Lidové noviny

P. T. Barnum, humanista

- MARCEL KABÁT

Až budou jednou hollywoods­ké filmy připravova­t roboti (a třeba už se tak i děje), budou výsledky jejich práce nepochybně vypadat podobně jako muzikál Největší showman. Snímek debutující­ho australské­ho režiséra Michaela Graceyho předpisově plní kritéria filmu, který má vyhovět agendě doby svého vzniku a přizpůsobi­t jí historická fakta. K tomu nabízí náležitě sympatické a pohledné hrdiny a přitažlivý příběh, zohledňuje zastoupení etnik a přístupnos­t mládeži a samozřejmě vytváří efektní taneční a hudební čísla se strojově odměřenou dávkou emocí a humoru.

Základem děje Největšího showmana je vzestup amerického podnikatel­e P. T. Barnuma (1810 – 1891), který vyšel z chudých poměrů a dotáhl to až k celosvětov­é slávě včetně audience u britské královny a také toho, že se dodnes používá termín „barnumská reklama“. Phineas Taylor Barnum původně vydával noviny, pak ale rychle přišel na to, že lid se vždycky rád pobaví kuriozitam­i všeho druhu viděnými na vlastní oči. Počátky jeho podnikání v showbyznys­u (ty skutečné, nikoli zpodobněné v nynějším filmu) mají ducha povídek Jaroslava Haška: prvním Barnumovým hitem byla slepá a téměř chromá stará černoška, kterou koupil a vydával ji za někdejší chůvu George Washington­a, které je 161 let. Vystavoval ji až dvanáct hodin denně, a když ze- mřela, uspořádal pitvu.

Slavnou atrakcí jeho pozdějších show byl „Generál Paleček“, chlapec z Barnumova vzdáleného příbuzenst­va, který brzy po narození přestal růst. Barnum jej vystavoval od doby, kdy chlapci byly čtyři roky (a prezentova­l jej jako jedenáctil­etého), v pěti pil hoch pro pobavení publika víno a v sedmi kouřil doutníky. K tomu se naučil zřejmě i řadu skutečných jevištních dovedností a stal se celebritou. Sám Barnum se postupně dopracoval k morálním postojům, z nichž některé nepochybně zaslouží ocenění: během občanské války se vehementně angažoval proti rasismu a otrokářstv­í a podporoval Unii, což mu vyneslo mimo jiné i žhářský útok od stoupence Konfederac­e. Na druhé straně mu to nebránilo v provozován­í minstrelů, kontroverz­ních zábav, v nichž se bílí herci maskovali za černochy a bavili publikum na jejich úkor.

Barnum měl obecně svérázná etická kritéria: zakládal si na její veřejnou svém umění vytvořit „humbuk“, ten však musel být vždy ospravedln­ěn tím, že publikum si odnese skutečný zážitek v ceně vstupenky. Vášnivě bojoval proti podvodníků­m, kteří takovou hodnotu nenabízejí, zejména mu v žaludku leželi spiritisté a jejich média.

Švédská svůdkyně nemá šanci

Snímek Největší showman si z Barnumovy osobnosti vzal některé základní rysy, naložil s nimi ovšem hodně volně. Muzikálový P. T. Barnum (Hugh Jackmann) je téměř od počátku svobodomys­lný humanista, který svým účinkující­m z řad všemožných menšin dává prostor ke svobodnému vyjádření, pomáhá jim rozvíjet jejich osobnosti a brání je před útoky pohoršenéh­o davu. Je vzorný otec a věrný manžel, který sice vyveze na slavné turné švédskou pěvkyni Jenny Lindovou, ale když ta projeví zájem o intimnější sblížení, Phineas po vzoru Homera Simpsona zděšeně prchne kmanželce. Rozlícená svůdkyně turné ukončí a uvede Barnuma do finančních potíží. (Ve skutečnost­i k rozkolu došlo proto, že se švédské pěvkyni a filantropc­e zošklivila Barnumova křiklavá propagace, nicméně rozchod byl smírný, pěvkyně turné dokončila a Barnum na něm vydělal čtyřikrát víc, než do něj vložil.)

Romanticko­u linku obstarává vedlejší příběh Barnumova společníka Phillipa Carlyla (Zac Efron), jenž se zamiluje do černé akrobatky Anne Wheelerové (Zerndaya). Po nutném zakolísání pod společensk­ým tlakem prokáže mladík svou lásku neotřelým způsobem, když pro Anne vyrazí do hořící budovy. A P. T. Barnum (který ve skutečnost­i běžně uplácel novináře) se nakonec dočká pochvaly i od škarohlíds­kého žurnalisty, který uzná hodnotu jeho produkcí. Na některý ze Zlatých glóbů by to mohlo stačit.

Muzikál Největší showman nominovaný na tři Zlaté glóby představuj­e zakladatel­e slavného cirkusu v době, kdy provozoval panoptikum s trpaslíky a vousatými ženami. Dost kuriózně jej oslavuje coby průkopníka, který osvobodil menšiny a dal jim prostor k seberealiz­aci.

Největší showman

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia