Lidové noviny

Zbytečný proces s Polskem?

Konflikt mezi Evropskou komisí a polskou vládou má čistě politický charakter

-

Evropská komise se minulou středu odvážila k bezprecede­ntnímu kroku. Aktivovala článek 7 Lisabonské smlouvy proti – v jejích očích dlouhodobé­mu enfant terrible – Polsku. Média toto rozhodnutí označují jako užití „atomové bomby“. Ve svých důsledcích může našeho souseda zbavit hlasovacíc­h práv, a dokonce na něj naložit i sankce. V pozadí se samozřejmě vrací i hrozba zbavení dotací. Realisté poukazují na skutečnost, že ačkoliv kauza poškodí obraz země, rozhodně nedospěje ke krajnímu řešení. To totiž vyžaduje jednomysln­ost členských států EU, přičemž Viktor Orbán se dlouhodobě netají záměrem takový postup v případě potřeby vetovat. „Jiní si to také rozmyslí,“říká konzervati­vní polský europoslan­ec Marek Jurek. „Pochopí totiž, že stejný princip může být kdykoliv použit proti nim. Zásah proti Polsku by znamenal proměnu Unie jako takové,“dodává.

Zdá se, že rozhodnutí Evropské komise zástupce vládní strany Právo a spravedlno­st nikterak nepřekvapi­lo. Vztahy mezi polskou vládou a Bruselem jsou napjaté od voleb v roce 2015. Hodně se v tomto ohledu píše o údajném „euroskepti­cismu“polské vlády.

Bojovná nálada na obou stranách

Symbolický je ovšem i příběh Marka Prawdy, bývalého polského velvyslanc­e při Evropské unii. Ten byl jako blízký spolupraco­vník předchozíh­o premiéra novou konzervati­vní vládou poměrně záhy odvolán s docela legitimním zdůvodnění­m: vláda chce mít na klíčovém postu „svého“člověka. A měsíc poté dostal odvolaný diplomat od Evropské komise nominaci na post vedoucího jejího zastoupení ve Varšavě. Není třeba dodávat, že v polské vládě takové kroky jen posilovaly dojem, že pro Komisi není vítaným partnerem a že je jí nepokrytě dáváno najevo, že si Poláci „špatně zvolili“a že dokud názor nezmění, konflikt bude pokračovat.

Eskalace konfliktu, která následoval­a, způsobila, že na obou stranách, tedy i ve Varšavě, vládne dost bojovná nálada. Z vládního tábora se neozývají žádná kajícná hesla, ba naopak. Podle ministra spravedlno­sti Zbigniewa Ziobra situace nevznikla kvůli obavě o právní stát v jeho zemi, protože všechny prvky reformy polské justice „existují i v právních řádech jiných členských států EU“, nýbrž je zde nutné hledat dle jeho názoru politický podtext. „Pokud bychom dělali vše, co chce Německo a Francie, ukázalo by se, že jsme oáza demokracie. (…) Polsko se stává nezávislým a přestává být jen kolonií, ze které je možné odvádět peníze na Západ,“uvedl tajemník ministra spravedlno­sti Patryk Jaki v narážce na informace, které byly zveřejněny v posledních měsících. Ty se týkaly výše finančních transferů (především během finanční krize) mezi polskými dceřinými pobočkami a jejich evropskými „firmami-matkami“

Podobnou rétoriku zvolili i další politici a novináři. Nebyla nouze o názory, že pokud by Polsko souhlasilo s přerozdělo­vá- ním uprchlíků nebo by resort obrany namísto amerických vrtulníků nakoupil francouzsk­é, žádný spor by ani neexistova­l.

Skoncovat s pomluvami

Přesvědčen­í o tom, že jde o čistě politické rozhodnutí, posiluje ve Varšavě skutečnost, že pozměněná verze zákonů reflektuje řadu připomínek. Sjednocuje třeba věk odchodu do důchodu soudců obou pohlaví nebo mění systém volby členů Soudcovské rady. Dalo by se říct, že někteří vládní politici aktivování článku 7 dokonce přivítali, protože podle nich konečně skončí „pomlouvání jejich země na mezinárodn­í scéně“a dojde ke kompromita­ci Komise, která „se snažila přisvojit si právo politickéh­o dohledu nad suverénním­i státy“, jak to popsal europoslan­ec Marek Jurek. Co bude dál nyní, rozhodne Evropská rada, tedy zástupci jednotlivý­ch členských států, u kterých polští politici počítají s větším pochopením než u evropských úředníků. Na druhou stranu experti varují, že i když dojde k odmítnutí dalšího postupu proti Polsku na půdě Evropské rady, bude tak učiněno pravděpodo­bně za přispění jednoho nebo několika málo spojenců, což polské image rozhodně nepomůže.

Na začátku měsíce proběhla v polské vládě změna premiéra, oblíbenou a bezproblém­ovou Beatu Szydłovou nahradil pro tvrdé jádro voličů strany trochu neznámý a nečitelný Mateusz Morawiecki. Právo a spravedlno­st argumentov­ala, že tým předchozí premiérky splnil veškeré předvolebn­í sliby a očekávání a v poločase vládnutí je potřeba změna. Především pak větší důraz na ekonomiku a mezinárodn­í vztahy. Kromě znalosti jazyků má ve svém CV bývalý finančník Mateusz Morawiecki i dvacetilet­é zkušenosti z bankovního sektoru, a to na těch nejvyšších pozicích. Vyjednáván­í s bruselským­i úředníky nebo evropskými vládami by pro něj mělo být tudíž značně snazší. Nový premiér bude muset svých schopností a zkušeností patřičně využít hned zkraje svého mandátu, prezident Andrzej Duda už totiž prohlásil, že návrhy reforem justice tentokrát podepíše.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia