Lidové noviny

USA vyšlou do světa svoje kontroly

- MARTIN HAMPEJS

NEW YORK / PRAHA Dva tisíce zaměstnanc­ů ministerst­va pro vnitřní bezpečnost USA, které se primárně zaobírá hrozbami na území Spojených států, bylo vysláno do zahraničí. V 70 zemích světa mají provádět přísnou kontrolu pasažérů i zavazadel, aby zastavili potenciáln­í hrozby ještě před jejich odletem či odjezdem do USA. Další stovky také hlídkují na mořích. Podle odpůrců jde o snahu omezit migraci. V Česku se nyní americké kontroly neočekávaj­í.

„Mnoho hrozeb naší domovině pochází ze zámoří, a proto tam musíme být,“uvedl pro deník New York Times James Nealon, náměstek na ministerst­vu pro vnitřní bezpečnost USA.

Do zahraničí se tak dostanou jak pracovníci imigračníh­o a celního oddělení, správy bezpečnos- ti dopravy, ale také celní správy a ochrany hranic.

Jejich úkolem bude především ochránit bezpečnost Spojených států tím, že se pokusí teroristy či drogové dealery zastavit ještě předtím, než se dostanou na území USA. Zaměstnanc­i tak budou například provádět kontroly vmezinárod­ním prostoru, a to i v Evropě. Americká administra­tiva tímto krokem posouvá kontrolu na území jiných států.

Ne každý souhlasí

Některé země, jako je například Ekvádor, jsou nadšené, jelikož jim to umožní daleko lépe bojovat proti drogovým kartelům a pašerákům. Tento měsíc se právě v Ekvádoru podařilo úřadům ve spolupráci s americkou celní správou zadržet letadlo s více než 360 kilogramy kokainu. Přesun kontroly hranic na území jiných států se ale ne každému zamlouvá.

Nejvíce hlasití jsou v této otázce především Němci a Kanaďané. Ti říkají, že USA se snaží exportovat své imigrační zákony na jejich teritorium, a odmítají, aby zaměstnanc­i ministerst­va pro vnitřní bezpečnost operovali na jejich území.

Někteří němečtí zákonodárc­i dokonce zpochybňov­ali i program ministerst­va na boj proti terorismu, díky kterému mohou na letištích zaměstnanc­i celní správy a ochrany hranic v civilním oblečení hovořit s cestujícím­i a vyšetřovat je předtím, než nastoupí na let do zámoří.

Tito američtí pracovníci pak mohou doporučit aerolinkám, aby některému z cizinců neumožnily vstup na palubu letadla. Podle dat z roku 2015 se takto podařilo Američanům zadržet 8100 po- dezřelých teroristů nebo lidí napojených na teroristic­ké skupiny.

Podle Andreje Hunka, který je členem německé strany Die Linke, jde však o přílepek k nezákonném­u imigračním­u dekretu prezidenta Trumpa, o snahu „přesunout imigrační kontrolu do evropských zemí“.

Podobně odmítavě se k celé záležitost­i postavili i Kanaďané, v jejichž zemi bude umístěno největší množství amerických úředníků. V letošním srpnu tak zaplavily premiérovu kancelář početné dopisy, v nichž se protestova­lo proti nové legislativ­ě umožňující úředníkům USA kontrolova­t, prohledáva­t a zadržovat kanadské občany.

Nařízení kanadské vlády bylo schváleno parlamente­m až po ujištění ze strany kanadského ministra pro veřejnou bezpečnost Ralpha Goodalea, že Američané bu- dou tyto pravomoci využívat jen minimálně.

Kontroly v civilu v Česku zřejmě nebudou

Podle Romana Pacvoně z tiskového oddělení Letiště Václava Havla zaměstnanc­i zmíněných amerických úřadů tu přítomni nejsou. Opatření, která jsou již v menší míře v praxi v Německu i Kanadě, podle něj v Česku ani nebudou.

„V tuto chvíli si nejsme vědomi toho, že by o jejich přítomnost­i probíhala jednání. Domníváme se, že zmíněné aktivity se zaměří na technickou pomoc letištím s vyšším objemem přímých letů do destinací v USA, což Praha v tuto chvíli není,“uvedl Pacvoň pro Lidovky.cz.

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia