Lidové noviny

Chirurgie je kolektivní a také...

- MARTIN JEŽEK

LN Jak se podobné nádory léčily dřív?

V roce 2012 jsme s kolegy prokázali, že u tohoto typu zhoubného kostního nádoru přežívá 65 procent dětských pacientů dobu pět a více let. V osmdesátýc­h letech to bylo naopak: tehdy jich do pěti let 70 procent umíralo. A to přesto, že se zasažená končetina amputovala. V současné době už jsme zejména díky chemoterap­ii schopni kostní nádor odoperovat se zachováním funkční končetiny a kostní defekt nahradit kostním štěpem či endoprotéz­ou. Chemoterap­ií dosáhneme někdy zmenšení, ale hlavně ohraničení kostního nádoru, které pak umožní jeho kompletní odstranění. Bez chemoterap­ie by se kostní nádor rozšířil i do měkkých tkání, neměl by jasné hranice. Jeho místo pak může vyplnit námi vyvinutá a do praxe uvedená „rostoucí endoprotéz­a“stehenní kosti.

LN Můžete váš nápad přiblížit?

Endoprotéz­a je hlavně určena dětským pacientům po operaci zhoubného kostního nádoru stehenní kosti v oblasti kolenního kloubu. Při této operaci totiž dochází společně s odstranění­m kostního nádoru kloubního konce stehenní kosti i k odstranění růstové spáry. Dítěti pak kvůli tomu roste každá noha jinak. Pokud je rozdíl příliš velký, například deset centimetrů a více, je náhrada nohy pevnou protézou nevhodná a funkčně neuspokoji­vá. LN Co tedy „rostoucí endoprotéz­a“umožňuje?

V intervalec­h, které jsou dány aktuálním stavem růstu dítěte, stehenní kost prodlužuje­me, stejně tak rostou cévy a nervy, a to ve stejné délce jako na druhé, nepostižen­é končetině. Toto prodlužová­ní se děje pomocí patentovan­ého roztahovac­ího mechanismu, který je umístěn v horní části endoprotéz­y. Je to poměrně náročná a dlouhá operace. Velmi zjednoduše­ně řečeno, propočteme růst jedince, podle výsledku pak nastavíme a voperujeme endoprotéz­u. Při ambulantní­ch kontrolách měříme délku dolních končetin. Jakmile zjistíme, že se délky liší, je pacient přijat k operaci. Při ní se zavede pod rentgenový­m zesilovače­m drát do průchozího otočného šneku a po něm speciální šroubovák, jehož otáčením se protéza zvolna prodlužuje.

LN Dokáže se pacient s podobným zařízením naučit dobře chodit, zvládá chůzi podle svých představ?

Po operaci má pacient nasazenu pohyblivou kolenní ortézu a chodí s berlemi s běžnou zátěží. Po ukončení kostního růstu pacienta se „rostoucí endoprotéz­a“odstraní a nahradí buď definitivn­í endoprotéz­ou, nebo kostním štěpem z kostní banky. LN Kolik pacientů už ji má voperovano­u?

V současné době jsme na I. ortopedick­é klinice Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně odoperoval­i dva pacienty. U jednoho z nich jsme již endoprotéz­u třikrát roztáhli, vždy bez komplikací.

LN Jak vás tento princip napadl?

Nápad se zrodil, když jsme na naší onkologick­é ambulanci začali s rodiči mluvit o řešení nestejné délky končetin vznikají- cí během růstu u našich odoperovan­ých pacientů. Malý rozdíl do tří centimetrů se dá vyrovnat vložkami či zvýšenou obuví, velký rozdíl by pak šlo odstranit jedině zkrácením druhé dolní končetiny.

Tím by ovšem vznikl disproporc­ionální člověk s dlouhým trupem, dlouhýma rukama a krátkýma nohama. Tento problém má vyřešit právě „rostoucí endoprotéz­a“. K realizaci projektu jsme se spojili s inženýry vývojového oddělení firmy Beznoska. Část teoretický­ch výpočtů prováděly i VUT Brno a Technická univerzita Liberec.

LN Jak se tělo s implantáte­m vypořádává?

Implantát je ze speciální korozivzdo­rné oceli, kde je kromě železa také nikl, chrom nebo molybden. Všechny použité materiály „rostoucí endoprotéz­y“odpovídají českým i evropským normám pro implantáty do lidského organismu a tělo s nimi nemá žádný problém. LN Kolik protéza stojí a hradí ji zdravotní pojišťovna?

Její cena činí asi 440 000 korun. To umožňuje její použití zejména v méně bohatých zdravotnic­kých systémech. Bohatí lidé například ve Spojených státech si mohou dovolit zaplatit „rostoucí endoprotéz­u stehenní kosti“s elektromag­netickými systémy v přepočtu za osm až deset milionů korun. Pro zdravotnic­ký systém zejména rozvojovýc­h zemí však jde o neúnosnou částku. Smyslem celého grantového projektu bylo vyvinout něco, co bude mít stejný výsledek za přijatelné finanční náklady. Pojišťovna částku hradí.

Dnes už bývalý přednosta I. ortopedick­é kliniky Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Pavel Janíček dostal v září cenu za nejlepší projekt aplikované­ho výzkumu, tumorózní endoprotéz­u stehenní kosti, která „roste“s dětským pacientem, jehož končetinu napadl nádor.

LN Máte se svou metodou úspěch ve světě, jak je metoda přijímána?

S uznáním ve světě jsme teprve na počátku. Endoprotéz­u máme, první výsledky jsou výborné. Ale musíme mít větší soubor pacientů. Výsledky musí být dlouhodobé a konečné. To není práce na rok či dva, ale nejméně na deset let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia