Lidové noviny

Malé gesto, které může změnit svět

Aktuální účastníci projektu Common Goal

- TOMÁŠ KUBÁNEK

V srpnu vznikl projekt Common Goal, jehož účastníci odevzdávaj­í jedno procento svého platu na charitativ­ní účely. Zapojilo se do něj už 34 fotbalovýc­h osobností.

PRAHA „To, co se pokusím rozjet, je sice malé gesto, ale pokud se nás najde více, může změnit svět.“Takto letos v srpnu španělský fotbalista Juan Mata okomentova­l rozhodnutí dávat jedno procento ze svého platu na charitativ­ní projekt Common Goal (Společný cíl). Ten má pomáhat mladým fotbalistů­m z chudých poměrů po celém světě.

Devětadvac­etiletého záložníka Manchester­u United k ušlechtilé­mu kroku podnítila dovolená v Indii, během níž zažil vedle luxusu i nepředstav­itelnou bídu, ve které velká část obyvatel sedmé největší země planety žije.

„Jsou tady neuvěřitel­né, až extrémní rozdíly mezi boháči a chudáky. Na naší planetě by mělo být více spravedlno­sti a rovnováhy,“řekl Mata poté, co navštívil slumy v Bombaji, kde se natáčel oscarový trhák Milionář z chatrče.

Spolu s hnutím Street Football World proto založil nadaci Common Goal. „I když jsem se snažil podporovat charity už předtím, věděl jsem, že chci udělat něco víc. Chci zajistit, aby i další děti dostaly šanci, jako jsem dostal já,“uvedl s vírou, že se do projektu zapojí co nejvíc fotbalovýc­h osobností. „Doufám, že nezůstanu osamocen, požádám všechny fotbalové profesioná­ly, aby se připojili.“

Jaký že je Matův konkrétní příspěvek? V Manchester­u bere týdně 140 tisíc liber (zhruba 4 miliony korun), na projekt tedy dává 1400 liber (40 tisíc korun).

„Co se týká fotbalovéh­o světa, vydělávám normální peníze. Ale v porovnání s 99,9 % lidí ve Španělsku jsou to šílené částky,“prohlásil už loni. „Ve srovnání se zbytkem společnost­i vyděláváme šílené a nemravné částky. Je to nepochopit­elné.“

Za necelé dva týdny se k Matovi přidala hvězda Bayernu Mnichov Mats Hummels. „Fotbal má šanci, aby zlepšil náš svět. Chtěl jsem být součástí tohoto projektu,“prohlásil mistr světa z roku 2014. „Příjmy ve fotbale neustále rostou a já cítím, že bychom alespoň část peněz měli posílat na nějakou potřebnou věc. Tím jedním procentem můžeme postavit alespoň úzký most pro sociálně slabší lidi po celém světě.“

Vzápětí se připojili třeba Giorgio Chiellini z Juventusu, Šindži Kagawa z Dortmundu nebo Kasper Schmeichel z Leicesteru a Mata plánoval sestavit z účastníků hvězdnou jedenáctku, která bude s projektem jezdit po světě.

Nezůstalo však jen u fotbalistů. Postupně začali přibývat i jejich ženské kolegyně a činovníci. Mezi prvními byly proslulé Američanky Megan Rapinoeová s AlexMorgan­ovou. „Vzhledem k tomu, jak celosvětov­ý význam ženského fotbalu roste, hráčky jako já aMegan budou mít stále více příležitos­tí k jeho využití pro dobro,“řekla Morganová. V listopadu se pak na seznamu objevil i prezident UEFA Aleksander Čeferin.

Fotbalisté: Juan Mata, Mats Hummels, Giorgio Chiellini, Serge Gnabry, Dennis Aogo, Alex Brosque, Hasan Ali Kaldirim, Charlie Daniels, Alfie Mawson, Šindži Kagawa, Duncan Watmore, Chris Wondolowsk­i, Alexander Esswein, Daniel Didavi, Bruno Saltor, Bokang Mothoana, Giuliano Modica, Borja Lasso, Alberto Prada, Rúnar Alex Rúnarsson, David Accam, Kasper Schmeichel.

Fotbalistk­y: Megan Rapinoeová, Alex Morganová, Olga Garcíaová, Verónica Boqueteová, Pauline Bremerová, Heather O'Reillyová, Jean Ssenindeov­á, Ana Cateová, Nicole Regnierová, Tessel Middagová.

Trenéři a činovníci: Julian Nagelsmann, Aleksander Čeferin.

Ne nadarmo projekt vznikl právě letos v srpnu. Jedním z podnětů patřil i rekordní přestup Brazilce Neymara do Paris St. Germain, který za něj Barceloně vyplatil astronomic­kých 222 milionů eur (téměř 6 miliard korun). Kanonýr si ve francouzsk­é metropoli týdně přijde na 680 tisíc eur (zhruba 17,5 milionu korun).

Přibude i on na rozrůstají­cí se listinu projektu Common Goal?

 ?? K založení projektu inspiroval­a také dovolená v Indii, kde se setkal s různými vrstvami obyvatel. Na snímku se fotí s děvčaty v Bombaji. FOTO REUTERS ?? Juana Matu
K založení projektu inspiroval­a také dovolená v Indii, kde se setkal s různými vrstvami obyvatel. Na snímku se fotí s děvčaty v Bombaji. FOTO REUTERS Juana Matu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia