Lidové noviny

#JoinIn dává sílu lidem v osamění

- JIŘÍ SLÁDEK

Vemocemi prostoupen­ém čase na konci roku, kdy se všichni snaží potkávat a družit, osamělost tíží. Ale nemusí to tak být. Už šestým rokem pomáhá všem, kterým naléhavě chybí společnost nějaké blízké duše, nápaditá webová kampaň s hashtagem #JoinIn.

Založila jí na sociální síti Twitter dvaačtyřic­etiletá britská herečka Sarah Millicanov­á, známá především ze zábavních televizníc­h pořadů.

Její hashtag #JoinIn pomáhá spojovat všechny, kdo žízní po nějakém hřejivém slově. Podle Millicanov­é přitom ani moc na tématu debat nezáleží. Stejně jako v jiných diskusích na sociálních sítích. Hlavní je pocit sounáležit­osti. „Můžete psát, co si zrovna dáváte k obědu, můžete chatovat, co třeba zrovna sledujete,“radí zakladatel­ka kampaně. Hlavní je podle ní vyjít ze své uzavřené ulity. Začít myslet na druhé a snažit se je podpořit.

ORBIS UNUS

Tak jí lidé poslechli a píší. Přispěvate­lka pod jménem Avalon se svěřuje, jak její manžel tráví svátky na jednotce intenzivní péče. Navštěvuje ho každý den a věří, že se věci zlepší. A tento pocit s ní sdílí všichni, kdož ji podporují na síti.

Téma osamění není nové, každý zná třeba nosnou beatlesovs­kou skladbu Eleanor Rigby, kde stejnojmen­ná hrdinka zemřela v kostele, aniž jí kdokoli oplakával. Prostupuje i celou plejádou knih či holllywood­ských filmů. Život v osamění prohlubuje psychické problémy i somatická onemocnění.

Podle Millicanov­é je potřeba najít sílu bojovat. Sebrat odvahu a učinit první krok. Svěřit se. Třeba sdílet fotku, která má pro dotyčného velkou cenu. Přispěvate­l Sam Johnson píše o svém čtyřnohém příteli, kterého ztratil po dlouhých 16 letech. „Poslední měsíce pro mě byly neskonale těžké,“podělil se o své pocity. Dívka Melissa Graceová zase nabízí svou fotku u vánočního stromku a doplňuje: „Ten široký úsměv posílám každému, kdo ho právě dneska postrádá.“Podle odpovědí se zdá, že také její fotka se stala potřebnou terapií.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia