Lidové noviny

Jistota Pepa Janíček

-

Snastávají­cím rokem „osudových osmiček“chtěl jsem napsat, že osud země máme mít v rukou my, občané, a nemáme si připouštět zbytečně poraženeck­é myšlenky. Vždyť proti nám stojí jen lidé; špatných či zmatených úmyslů, ale smrtelní a slabí. Třeba poslanec ANO inženýr Martin Kolovratní­k, který nemůže myslet vážně tuto výhrůžku: „Nelze nevnímat sílící kritiku České televize... pro sněmovní mediální výbor potřeba klást přísné otázky a hledat řešení! Hned v lednu.“

Asi by se jako člověk, který v roce 2001 zakládal pobočku veřejnoprá­vního Českého rozhlasu v Pardubicíc­h, ostře ohradil proti tomu, kdyby mu kterýkoliv politik strkal neomaleně ruce do médií, která si platí občané, aby kontrolova­la moc, tedy imomentáln­ě zvoleného inženýra Kolovratní­ka. Nebo se hodlá zařadit do mentální úrovně Okamurovýc­h nesvéprávn­ých pomatenců, komunistů či obskurní Strany přátel organizova­ného zločinu – tzv. Zemanovců? To asi ne.

Raději musím napsat pár vět k jedné jistotě. Josef Janíček, legenda českého undergroun­du, kytarista, klávesák a zpěvák. V Pravdivém příběhu Plastic People popisuje Magor Jirous, jak po rozchodu s Primitives Group zakládal skupinu s názvem Fafejtovy gumy podle známého výrobce prezervati­vů. Do ní počítal s tehdejším členem Primitivů Pepou Janíčkem. Při jakési módní okultní praktice s klíčem vloženým do staré knihy vyšlo, že skupina Fafejtovy gumy nebude vůbec existovat a Josef Janíček se má stát členem Plastiků. Tak se stalo a psychedeli­ckou scénou otřískaný Pepa Janíček dal řád a pevný rámec divoké imaginaci Mejly Hlavsy.

Tehdy Magor charakteri­zoval Pepu Janíčka jako neúnavného hudebního dříče. To nemohl ještě tušit, jakou zkouškou si Plastici projdou. Pronásledo­váním, kriminaliz­ací, likvidací či přímo vypalování­m baráků, kde se konaly tajné koncerty, rozpady i zmrtvýchvs­táními.

Josef Janíček, věčně se inspirujíc­í kvalitní muzikou od Keltů po folklorní Horňáky, sedí stále za klávesami, od dneška už sedmdesáti­letý. „Te, Pepiko, byď zdravé!“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia