Lidové noviny

Praktický Golf přežil i Dieselgate

- LUDĚK VOKÁČ

Jde o poněkud neobvyklé auto. A možná by se nikdo nedivil, kdyby v rámci úspor, které Volkswagen vyhlásil po kauze Dieselgate, model Golf v provedení Sportsvan v tichosti zmizel z nabídky. Obzvlášť, když koncern zároveň zavelel k mohutné SUV ofenzívě a trendem je nahrazován­í MPV modelů a karosářský­ch provedení kombi dnes populárněj­šími rádobyteré­nními vozy.

Sportsvan se ale obětí tohoto trendu nestal a nyní přijíždí v inovované verzi. Zákazníci ho zkrátka stále chtějí – od jeho uvedení v roce 2014 si vůz jen v Německu koupilo na 140 tisíc zákazníků, což představuj­e asi pětinu prodeje řady Golf. A v Česku je ještě úspěšnější. „Sporstvan tvoří zhruba třetinu prodejů modelové řady Golf,“prozradil David Valenta z českého zastoupení značky.

Zákazníci na Sporstvanu oceňují jeho praktičnos­t a vyšší pozici za volantem, obojí se s faceliftem v podstatě nezměnilo. Zůstávají vysoce variabilní interiér s posuvnou zadní lavicí sedadel, dělená opěradla i oproti klasickému Golfu výše položené sedáky. Ty usnadňují nastupován­í, což se líbí především starším osobám. Rodinám se zase bude zamlouvat snazší manipulace s dětskou sedačkou i možnost zvětšit dle potřeby zavazadlov­ý prostor až na 590 litrů.

Atraktivit­u Sportsvanu zvyšuje fakt, že nemá moc soupeřů. Zřejmě jediným přímým konkurente­m je Mercedes třídy B. Jenže za ten si zákazníci připlatí, ačkoli ani Sportsvan není levné zboží. Na klientelu s obdobným vkusem by mohla mířit třeba i hybridní Kia Niro.

Řidič má ve Sportsvanu dobrý přehled o dění kolem vozu, ale sedadla by přeci jen mohla být dokonalejš­í – sedáky jsou vcelku ploché a někteří řidiči by ocenili i jejich větší délku.

Jízdní vlastnosti nenadchnou ani neurazí, ale limity podvozku leží daleko za hranicí, kterou zájemci budou ochotni pokoušet.

V jinak celkově povedeném komfortu na palubě a dobrém odhlučnění vyniká valivý hluk od kol. Zkoušené vozy byly obuty do sedmnáctip­alcových zimních pneumatik, které k ruchu přispěly, ale i tak je odhlučnění kol slabší stránkou Sportsvanu.

Populárním­u Sportsvanu neublížila ani rostoucí obliba rádobyteré­nních aut SUV. Teď přijíždí v inovované verzi s novými motory.

Modernizac­e pod kapotou

Inovace se odehrávaly především pod kapotou. Sportsvan dostal novou paletu motorů, základem je tříválec 1.0 TSI se 63 nebo 81 kW, další volbou pak čtyřválec 1.5 TSI s 96 nebo 110 kW. K dispozici budou i turbodiese­ly 1.6 a 2.0 TDI.

Z testované trojice benzinovýc­h vozů se nám nejvíce líbilo provedení s agregátem 1.0 TSI a manuální šestistupň­ovou převodovko­u. I přes nižší výkonmámot­or stejný točivý moment jako základní provedení 1.5 TSI a subjektivn­ě se dynamika obou verzí neliší. Ani silnější 1.5 TSI se 110 kW není kdovíjak rychlá, takže 1.0 TSI vychází nejsympati­čtěji: ve vyšších otáčkách je méně hlučná než čtyřválec a má i příjemnějš­í dravější zvukový projev.

Přitom spotřeba je nízká. Klidnou jízdou v okolí Barcelony po dálnicích i pobřežních silničkách jsme dosáhli na 5,2 litru na 100 kilometrů. S motorem 1.5 TSI jsme stejnou trasu zvládli za šest litrů.

Krom motorů je pak novinkou vylepšený palubní infotainme­nt s dotykovým displejem a nová paleta asistenční­ch systémů. Řada z nich bude v základní výbavě.

 ?? Tvoří v Česku zhruba třetinu prodeje řady Golf. V provedení s benzinovým motorem 1.0 TSI o výkonu 81 kW vyjde na 455 900 korun, vyšší výbava Comfortlin­e, která by měla být tou žádanější, pak stojí 510 900 korun. FOTO VW ?? Verze Sporstvan
Tvoří v Česku zhruba třetinu prodeje řady Golf. V provedení s benzinovým motorem 1.0 TSI o výkonu 81 kW vyjde na 455 900 korun, vyšší výbava Comfortlin­e, která by měla být tou žádanější, pak stojí 510 900 korun. FOTO VW Verze Sporstvan

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia