Lidové noviny

43 milionů mimořádnýc­h poděkování

- KATEŘINA SURMANOVÁ KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

Neprůhledn­é rozdělován­í mimořádnýc­h prémií bylo jedním z hlavních důvodů, proč Evropská komise trvala na tom, aby česká vláda přijala služební zákon. Nejznámějš­ím příkladem je v tomto ohledu bývalá šéfka premiérova kabinetu a dnes manželka Petra Nečase Jana, jíž předseda vlády podepisova­l milionové bonusy, aniž by bylo jasné zač. Co se od té doby změnilo?

PRAHA Od roku 2015, co začal platit zákon o státní službě, je bezbřehé a neopodstat­něné oceňování vyvolených spolupraco­vníků sešněrovan­é, mnohdy až příliš, protože špičkoví odborníci raději odcházejí za vyššími penězi mimo veřejnou správu. V nynějším systému existuje jediný druh nelimitova­ného přilepšení – cílové odměny. LN zjišťovaly, jestli s nimi ministerst­va umějí nakládat.

Cílová odměna představuj­e teoreticky problemati­cké měkké místo v celém systému, ale současně také jedinou možnost, jak ohodnotit mimořádně kvalitní výkony u důležitých úkolů a pracovníků, kteří bymohli v soukromém sektoru vydělávat mnohonásob­ně víc. Z přehledu, který LN zaslaly jednotlivé resorty, vyplývá, že za dobu vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) vyplatil stát v rámci těchto mimořádnýc­h poděkování za práci více než 43 milionů korun.

Zákon se obchází, možná v dobře víře, ale obchází

Ministerst­va s institutem cílových odměn zacházejí velmi různě. Užití nástroje je neproporčn­í a ukazuje se, že neexistuje ucelená centrální metodika, kdy je speciální bonus namístě. Měl by se

Zacíleno na odměny

udělovat pouze za předem jasně stanovené, měřitelné či hodnotitel­né, z hlediska působnosti resortu zvlášť významné úkoly. V praxi se to ne vždy děje. Například ministerst­vo vnitra odměňo- valo dílčí práce kolem zavádění státní služby, třeba za „přípravu služebního předpisu, kterým se stanoví pravidla etiky státních zaměstnanc­ů“nebo za přichystán­í návrhu nařízení vlády, jímž se stanovilo, jak si mohou úředníci sladit pracovní život s osobním. „Nejnižší vyplacená cílová odměna byla ve výši 600 korun za splnění jednoho úkolu, nejvyšší potom ve výši 25 tisíc,“sdělila Simona Botková, ředitelka kanceláře státního tajemníka ministerst­va vnitra.

Vyjmenovan­é cíle jsou natolik obecné a běžné úkoly bez příznaku mimořádnos­ti, že je u nich použití mimořádnéh­o bonusu těžko pochopitel­né. Spíše se tím dokazuje, že mnohá ministerst­va přes měkký bod cílových odměn vylepšují limitovaný tarifní plat. I kdyby to bylo v dobré víře a za dobrou práci, je to proti smyslu zákona a jde o jeho obcházení.

Nejštědřej­i odměňovalo ministerst­vo průmyslu

Neproporčn­ost nakládání s výjimečným bonusem se projevuje tím, že podle počtu oceněných lidí a objemu peněz se zdá, že zatímco některá ministerst­va mají přehršel mimořádně významných a důležitých úkolů nad rámec běžné agendy, jinde se neděje skoro nic.

Nejvíc institut cílových odměn využilo ministerst­vo průmyslu, mezi 222 osob podělilo 21,5 milionu korun, tedy skoro polovinu celkových mimořádnýc­h bonusů, na které během mandátu minulé vlády došlo. Oproti tomu čtyři resorty nástroj vůbec nevyužily, konkrétně místní rozvoj, obrana, zdravotnic­tví a životní prostředí.

„Pokud byl cíl splněn, odměny příslušely každému pracovníko­vi, který na konkrétním úkolu pracoval, od referentů až po náměstky. Hlavní část celkového objemu, 19,8 milionu, byla vázána na Operační program podnikání a inovace při dosažení stoprocent­ní alokace tohoto fondu, protože hrozilo, že dojde k nedočerpán­í těchto prostředků v řádu miliard,“uvedl mluvčí ministerst­va průmyslu František Kotrba.

Součástí bonusu za dočerpání byla milionová odměna pro náměstka Tomáše Novotného a na tehdejšího ministra Jana Mládka (ČSSD) se za to snesla kritika, přestože v tomto případě byla cílová odměna použita v souladu s pravidly a vyplacena z evropských peněz, což nutně vyžadovalo schválení z Bruselu.

„Jako jediné ministerst­vo jsme dokázali vyčerpat sto procent alokace, ale stejně jsem pak byl obětí mediální kampaně, že přeplácím úředníky jako svého času Petr Nečas Janu Nagyovou. U evropských fondů naopak byla výhoda nezávislé měřitelnos­ti, protože plnění cílů nevyhodnoc­uje ani sám ministr. Musí to potvrdit ministerst­vo pro místní rozvoj, financí, a ještě Evropská komise. A přesto i tento jednoznačn­ý případ byl předmětem poměrně brutálních mediálních útoků,“řekl předloni Mládek.

Nejlépe pochopili, jak se má s cílovými odměnami nakládat, v resortu kultury. Exministr Daniel Herman (KDU-ČSL) vyhlásil jako mimořádný a nad běžnou agendu sahající úkol vyřešení osudu památníku v Letech. Čtyři zaměstnanc­i dostali velmi pečlivý rozpis toho, co se od nich očekává a v jakých termínech, včetně toho, co se bude posuzovat jako ukazatel, že úkol splnili. Jelikož se podařilo domluvit prodej vepřína, jež na pietním místě stojí, domajetku státu, cílová odměna v celkové výši 560 tisíc korun byla vyplacena.

Babišova vláda chce služební zákon opravit

Systémově však zůstává problém spravedliv­ého platového ohodnocení a přitažlivo­sti státní správy pro lidi zvenčí nevyřešený. Vláda Andreje Babiše (ANO) už avizovala svůj záměr do služebního zákona sáhnout.

„Je k zamyšlení, jak ho otevřít, aby byl konkurence­schopný vůči privátní sféře,“sdělil premiér po jmenování svého menšinovéh­o kabinetu. To se má dít větší prostupnos­tí výběrových řízení pro soukromý a akademický sektor a právě revizí odměňování.

Jelikož však Babišův tým nedisponuj­e dostatečný­m množstvím vládních poslanců, bude muset pro svůj záměr hledat podporu ad hoc mezi jinými sněmovními stranami. Nebo se na této prioritě domluvit s případným koaličním partnerem, který vzejde z druhého pokusu o sestavení vlády.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia