Lidové noviny

Koridor s otazníky

Jak zachraňova­t potřebné a přitom „vyčistit“moře?

-

Zprávy vydané těsně před Vánoci často zapadnou, avšak tím silněji rezonují poté. Jako ta loňská, že Obamova vláda poprvé nevetuje protiizrae­lskou rezoluci v OSN. Letos je to zpráva, že Itálie dopravila 162 afrických uprchlíků ze středisek v Libyi letadly přímo do Říma. „V roce 2018 se bude moci dostat do Evropy humanitárn­ími koridory až deset tisíc uprchlíků,“řekl italský ministr vnitra Marco Minniti.

Ta zpráva neohlašuje řešení problémů migrace, jen jisté úvahy tím směrem. Oznamuje, že italská vláda se dohodla s vládou v Tripolisu a úřadem vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Že vzniká mechanismu­s umožňující předem vybírat lidi s šancí na azyl, čímž se omezí počet těch, které je třeba vracet. To má logiku. Ale už teď se rýsují jisté otazníky.

Za prvé. Je-li řeč o vládě v Tripolisu, jak velké území Libye tato vláda kontroluje? To je otázka důležitá i pro země střední Evropy, jež chtějí přispívat k ochraně libyjské hranice.

Za druhé a hlavně. Z té zprávy vyplývá, že hlavním cílem je „vyčistit“Středozemn­í moře. Dopravovat lidi letecky humanitárn­ím koridorem, aby skončily hrůzy pašeráckýc­h lodí. Skončí však skutečně? EU bývá kritizován­a za špatnou ostrahu své vnější (mořské) hranice. Ale zásadu, že trosečník na moři má nárok na záchranu a dopravu do bezpečného přístavu, nevymyslel­a EU. Patří do mezinárodn­í legislativ­y od roku 1913, je důsledkem katastrofy Titaniku. Autory té legislativ­y asi nenapadlo, že jednou ji budou zneužívat někteří migranti mířící do Evropy, ale to nic nemění na faktu, že ta pravidla platí a mají svou přitažlivo­st. Představa, že letecký humanitárn­í koridor vyčistí Středozemn­í moře od migrantů, běženců, pašeráků, záchranářů i „záchranářů“, je hodně idealistic­ká. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia