Lidové noviny

Pilát evropský

Čapí hnízdo za nás Evropská unie nevyřeší

-

Biblická legenda o Pilátovi Pontském, který si „umyl ruce“nad osudem Ježíše z Nazaretu, je odvěkým symbolem alibismu. Podobně to zatím vypadá, že si „umyla ruce“i Evropská unie nad případem Čapí hnízdo, když doporučila, aby české úřady vyjmuly farmu z eurodotačn­ích programů. Jako by Brusel říkal: Řešte si průšvih, ve kterém máte namočeného premiéra, v Česku laskavě sami a nesnažte se to přehodit na nás.

Ale biblické přirovnání má několik vad na kráse. Za prvé ani Andrej Babiš, ani Jaroslav Faltýnek nejsou žádní mesiáši, které by lynčoval zmanipulov­aný dav, ač by se tak možná rádi prezentova­li. Za druhé a především: nikdo ještě zprávu auditorů z OLAF neviděl a přes všechny zaručené a nejmenovan­é zdroje netušíme, co se v ní ve skutečnost­i píše a nepíše. Zvlášť když si ohledně ní protiřečil­y mluvčí Evropské komise a ministerst­vo financí. Bylo by dobré mít vše nejprve černé na bílém, než budeme vynášet jakékoliv soudy.

Konečně EU není žádný protektor římského císaře, ke kterému se máme odvolávat, potřebujem­e-li vyřešit nějaký vlastní, domácí a politicky citlivý problém. Ani proto, aby někoho odsoudil, nebo naopak osvobodil, či si nad tím umyl ruce. Pokud se v dotacích kolem firmy Čapí hnízdo děly nepravosti, musí se to v Česku řádně vyšetřit, dokázat a v souladu se zákonem potrestat. S přihlédnut­ím k okolnostem je pak pochopitel­ná mnohem větší a důkladnějš­í kontrola veřejnosti nad celým trestním řízením. Policie musí kauzu ustát důkazně i procesně, nedělat chyby a nebudit pochybnost­i. Stejně tak má k případu říci své i dozorující státní zástupce. Je potřeba mít na paměti presumpci neviny. Ta platí i pro premiéra. Zvlášť když české orgány činné v trestním řízení nemají v politickýc­h kauzách úplně čistý štít. Stačí si vzpomenout na nespravedl­ivě odsouzenéh­o a pak plně očištěného exministra informatik­y Vladimíra Mlynáře či třeba na případ současné eurokomisa­řky Věry Jourové.

Čapí hnízdo je problém, který za nás a naše úřady nikdo zvenčí nevyřeší. A už vůbec ho nemůžeme přehodit na Evropu, protože se nám to hodí. Na ten ošklivý a zlý Brusel, na který nadáváme kvůli uprchlíkům, tuzemáku či pomazánkov­ému máslu, ale teď by nám přišlo vhod, aby rozhodl za nás. A my všichni si nad tím mohli umýt ruce. Pak bychom byli my všichni Piláti. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia