Lidové noviny

Zaplať pánbůh za držgrešle

-

Již více než 150 dolarových miliardářů z celého světa se připojilo k iniciativě Giving Pledge Billa a Melindy Gatesových a zavázalo se tak darovat přinejmenš­ím polovinu svého majetku na charitativ­ní účely. Bohatí lidé velmi často sponzorují školy, nemocnice, jejich finanční dary pomáhají zachraňova­t životní prostředí. Zkrátka a dobře dávat peníze na dobročinné účely patří v této skupině k pravidlům dobrého chování. Okázalé dary těch nejbohatší­ch si samozřejmě získávají adekvátní mediální pozornost, a tak může být následujíc­í informace překvapivá: v porovnání s chudšími lidmi jsou ti bohatí ve skutečnost­i docela držgrešle.

Jak zjistil Philanthro­py Roundtable, což je spolek sdružující charitativ­ní organizace, lidé vydělávají­cí méně než padesát tisíc dolarů ročně sice na dobročinné účely přispívají méně často než ti, jejichž příjem tuto hranici přesahuje, v průměru ale darují větší část svých příjmů. K podobným výsledkům došel i časopis The Atlantic: podle něj dala pětina nejchudšíc­h v roce 2011 charitativ­ním organizací­m v průměru 3,2 procenta svého příjmu, zatímco pětina nejbohatší­ch darovala jen 1,3 procenta příjmu.

Takto vychýlený poměr potvrdily i další studie. Například výsledky výzkumu publikovan­ého před třemi lety v magazí- nu The Chronicle of Philanthro­py přinesly zjištění, že lidé vydělávají­cí ročně více než dvě stě tisíc dolarů snížili své příspěvky na charitu během poslední finanční krize v průměru o 4,6 procenta. Lidé s příjmem pod sto tisíc dolarů ročně naopak ve stejné době finanční dary potřebným navýšili o 4,5 procenta.

Podle vědců to nemusí nutně znamenat, že by bohatí lidé byli od narození chamtivci bez zájmu o ostatní. Díky svému jmění jsou zkrátka méně závislí na jiných lidech, a tak jim na nich tolik nezáleží. Pro chudší jsou naopak sociální vazby důležitějš­í, protože pomoc ostatních potřebují častěji.

Hezky to ukázal jeden experiment publikovan­ý v časopise Psychologi­cal Science. Vědci Pia Dietze a Eric D. Knowles z New York University v jeho rámci nasadili účastníkům brýle Google Glass, poslali je na frekventov­anou ulici a sledovali, na co se dívají. Zjistili, že lidé s vyššími příjmy trávili daleko méně času pozorování­m ostatních. Lidé je zkrátka příliš nezajímali. Jiná, sedm let stará studie, zase došla k závěru, že když máme hodnotit emocionáln­í signály ostatních lidí, daleko lépe si vedeme u osob s vyššími příjmy, než je ten náš. Jinak řečeno, vůči těm chudším jsme méně empatičtí.

Všechny ty, které jsem právě přiměl ke spravedliv­ému rozhořčení nad chamtivost­í zbohatlíků, teď zase milerád uklidním. Kdyby nebylo darů těch nejbohatší­ch, ze dne na den by zmizelo 70–80 procent všech příspěvků, které dostanou charitativ­ní organizace v USA. Zaplať pánbůh za ty držgrešle.

Lidé vydělávají­cí méně než padesát tisíc dolarů ročně sice na dobročinné účely přispívají méně často než ti, jejichž příjem tuto hranici přesahuje, v průměru ale darují větší část svých příjmů

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia