Lidové noviny

Saúdi si diktují. Žádní šachisté z Izraele na MS

- JIŘÍ SLÁDEK

RIJÁD/PRAHA Měla to být přelomová sportovní událost, která by zdařile ilustroval­a, jak se Saúdská Arábie otevírá okolnímu světu. Saúdští vládci věřili, že mistrovstv­í světa v bleskovém a rapid šachu přispěje k lepšímu obrazu rigidní pouštní monarchie.

Šampionát ale sotva začal a už je zjevné, že se povedl opak.

Víza od saúdskoara­bských úřadů neobdrželo sedm izraelskýc­h šachistů, klání se tedy nezúčastní. Saúdové tento stát neuznávají a neudržují s ním ani diplomatic­ké styky. Kontroverz­e tak značně zastínila sportovní stránku věci.

„Pokud hráčům z určitých zemí zakážete účast, nelze tuto akci nazývat mistrovstv­ím světa,“reagoval mluvčí izraelskýc­h šachistů Lior Aizenber, citovaný agenturou Reuters.

Dlouho se spekuloval­o, zda některé výpravy nesáhnou k bojkotu celého saúdského turnaje. To se nestalo. Mezinárodn­í federace FIDE nakonec nad počínáním Rijádu zavřela oči a uchýlila se k prohlášení, že krok saúdskoara­bských úřadů pořádání turnaje neovlivní.

Důvod? Ve hře byly peníze, příliš mnoho peněz.

Na šampionátu usiluje o tituly 180 velmistrů v čele se světovou jedničkou Magnusenem Carlsenem z Norska. Ve čtyřech turnajích se budou rozdělovat celkem dva miliony dolarů. Tedy dost velká finanční částka, aby vzala sportovcům chuť solidarizo­vat s odmítnutým­i Izraelci.

V jedné věci ale Saúdové ustoupili. Vydali nakonec víza hráčům z Íránu a Kataru, které vzhledem k diplomatic­kým třenicím rovněž původně nechtěli pustit do země.

Ukrajinka účast odmítla

Přesto se musí turnaj obejít bez jedné světové hvězdy. Sedmadvace­tiletá Ukrajinka Anna Muzychukov­á, dvojnásobn­á světová šampionka, nakonec účast odmítla. Nebylo to proto, že se chtěla přímo zastat diskrimino­vaných Izraelců, spíše jí vadí zatuhlá atmosféra a přísná pravidla v konzervati­vním muslimském království.

„Přestože v balíku odměn je rekordní částka, nechystám se odletět do Rijádu,“citoval ukrajinsko­u hráčku britský list Independen­t. Prohlásila, že se raději smíří se ztrátou svých titulů, než aby opustila své principy.

„Vše má své limity a nošení šátku v Íránu mně docela stačilo,“uvedla hráčka na sociálních sítích s odkazem na striktní pravidla chování a oblékání, kterému jsou v pouštní monarchii podřízeny ženy, včetně cizinek.

A co hráči z Izraele? Ti zvažovali, že nakonec pro všechny vyloučené šachisty uspořádají svou vlastní soutěž. Po světové federaci budou žádat kompenzaci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia