Lidové noviny

Nejtěžší cesta? Musí mi věřit

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

PRAHA Podruhé za sebou mu konec roku zpříjemnil­o umístění v nejlepší desítce ankety Sportovec roku. Sedmý nejlepší sportovec za rok 2017 Adam Ondra nečekal, že se v letošní konkurenci dostane tak vysoko. „Je to možná ještě větší překvapení než loni. Vylezl jsem v uvozovkách na nějakou těžkou cestu na skalách. Jinak jsem vybojoval ‚jen‘ stříbro na ME,“řekl 24letý lezec z Brna, který letos v rekordním čase osmi dní zdolal Dawn Wall ve slavném americkém masivu El Capitan.

Co říkáte na to, že vaše zdolání masivu El Capitan u fanoušků sklidilo takový ohlas?

Asi bych tu nestál, bez toho by letošní výkon asi takový ohlas neměl. Přitom pokoření 9C (jako jediný letos překonal v Norsku skálu této obtížnosti) považuji za největší milník své dosavadní kariéry.

Přesto, dají se tyto dvě skály nějak porovnat?

Hodně těžko se porovnává, co je obtížnější. Lezení sportovníc­h cest se ale věnuju od dětství a troufám si říct, že v tom jsem nejlepší. V cestě 9C jsem uplatnil všechno, co jsem se v průběhu posledních dvaceti let naučil.

Jak vůbec funguje navrhování obtížnosti?

Obtížnost navrhuju já sám a všichni mi věří. Může se to zdát divné, ale opravdu mi to věří. Stanovení obtížnosti se nedá vyjádřit rovnicí, která by brala v úvahu parametry jako třeba velikost chytů, vzdálenost mezi nimi. Takhle to nefunguje. Je to na principu srovnávání již vylezených cest.

V čem je tedy 9C náročnější než například 9B+, které jste vylezl znovu jen vy sám?

Protože jsem strávil polovinu doby nacvičován­ím toho, jak je polezu. Plus si myslím, že jsem byl v nejlepší formě, co jsem kdy byl, a stejně mi to trvalo mnohem déle, než jsem čekal.

Dá se na nejtěžší „skály“cvičit i v Česku?

Ano, je tu řada náročných cest, V Moravském krasu ve Sloupu je cesta v obtížnosti 9B+. A mám tam jeden další projekt, který by mohl být opět 9B+ a možná i těžší. Dokážete někdy odpočívat nebo relaxujete na horách či na umělé stěně?

Byl jsem před Vánoci dva měsíce v Itálii, na lezení jsem úplně zapomněl. Teď se budu měsíc věnovat tréninku, to znamená trénovat šestkrát v týdnu dvakrát denně. Celkem pět hodin denně.

Kolik procent trávíte tréninkem na stěně?

Asi z šedesáti až sedmdesáti procent. Ale to není tak podstatné, důležité je lézt pořád. Lezeckých pohybů je nekonečná škála a jen lezením se vytříbí lezecká intuice.

Plánujete trénovat na další vrchol. Můžete prozradit kde?

Po Vánocích budu měsíc trénovat v Česku a pak pojedu do Francie, protože v zimě jsou ideální podmínky v jižní Evropě. Mám pár kandidátů, na které budu chtít vyšplhat, a budu spokojený, když vylezu další cestu 9C. Buď v Itálii v Arcu u Lago di Garda nebo v jižní Francii v oblasti Saint Léger.

Jaký je nejlepší způsob udržet si chuť do lezení?

Cest je tolik, že se nebojím, že bych motivaci někdy ztratil. Už nyní mám v hlavě tolik cest, které nebudou třeba těžší, ale naprosto mě motivuje dokončit je a vymyslet, jak by se měly lézt.

Jak se nejtěžší cesty na světě hledají?

Přijedu do vytipované oblasti. Vezmu vrtačku, navrtám do skály skoby, potom kartáčkem čistím a hledám chyty. Občas zjistím, že tam nejsou a prostě to nejde. A někdy se stane, že tuhle práci za mě udělá někdo jiný, ale vlastně zjistí, že cestu nezvládne. Tak zavolá Adamovi a ten se na to podívá.

 ?? Adam Ondra vylezl nejtěžší cestu světa v norském Flatangeru 3. září. Navrtal si ji už v roce 2013. FOTO PAVEL BLAŽEK ?? Nejtěžší cesta světa.
Adam Ondra vylezl nejtěžší cestu světa v norském Flatangeru 3. září. Navrtal si ji už v roce 2013. FOTO PAVEL BLAŽEK Nejtěžší cesta světa.
 ?? Ankety Sportovec roku přišel Adam Ondra s přítelkyní FOTO ČTK ?? Na vyhlášení
Ankety Sportovec roku přišel Adam Ondra s přítelkyní FOTO ČTK Na vyhlášení

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia