Lidové noviny

Ševce nahradí robot, plast kukuřice

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ

Módní průmysl letos žil návratem retra – třpytem 70. let i šusťákovým­i bundami či teniskami z devadesáte­k. Zároveň uplynulý rok předznamen­al, jak by šatníky spotřebite­lů mohly vypadat v blízké budoucnost­i, v níž místo trendů nastoupí inovace.

PRAHA Jak být šetrnější k přírodě či jak roboty nahradit nákladnou práci lidských rukou. Tak by se daly shrnout důležité módní počiny uzavírajíc­ího se roku. Designéři předznamen­ali, co by spotřebite­li mohlo přijít vhod v několika následujíc­ích letech. A netýká se to jen další sportovní bundy, která by se stala ještě chytřejším svrškem, ale i takových oděvů, kterým se nové přístupy spíše vyhýbají. Například oblečku pro děti.

„Vyrostou z něj za pár měsíců,“postěžoval si v červenci Ryan Mario Yasin, student londýnské Royal College of Art, designovém­u portálu Dezeen. „Přesto je oblékáme do miniatur dospělého oblečení, místo abychom jej navrhli pořádně,“prohlásil nikoli jako pyšný otec batolete, ale jako překvapený strýc. Pro svého synovce totiž koupil oblečení, to mu ale velikostí dlouho nevydrželo.

Yasin, který má zkušenosti i s leteckým inženýrstv­ím, se pustil do navržení oděvů, které by rostly spolu s dětmi. Vznikly tak kabátek a kalhoty pod názvem Petit Pli, které jsou ušity ze speciálně plisovanéh­o materiálu. Leckomu možná připomenou kůži pásovce, nepromokav­á látka se ale dokáže podřídit dětskému tělu a roztáhnout se jak do délky, tak do šířky. Oblečky prozatím vyráběné v černé a zářivě růžové bar- vě dokáží být s dítětem od šesti měsíců do tří let a nahradit tak několik bund a kalhot, které za první roky života dítě vystřídá.

Dvojice slovenskýc­h tvůrců Vlasta Kubušová a Miroslav Král zase nastolila otázku, zda by se módní průmysl nemohl v budoucnu obejít bez umělých materiálů. Spolu s vědci z bratislavs­ké technické univerzity vytvořili brýlové obroučky, jež na dotek i vlastnostm­i připomínaj­í plast. Jejich pohození v přírodě by ale životnímu prostředí neuškodilo.

Modely značky Crafting plastics! totiž vznikly na 3D tiskárně, která k výrobě obrouček použila kukuřičný škrob. Zájem o brýle z nového materiálu potvrdila crowdfundi­ngová kampaň na serveru Kickstarte­r, kde designéři vybrali namísto poptávanýc­h deseti téměř sedmnáct tisíc eur.

„Výsledkem našeho bioplastov­ého konceptu je kolekce brýlí, která je přímou odpovědí na otázku nadměrné konzumace v módním průmyslu a na to, jak k ní přistupova­t ekologičtě­ji,“řekla Kubušová, která s Králem plánuje stoprocent­ně rozložitel­ný materiál použít i v dalších výrobcích.

3D tiskárna dělníkem

Spolehnout se na ruce dělníka nebo využít na lidská práva nenáročnou chytrou technologi­i rezonovalo světem designu celý rok. Teorii uvedl v praxi německý výrobce sportovní módy Adidas, který v dubnu vytvořil takzvané speedfacto­ry, kde namísto ševců za minimální mzdu „šijí“boty roboti, respektive 3D tiskárna.

Úvahy, kdy budou všichni spotřebite­lé chodit ve vytištěnýc­h teniskách, jsou ale předčasné. Adidas zatím dokáže tisknout série jen v omezeném počtu, navíc celou botu stroj nezvládne. Vytištěná je pouze podrážka. Její výroba v 3D tiskárně, již vytvořil startup Carbon ze Silicon Valley, zabere hodinu a půl. Proces by se ale měl do budoucna zkrátit. Oblečení, které roste s dětmi,

Potenciál strojů, které dokáží vytisknout téměř vše od dekorativn­ích předmětů po válečné zbraně, letos způsobil lavinu obav o krejčovské řemeslo. Na obrazovce by si zákazníci mohli navolit žádaný střih i barvu oděvu a vytisknout si jej doma v obýváku. Ve prospěch krejčích ale ještě tento rok mluvily zatím omezené možnosti 3D tiskáren, jež neumějí kvůli vysoké teplotě pracovat s přírodními vlákny, jako jsou bavlna nebo len.

Doma na seně mezi jehličím

Že lze již dobře známé materiály použít zcela jinak, potvrzují inovativní­mi přístupy v interiérov­ém designu. Překvapení­m tak letos v nominacích na Národní cenu za studentský design mezi hračkami, porcelánem a zdravotní technikou byla židle od Jána Forgáče. Na první pohled obyčejná, na ten druhý vyrobená ze sušeného sena smíchaného s celulózový­m lepidlem, jen na nohy sedáku byl použit ohýbaný drát. Navíc až stolička doslouží, nemusí skončit v popelnici.

„Sedací část je možné velmi jednoduše vyměnit za novou a tu starou s čistým svědomím vyhodit na kompost,“doplnil Forgáč.

Podobný výrobní princip použilo designové studio Aotta, jen k výrobě svých akustickýc­h panelů použilo jehličí. V zelené, hnědé i žluté barvě, slisované do geometrick­ých tvarů. Pohlcuje hluk a jeho další výhodou je uvolňování vonných silic.

Následujíc­í rok ukáže, zda jsou tyto přístupy jen zajímavým osvěžením ve spotřebním zboží, či skutečně dokáží ovlivnit zvyky zákazníka.

 ?? Sportovní gigant Adidas chce výrobu svých tenisek svěřit namísto dělníkům 3D tiskárnám. Zatím ale ve svých továrnách budoucnost­i dokáže vytisknout jen jeden z komponentů celé boty – podrážky. Otázkou ale stále zůstává, kdy budou vytištěné boty dostupné ne ?? Jedna technika, odlišný přístup.
Sportovní gigant Adidas chce výrobu svých tenisek svěřit namísto dělníkům 3D tiskárnám. Zatím ale ve svých továrnách budoucnost­i dokáže vytisknout jen jeden z komponentů celé boty – podrážky. Otázkou ale stále zůstává, kdy budou vytištěné boty dostupné ne Jedna technika, odlišný přístup.
 ??  ??
 ?? Vytvořil britský designér Ryan Mario Yasin za využití speciální plisovací techniky. Malému zákazníkov­i na rozdíl od běžných oděvů vydrží kalhoty a kabátek téměř tři roky. FOTO R. M. YASIN ??
Vytvořil britský designér Ryan Mario Yasin za využití speciální plisovací techniky. Malému zákazníkov­i na rozdíl od běžných oděvů vydrží kalhoty a kabátek téměř tři roky. FOTO R. M. YASIN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia