Lidové noviny

Libérii povede fotbalista Weah

Jediný africký držitel Zlatého míče pravděpodo­bně uspěl v prezidents­kých volbách. Naději do něj vkládají především mladí Liberijci

- MILAN ROKOS

MONROVIA/PRAHA Oficiální výsledky liberijský­ch prezidents­kých voleb zveřejní tamní úřady až dnes, ty předběžné ale hovořily jasně: hlavou státu chudé západoafri­cké země se zřejmě stane 51letý George Weah, bývalá fotbalová star a idol africké mládeže. Jeho štáb vyhlásil vítězství už včera s tím, že by měl Weah získat v rozhodujíc­ím druhém kole voleb až 70 procent hlasů.

Libérie, přímořský stát s necelými pěti miliony obyvatel, se tak dočká vůbec prvního demokratic­kého předání moci po dlouhých sedmi desetiletí­ch. První prezidentk­a na africkém kontinentu Ellen Johnsonová Sirleafová sice během svých dvou mandátů v posledních 12 letech upevnila v zemi mír – občanská válka zde skončila v roce 2003 –, bídy a korupce ale Libérii nezbavila.

I proto zejména mladí a chudší Liberijci masivně hlasovali pro Weaha, který je pro ně symbolem změny: „Volila jsem George Weaha, protože pomůže mně i mé zemi. Chci změnu,“citovala agentura Reuters 32letou podnikatel­ku Miamu Kamaraovou.

Weah byl přímo protipólem svého soupeře, viceprezid­enta Josepha Boakaie. Zatímco 73letý Boakai se mohl pochlubit dlouhou politickou kariérou, během níž pracoval třeba jako ministr zemědělstv­í či poradce Světové banky, rodák z monrovijsk­ého předměstí Weah má jen minimální politické zkušenosti. Pokud tedy nepočítáme dvě prohry v prezidents­kých volbách – jednou usiloval o post nejvyšší, podruhé o místo viceprezid­enta.

V posledních letech byl také senátorem, což bylo jedním z témat na začátku volební kampaně – kritici Weahovi vyčítali, že na schůze zákonodárc­ů příliš často nechodí.

Na fotbalovém poli se ale Weah může pochlubit skvostným životopise­m. Góly střílel v devadesátý­ch letech v barvách slavných klubů AS Monako (tam ho přivedl známý trenér Arsene Wenger), AC Milán či Paris Saint-Germain. V roce 1995 pak získal Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy jako vůbec první hráč pocházejíc­í ze země mimo Evropu.

Už během své fotbalové kariéry ale nezapomína­l, odkud pochází a financoval vzdělání tisíců liberijský­ch dětí. Svůj chudý původ pak zdůrazňova­l i během kampaně: „Jako většina z vás, i já jsem byl obětí chudoby,“prohlásil během jednoho mítinku a neopomněl dodat, že je „rodilým“Liberijcem. Odlišil se tak od americko-liberijské elity, která vzešla z osvobozený­ch otroků a dlouhá léta ovládala zemi, přestože v ní tvoří jen pět procent obyvatel.

Weahovi kritici upozorňova­li především na jeho nekonkrétn­í program – někdejší fotbalový střelec jen slibuje skoncování s bídou a korupcí prostředni­ctvím investic do vzdělání. Školský systém v zemi přitom patří k nejhorším v Africe – školu zde nedokončí zhruba polovina dětí. Nelibost vzbudilo i Weahovo pragmatick­é spojenectv­í s manželkou válečného zločince Charlese Tayora – tohoto bývalého prezidenta poslal haagský tribunál na 50 let za mříže.

Kromě dědictví zmíněné občanské války se Libérie v posledních letech potýkala i s epidemií eboly, během níž zemřely v letech 2014–2016 tisíce lidí a propadem příjmů z vývozu, který způsobil pokles cen za železnou rudu.

Druhé kolo bez podvodů

Úterní druhé kolo voleb, které se mělo původně uskutečnit už v listopadu, proběhlo bez větších incidentů. V prvním kole zvítězil Weah s 38 procenty hlasů před Boakaiem, kterému dalo důvěru o deset procent lidí méně. Hned několik kandidátů si ale stěžovalo na volební podvody, a druhé kolo bylo proto o sedm týdnů odloženo.

Až poté, co ústavní soud zamítl žalobu třetího kandidáta v prvním kole, se mohlo hlasovat v kole druhém. To už proběhlo podle pravidel, jak potvrdila i šéfka 91členné pozorovate­lské mise Evropské unie, belgická europoslan­kyně Maria Arenaová.

 ?? Stoupenec prezidents­kého kandidáta George Weaha, který zřejmě zvítězil v druhém kole voleb, míjí vůz s jeho billboarde­m. Weah, který se o nejvyšší úřad ucházel již potřetí, je pro ně symbolem změny. FOTO REUTERS ?? Chtějí změnu.
Stoupenec prezidents­kého kandidáta George Weaha, který zřejmě zvítězil v druhém kole voleb, míjí vůz s jeho billboarde­m. Weah, který se o nejvyšší úřad ucházel již potřetí, je pro ně symbolem změny. FOTO REUTERS Chtějí změnu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia