Lidové noviny

Jedovaté výfuky už razítko nedostanou

Na stanicích měření emisí se budou nově pořizovat fotografie Podvádět by tak mělo být složitější

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Obejít zákon o emisích by mělo být od Nového roku složitější. Spolu s prvním lednem totiž začnou kontroloři pořizovat fotodokume­ntaci měření a odesílat ji do databáze ministerst­va dopravy. Tady se budou snímky a výsledky kontroly ukládat.

„Už nebude možné, aby vozidlo, které stanici vůbec nenavští- ví, dostalo protokol o úspěšné kontrole. Zároveň se zúží prostor pro to, aby vozidlo, které neprojde měřením na jedné stanici, odjelo na jinou, kde se mu to podaří. V protokolec­h totiž budou zaznamenáv­ány časy a doba kontrol,“vysvětluje mluvčí ministerst­va dopravy Tomáš Neřold.

Odhadem jezdí po českých silnicích až desetina aut, která by měla zůstat v garáži. Neměla totiž kontrolami projít. Přesto dostala příslušná razítka.

Mechanici budou fotit vůz zepředu a zezadu, zaznamenat musí také výrobní štítek, tachometr a VIN kód, což je identifika­ční číslo vozidla platné mezinárodn­ě. Stejný systém začal platit už letos na Stanicích technické kontroly (STK).

Na STK přinesla novinka delší fronty. Podle mechaniků totiž fo- tografován­í zdržuje. Na několika stanicích tak prodlužova­li otevírací dobu, zároveň ale i zdražovali. Lze tak očekávat, že podobně tomu bude i u emisí.

Stanice, které budou chtít i nadále emise měřit, se musí přihlásit do registru. Seznam bude vyvěšen na stránkách ministerst­va dopravy. Původněměl­a novinka platit už od prosince, nakonec byla ale oměsíc odložena kvůli problé- mům s registrace­mi i systémem samotným.

Na řidiče čekají od příštího roku i další inovace. Snazší bude zažádání o řidičský průkaz či jeho výměna, rozšíří se počet úseků dálnic, kde nebude platit povinnost mít dálniční známku, a nová auta na trhu budou muset mít ve výbavě systém zvaný eCall, který sám přivolá v případě nehody pomoc.

U řidičských průkazů nově odpadnou hned dvě povinnosti. Letošek byl na vyřizování řidičáku zvlášť náročný. Platnost průkazu skončila rekordnímu počtu lidí, osmi stům tisíc. Výměna navíc nebyla nic záviděního­dného.

Pro nový doklad museli lidé až doposud na úřad v místě svého trvalého bydliště. A cestou se ještě museli nechat vyfotograf­ovat. Od příštího roku to bude jednodušší.

Spolu s prázdninov­ým prvním červencem bude k vyřízení řidičského průkazu stačit dojít na jakýkoliv úřad s rozšířenou působností. Těm, kdo mají trvalé bydliště jinde, než kde žijí, tak odpadne složité cestování.

Stejně jako hledání fotolabu, fotografii pořídí úředník na místě digitálně. Lidé za průkaz nicméně zaplatí víc. Vydání podraží z nynějších padesáti korun na dvě stě. Změna platí i pro mezinárodn­í řidičský průkaz. Na jakémkoli úřadu obce s rozšířenou působností si budou moci lidé nechat udělat také výpis bodů.

Systém, který sám přivolá pomoc

Někteří řidiči zaplatí příští rok víc i za povinné ručení. Zdražení se dotkne hlavně těch nejrizikov­ějších skupin, tedy například řidičů tahačů či autobusů, ale i mladých šoférů do 25 let.

Důvodem zdražování je čím dál více pojištěnýc­h aut, vyšší pojistná plnění i dražší náhradní díly a práce v autoservis­ech.

Novou výbavu budou muset mít všechny modely osobních a lehkých užitkových aut uvedené na trh po 31. březnu 2018 bez ohledu na typ nebo cenu. A to systém eCall, který při nehodě sám automatick­y zavolá na tísňovou linku 112.

Povinnost schválil Evropský OD 1. LEDNA

Na stanicích měření emisí se bude nově pořizovat fotodokume­ntace auta zepředu a zezadu, fotit se bude také výrobní štítek, tachometr a VIN kód, tedy mezinárodn­í identifika­ční číslo vozidla.

Rozšíří se počet úseků dálnic, kde nebude povinná dálniční známka. Půjde o D3 kolem Veselí nad Lužnicí, D6 mezi Chebem a Karlovými Vary, D55 kolem Otrokovic, D52 u Pohořelic či D46 u Hněvotína.

parlament už v dubnu 2015, v praxi se objeví právě od příštího roku. Od systému si Evropská unie slibuje snížení počtu obětí dopravních nehod o deset procent, tedy až 2500 lidských životů v evropské osmadvacít­ce. Do budoucna se mluví o stejné povin- nosti také pro nákladní automobily.

Stavební předsevzet­í pro příští rok

I rok 2018 by měl být v dopravě stavební. Ministerst­vo dopravy má v plánu dokončit třináct vel-

kých silničních staveb. Patří mezi ně další úseky dálnice D1, která se modernizuj­e, nebo úsek D7 mezi Postoloprt­y a Bitozevsí. Začít by měla také výstavba dálnice D35 v Pardubické­m kraji. Dohromady stát počítá v příštím roce se stavbou až 150 kilo- metrů dálnic a silnic prvních tříd.

Otázkou je, nakolik se podaří předsevzet­í ministerst­va dopravy vyplnit. Řada naplánovan­ých úseků ještě nemá ani stavební povolení a vedou se o ně spory. Například stavba části D1 mezi Přerovem a Říkovicemi, s jejímž zahájením se příští rok počítá, je nejistá kvůli žalobě sdružení Děti Země.

Od Nového roku přibudou úseky dálnic kolem měst, na které se nebude vztahovat dálniční poplatek. Nově mezi ně patří D3 kolem Veselí nad Lužnicí, D6 mezi Chebem a Karlovými Vary, D55 kolem Otrokovic, D52 u Pohořelic či D46 u Hněvotína.

U dálničních známek se změní jako každý rok grafika, budou mít lepší ochranné prvky, cena zůstane stejná. Roční známka pro osobní auta bude opět stát 1500 korun.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia