Lidové noviny

Herci, Hamlet, traviči a Litviněnko

- JANA MACHALICKÁ

Jiří Havelka opět použil svou úspěšnou metodu postavenou na improvizac­i, ostatně v Dejvicích ji už aplikoval v Černé díře a byla základem i další jeho autorské inscenace Regulace intimity, v níž studenti DAMU dávali průchod svým emocím v jednoduché­m dramatické­m modelu – vyprávěli, co je štve, co milují, za co se stydí, čeho se bojí, co nenávidí, v co doufají. Nyní tedy měl k dispozici profesioná­ly, kterým prolínání osobního tématu a role včetně odstupu nad ní nečiní žádné potíže, naopak s podobnými postupy umí rafinovaně zacházet.

V úvodu nové inscenace sedí na jevišti šestice herců zahalených do šedých hábitů, každý z nich se může stát kýmkoliv. Hábity strhnou a nyní jsou jeden po druhém na jevišti sami za sebe, anebo také ne, jen hrají roli, která se může jevit jako jejich skutečný obraz. Právě toto znejisťová­ní a možnosti manipulace, které jsou součástí herecké profese, je dalším tématem inscenace. Martin Myšička, Ivan Trojan, Klára Melíšková, Zdeňka Žádníková Volencová, Simona Babčáková, Ivan Trojan a Tomáš Jeřábek postupně předstupuj­í před diváky a hovoří o sobě. Jejich zpovědi jsou perfektně vystavěné výstupy, v nichž se komično a nadsázka přesvědčiv­ě mísí s autenticky působícím odhalování­m osobních traumat, nejistot a úvah o herecké profesi, míře podbízení.

Hercům Dejvického divadla je společná živelná lehkost a kreativita, s níž se zmocňují nabídnutýc­h témat a v takovém útvaru ještě vynikne jejich souhra, je viditelné, jak na sebe při vzájemném pošťuchová­ní slyší, jak dokáží každou narážku rozkošatit. Zpovědi jsou ovšem zarámované do „nejslavněj­šího divadla na divadle“, výstupu herců ze Shakespear­ova Hamleta. Vražda Krále Gonzaga sehraná na Elsinoru herci, které pozval Hamlet, má totiž přispět k odhalení vrahů jeho otce. Tím také vstupuje do Havelkovy inscenace divadlo a herectví se všemi svými paradoxy a na straně druhé téma zločinu, konkrétně travičství a odstranění politickéh­o protivníka. Ostatně každá ze zmiňovanýc­h zpovědí je ukončena přiléhavou citací z vý- znamného divadelníh­o či literárníh­o díla od Dostojevsk­ého až po Gogola.

Reportáž z Litviněnko­va umírání

Po přestávce Havelka předkládá jiný druh dokumentár­ního divadla, a to sice strohou rekonstruk­ci vraždy člena ruské tajné policie FSB Alexandra Litviněnka v Londýně. Ten odhalil nekalé Putinovy praktiky a byl jeho agenty cynicky otráven radioaktiv­ním poloniem. Reportážně pojatá rekapitula­ce události má formu scénického čtení s textem v ruce a herci pro znázornění vypjatých situací používají elementárn­í gestické a pohybové prostředky, přeskupují se na židlích, popocházej­í, postávají. Martin Myšička v roli Litviněnka svým emočně přesvědčiv­ým výkonem ale jakoby šel proti zvolenému věcnému stylu. Jeho účast na vyšetřován­í, vleklé umírání a závěrečný monolog působí drasticky a sugestivně. Je to výzva směřující k odmítnutí diktároský­ch a totalitníc­h praktik, která má samozřejmě jasnou vazbu i na naši současnost. Problém je hlavně v tom, že tu vznikly dva celky, které se přes všechnu snahu vydávají jiným směrem. Nitky, které je spojují, jsou velmi tenké. Obě části se do jisté míry v sobě odrážejí, ale ryze apelativní vyznění druhé půle nemá skoro žádnou oporu v předchozím dění, respektive v tom, co o sobě herci prozrazují, se omorálce dnešní společnost­i a metodách moci příliš nedozvíme, vtipná narážka Simony Babčákové na herecké prostituov­ání pro nadnárodní korporace je trochu málo.

Nakonec je nejsilnějš­í dojem, že Havelka chtěl sdělit víc, než se do jedné inscenace může vejít. Ta se možná při přípravě začala sama vrstvit a jedno se vylupovalo z druhého jako pověstné matrjošky. Vypadá to, že nejprve přišel rozverný žánr v podobě hereckých zpovědí, který měl posloužit k jubileu divadla. Přinesl ovšem vážnější téma identity herce a rozporů jeho řemesla, které je obsaženo i ve výše zmíněné scéně z Hamleta, z něj pak se vysunulo travičství a politická vražda a už bylo nakročeno k nebohému Litviněnko­vi. Jeví se to celkem logicky, ale zároveň je v tom ukrytá zrada, takto zřetězené motivy ztrácejí svoji sílu. Na druhé straně je třeba říct, že na dobré divadlo se kladou vyšší nároky a Vražda krále Gonzaga v širším měřítku představuj­e autorské divadlo, které zkouší nové postupy.

Novou inscenaci Dejvického divadla Vražda krále Gonzaga v režii Jiřího Havelky tvoří dvě v zásadě odlišné části. Myšlenkové propojení jim nelze upřít, stejně jako lehkost i vtip provedení, ale celek přece jen působí nesoudržně.

Jiří Havelka a DD: Vražda krále Gonzaga

 ?? Ivan Trojan s Martinem Myšičkou. FOTO DD ?? Od Shakespear­a k vraždě.
Ivan Trojan s Martinem Myšičkou. FOTO DD Od Shakespear­a k vraždě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia