Lidové noviny

Úředníci, úředníci, hejbejte se

-

Když byl Andrej Babiš ministrem financí, snil o tom, že přestěhuje úředníky svého resortu do novostavby v Letňanech. Když je Andrej Babiš premiérem, sní o tom, že postaví v Holešovicí­ch novou vládní čtvrť, a přestěhuje do ní celá ministerst­va. Odůvodnění je obdobné: ušetří se za nájmy budov, které si stát musí pronajímat, a úředníci sedící pospolu budou pro blaho občanů pracovat ještě výkonněji než dnes.

Premiérovy plány, které v mírnější formě najdeme i v návrhu programové­ho prohlášení vlády (v něm se nehovoří o nové vládní čtvrti, ale pouze o „novém administra­tivním komplexu“), jsou ale jen těžko realizovat­elné. Za prvé podobný projekt nemůže vzniknout bez součinnost­i hlavního města Prahy a s jeho orgány zatím o věci nikdo oficiálně nejednal. I kdyby Praha nakrásně s věcí souhlasila, poskytla na ni své pozemky atd., pak je nutné si uvědomit, že v současné době trvá v hlavním městě u prostého bytového domu doba od zadání projektu do kolaudace zhruba deset let. Jak dlouho asi tak bude trvat postavit nový „administra­tivní komplex“? Jistě násobek doby úřadování Babišovy vlády, i kdyby nakrásně získala důvěru a vydržela do řádného termínu dalších voleb.

Idea stavět pro vládu novou administra­tivní čtvrť je asi tak třicet let zastaralá. Jednak by stěhování ministerst­ev přispělo k dalšímu vylidňován­í centra, které si nikdo soudný nepřeje. A pokud nechce předseda vlády spojit novou budovu ministerst­va kultury s multikinem nebo v přízemí nového ministerst­va promístní rozvoj zřídit třeba detašovaný prostorMat­ějské pouti, pak se výstavbou „vládní čtvrti“vytvoří jen další po páté hodině mrtvá zóna.

Připomeňme historický rozměr problému: jak spočítala předsedkyn­ě Klubu za starou Prahu Kateřina Bečková, ze čtrnácti sídel českých ministerst­ev jich osm bylo postaveno po roce 1918 jako sídla nejvyšších úřadů státu. Další tři vznikly pro jiné instituce (pojišťovna, kadetka, špitál) a zbylé vznikly nákladnými přestavbam­i šlechtický­ch sídel. Jedná se třeba o Černínský palác na Hradčanech, který je již osm desetiletí symbolem naší zahraniční politiky a těžko si představit, že by někdy mohl sloužit něčemu jinému než ministerst­vu zahraničí.

Celý problém nedostatku místa by šel vyřešit mnohem elegantněj­i, na úrovni dnešní doby a také v souladu s premiérovo­u zásadou „řídit stát jako firmu“. Proč neumožnit ministersk­ým úředníkům pracovat z domova, jak je to v mnoha firmách běžné? Nebo přinejmenš­ím zorganizov­at jejich práci tak, aby se několik osob střídalo u jednoho pracovního místa, což je ve firmách rovněž obvyklé?

No a pokud je již nutné stavět nové ministersk­é budovy, navrhuji odsunout je z hlavního města. Nebylo by úžasné a také politicky velmi vděčné, kdyby jedno či dvě ministerst­va sídlila v Brně nebo Ostravě? Fyzické místo, kde úřady stojí a úředníci úřadují, bude přece v „Digitálním Česku“čím dál méně důležité.

Idea stavět pro vládu novou čtvrť je asi tak třicet let zastaralá. Problém nedostatku místa by šel vyřešit mnohem elegantněj­i, na úrovni dnešní doby a také v souladu s premiérovo­u zásadou „řídit stát jako firmu“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia