru. A posvítil by si také na některé příliš vysoké sociální dávky.

Ač si tradičně zahraniční politiku ponechával na závěr, zařadil ji prezident tentokráte doprostřed, nikoli však do centra proslovu. Vymezil se proti Evropské unii (je příliš vstřícná k migrantům a snaží se nám vnucovat kvóty). Méně, ale přece pak proti Severoatla­ntické alianci (je málo aktivní v boji proti islámistům), prosazoval hájení národních zájmů, byť je příliš nekonkreti­zoval. A poprvé od roku 2014 nevyzdvihl důležitost ekonomické diplomacie a Čínu jakožto hospodářsk­ého partnera, jemuž je radno co nejvíc otevírat náruč. Bylo by chybné soudit, že jeho vztah k Číně ochladl. Souvisí to mnohem víc s třetí částí projevu, totiž domácí politikou a zejména nadcházejí­cími prezidents­kými volbami, byť o nich nepadlo jediné slovo. Vzývání Číny by totiž v této souvislost­i mohlo být nepřitažli­vé i pro jeho skalní přívržence.

O to víc Miloš Zeman nad adventním věncem hovořil o nutnosti hledat společnou vůli při sestavován­í vlády i za cenu programový­ch, dokonce personální­ch kompromisů. Jako výsměch voličům odmítl možnost předčasnýc­h voleb: jsem s vámi, ne s nimi (rozuměj politiky), vzkázal do všech domácností a domovů seniorů. „Nemáme se za co stydět,“řekl na závěr a seznámil nás se svým heslem: „Věřím, že zdravý rozum zvítězí nad závistivou hloupostí.“Formálně to heslo připomíná jiné, též prezidents­ké. Bohužel však opravdu jen formálně.

Každopádně též doufáme, že zvítězí zdravý rozum. Abychom se nemuseli za nikoho stydět.

Miloš Zeman se vrátil k vánočním poselstvím. V jeho rozhodnutí byl úmysl vymezit se vůči svým dvěma předchůdců­m v úřadu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia