Lidové noviny

Vládní čtvrť? Nestojíme o mrtvé město

- ROBERT SATTLER ALENA BÍLKOVÁ

PRAHA Takzvaná vládní čtvrť, do níž by premiér Andrej Babiš (ANO) rád sestěhoval některá ministerst­va, by mohla vyrůst v pražských Holešovicí­ch. Podle Babiše má záměr velký smysl, neboť by docházelo k synergii energií či správy.Vedení Prahy 7 ale takový krok považuje za chybu.

Čtvrť, kde by se nacházela až čtyři ministerst­va, by mohla vyrůst v Bubnech či u metra Nádraží Holešovice. Reálnější je přitom druhá varianta, neboť by na části pozemků nebylo třeba měnit územní plán. Již teď se s nimi počítá pro kancelářsk­é účely.

Poslanec a starosta městské části Jan Čižinský (KDU-ČSL) však míní, že přesun ministersk­ých úředníků do jednoho nově vybudované­ho areálu by byl hrubou chybou. Historické budovy, v nichž nyní resorty sídlí, dle něj totiž nenajdou jiné uplatnění.

„Pokud je potřeba další dodatečná kapacita pro úředníky, je pravda, že na nádraží Holešovice tato možnost je. Pokud ale chceme paláce v centru města udržet v normálním stavu, tak odtud ministerst­va nestěhujme,“řekl Čižinský serveru Lidovky.cz.

Zástupce starosty Prahy 7 Ondřej Mirovský (Strana zelených) by si ministersk­ý komplex u holešovick­ého nádraží dokázal představit. Záleží ale na finálním řešení. „Byl bych nerad, aby tam vyrostlo nové město, které bude žít přes den a přes noc bude mrtvé, což je problém kancelářsk­ých komplexů,“odůvodnil Mirovský s tím, že městská část se snaží jíž spíše cestou rezidenční zástavby, než aby ji na úkor administra­tivy upozaďoval­a. Takového postupu by se chtělo vedení radnice držet.

„Vládní čtvrť by proto měla být šikovně navržená, aby kombinoval­a i bytovou zástavbu,“dodal Mi- rovský. Kvůli hluku ale byty u nádraží stejně být nemohou.

Neprojdou ani Bubny?

Z obdobných důvodů není vedení radnice příliš nakloněno ani tomu, aby se vládní areál vybudoval na velkém rozvojovém území v Bubnech. Podle starosty Čižinského musí být tato plocha využita tak, aby na ní vznikl maximální počet bytů. Pozemky v Bubnech navíc limituje nedořešená železniční trať na Kralupy na Vltavou a Kladno. „Jedna velká diskuse je kolem železnice, druhá věc je, jak bude vypadat urbanistic­ká struktura,“míní Mirovský.

Vytvářet novou čtvrť nepřijde jako nejvhodněj­ší ani architektu a znalci urbanismu Petru Kučerovi. „Není nutné stavět nový distrikt v Holešovicí­ch, protože jsou zrovna cool, ale spíš využít potenciálu stávajícíc­h staveb, které by podmínky splňovaly lépe – jsou dostupnějš­í, mají garáže a tak dále,“míní Kučera. Staveb, které jsou prázdné a patří Praze nebo státu, je podle něj dost i blízko centra.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia