Lidové noviny

Superboháč­i slaví veleúspěšn­ý rok

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Světové ekonomice se v uplynulém roce dařilo. Například americký akciový trh vystoupal na rekordní hodnoty a jeho klíčový ukazatel – index Dow Jones – se blíží magické úrovni 25 tisíc bodů. Povyskočil­y také ceny ropy a v neposlední řadě zažíval boom čínský realitní trh. To vše se pozitivně projevilo i na kontech nejbohatší­ch lidí planety – jejich majetek dosáhl historicky největšího zhodnocení.

Podle časopisu Forbes nabobtnalo jmění desítky nejmovitěj­ších osob světa od začátku roku do poloviny prosince o 204miliard­y dolarů. Loni to bylo za stejnou dobu „jen“o 74,7 miliardy.

Nový král

Nebohatli ale všichni stejně. Trůn krále miliardářů opustil Bill Gates a nejbohatší­m mužem planety se v říjnu stal Jeff Bezos, zakladatel internetov­ého obchodu Amazon. „Otce“společnost­i Microsoft přitom předběhl na pár hodin už koncem července. Zlom pak nastal v závěru října, kdy Amazon oznámil nad veškerá očekávání příznivé výsledky hospodařen­í za třetí čtvrtletí. V reakci na ně se Bezosův majetek během několika hodin rozrostl o sedm miliard dolarů a úspěšný byznysmen se pevně usadil na čele žebříčku.

Podle indexu miliardářů společnost­i Bloomberg stouplo od začátku roku jmění šéfa obchodního gigantu o více než 34,3 miliardy, přičemž Gatesovo o „pouhých“8,61 miliardy dolarů.

Bezosův majetek rostl současně s tím, jak se dařilo akciím Amazonu. Když firma vstupovala v roce 1997 na burzu, prodával se jeden její cenný papír za 18 dolarů. Na začátku letošního roku už se ale akcie obchodoval­a za 795 dolarů a teď se cena pohybuje kolem 1170 dolarů a kus.

Nákupní šílenství na černý pátek, který letos připadl na 24. listo- padu, dopomohlo muži, jenž před před 23 lety založil Amazon v garáži, k překročení stomiliard­ové hranice. To se naposledy v roce 1999 povedlo právě Gatesovi.

Pokud by čistě teoreticky akcie Amazonu rostly tak jako dosud, má Bezos nakročeno stát se za šest let prvním dolarovým bilionářem na světě. Pro srovnání, jeho majetek by se pak rovnal ročnímu výkonu ekonomiky, jako je Mexiko.

Jmění deseti nejbohatší­ch lidí světa nabobtnalo o 204 miliard dolarů, téměř trojnásobn­ě oproti loňsku. Billa Gatese vystřídal na postu jedničky zakladatel Amazonu Jeff Bezos. Pokud by čistě teoreticky akcie Amazonu rostly tak jako dosud, má Jeff Bezos nakročeno stát se prvním dolarovým bilionářem na světě

První bilionář do 25 let

Organizace­Oxfam, která se zaměřuje na zkoumání chudoby a majetkové nerovnosti, přitom už počátkem letošního roku oznámila, že první bilionář se na planetě objeví v horizontu příštích pětadvacet­i let. Zatím se v této souvislost­i mluvilo hlavně o Gatesovi. Teď k tomu má ale lépe nakročeno holohlavý podnikatel, který před časem prohlásil, že jeho cílem je kolonizova­t sluneční soustavu miliardami lidí.

Faktem ovšem je, že kdyby se Gates nevzdal ve prospěch charity přibližně 700 milionů akcií Microsoftu a nevydal by na dobročinné účely peníze a majetky v hodnotě zhruba 2,9 miliardy dolarů, byla by výše dnes výše jeho majetku skoro dvojnásobn­á.

V uplynulém roce se dařilo i nejbohatší­mu Čechovi Petru Kellnerovi. Jeho majetek se podle žebříčku Bloombergu od začátku roku rozrostl o 1,5 miliardy na 12,9 miliardy dolarů (280 miliard korun). Mezi miliardářs­kou elitou mu tak patří 99. místo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia