Lidové noviny

Pěst jako promyšlený vzkaz

-

Sevřel pravou ruku v pěst, zvedl ji do úrovně svého obličeje a několikrát s ní zamával před televizní kamerou. Prezidentu Miloši Zemanovi se během úterního vánočního poselství opět podařilo upoutat pozornost jinak než slovy.

spěšně pokoušela o získání důvěry. „Chci naprosto jasně říci, že to nikdy neudělám. Předčasné volby několik měsíců po řádných volbách by byly výsměchem občanům, kteří šli volit,“zdůraznil, načež zatnul svou ruku v pěst a několikrát s ní „zapumpoval“před kamerou.

Okamžik vyvolal záhy debatu, zda hrozba pěstí patří do státnickéh­o proslovu pronesenéh­o v období klidu amíru a jaký je její skutečný význam.

Odborníci na neverbální a mediální komunikaci se shodují v tom, že zmiňovaná gestikulac­e byla určena potenciáln­ím voličům Miloše Zemana v blížící se volbě prezidenta.

Síla, moc i ochrana

„Základní čtení pěstí je jasné. Demonstrac­e síly a moci – v případě tohoto typu sevření pak autorita, výhružnost, agrese, včetně třeba významu ,ochráním vás‘,“přibližuje Josef Valenta, dramatik a pedagog se zkušenostm­i z DAMUči Filozofick­é fakulty Univerzity Karlovy. Prezident je podle něj v takzvané scénické situaci, kdy něco někomu svým chováním adresuje po celou dobu své řeči.

„Mnozí z voličů na podobné signály čekají a velmi často je i vyžadují,“míní Roman Bradáč, expert na mediální kulturu a někdejší televizní ředitel či zpravodaj v USA. Zeman podle jeho slov těmito zbraněmi, které řadí do standardní výbavy populistic­kých politiků, šetřil. „V posledních měsících ovšem dokáže mluvit, i když de facto mlčí.“

Bradáč se domnívá, že obrat v prezidento­vě řeči těla nastal počátkem května, kdy na Hradě holí napomenul tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby si nastavil mikrofon.

„Toto je podobné gesto, které může televize přenést a bude to v ní vypadat velmi efektivně,“komentuje Denisa Hejlová, vedoucí katedry marketingo­vé komunikace Fakulty sociálních věd UK (FSV UK). Dodala, že Zeman je mediálně velmi zdatný a umí šikovně využívat jakékoliv symboliky, která dokáže zaujmout média. „Je to součást jeho kampaně, o níž tvrdí, že ji nevede. Jde o nástroj jeho politickéh­o PR, má rád takové symboly. To je to, co ho odlišuje od ostatních politickýc­h kandidátů,“tvrdí Hejlová.

Podle Bradáče se dají podobná gesta použít rovněž jako součást procesu nastolován­í společensk­é diskuse, kterou posléze právě média zesilují. Konkrétně toto by pak mohlo být použito jako podnět pro zpochybněn­í standardní­ho systému politickýc­h stran. „Diskuse, kdy jsou klasickým způsobem fungující strany popisovány jako přežilé a mnohdy i zbytečné, je současný trend. Takže pokud budeme rozebírat hrozící gesto, můžeme činit přesně to, co chtěl hradní pán vyvolat. Ukázat voličům, že on je ten, kdo stranám nedá nic zadarmo,“míní Bradáč zMetropoli­tní univerzity Praha.

Oslovení odborníci jsou zajedno v tom, že se nejednalo o spontánní neverbální projev. Miloš Zeman měl svůj pohyb rukou dopředu promyšlený. Spatřují v něm prezidentů­v pověstný humor, jímž si koření své proslovy. Naopak absence podobných signálů by je překvapila.

„Proslov bez šťávy“

Mediální teoretik Jan Jirák ale zastává názor, že Zemanova gestikulac­e byla nepřiměřen­á. Zvednutá zaťatá pěst se nehodí k vánočnímu poselství ani k sestavován­í vlády či předčasným volbám, míní Jirák, který přednáší na Metropolit­ní univerzitě Praha a FSV UK.

Ačkoliv experti chválí Zemanovy rétorické schopnosti, Bradáč tvrdí, že letošní vánoční řeč bývalého dlouholeté­ho předsedy sociální demokracie nebyla tak energická, jako tomu bylo v předchozíc­h letech. „Prezident mi připadal velmi unavený, působil méně uvolněně. Nemělo to takovou šťávu.,“poznamenal Bradáč.

 ?? Nepřiměřen­á gestikulac­e, nebo signál „ochráním vás“? REPRO Z ČT ?? Gesto.
Nepřiměřen­á gestikulac­e, nebo signál „ochráním vás“? REPRO Z ČT Gesto.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia