Lidové noviny

Nekřičeli jste štěstím? Vrátíme vám peníze

-

PRAHA Vánoční dárky, které se nesetkají se zájmem obdarované­ho, lze v řadě obchodů vrátit či vyměnit. Zboží většinou musí zůstat nenošené, nepoškozen­é a v původním obalu.

Například řetězec Tesco termín pro vrácení dárku nestanovil, platí standardní doba reklamace dva roky ze zákona. „Dárek můžete vrátit kdykoli. Jedinou podmínkou je, že dárek nesmí být použit a musíte doložit účtenku,“uvedl mluvčí Václav Koukolíček.

Podle Datartu loni zákazníci nejčastěji vraceli mobilní telefony a malé kuchyňské spotřebiče, kde důležitou roli hraje barva, často je pak měnili za jiné provedení. Zboží zakoupené u Datartu v prosinci je možné zdarma vrátit do 6. ledna 2018.

„Ihned v prodejně vyměníme nevhodný dárek za jiné zboží, dár- kovou kartu či vrátíme peníze,“dodala mluvčí Iva Pavlouskov­á.

Mironet zase u dárků garantuje tzv. „wau efekt“. „Znamená to, že pokud u stromečku nevyvolají dárky z Mironetu u obdarované­ho nadšenou reakci (tzn. nebude brečet, křičet štěstím, jásat nebo omdlévat...), vrátíme Vám do 14. ledna peníze,“uvádí firma.

Možnost vrátit jednoduše a bez nákladů nechtěné zboží hraje stá- le důležitějš­í roli při výběru e-shopu. „Jednoznačn­ým trendem u nás i ve světě je vracení zboží zdarma. Ukazuje se, že je-li zákazník s procesem vrácení spokojen, utratí v e-shopu během příštích dvou let až čtyřikrát více peněz,“řekl Petr Boroš, zakladatel platformy Retino, která se specializu­je na správu vráceného zboží.

Přestože podle výzkumů za dvě třetiny vráceného zboží může chyba na straně prodejce, většina obchodníků podle šéfa Marketingo­vého institutu Tomáše Pouchy ponákupní servis stále příliš neřeší. „Složitost procesu vrácení zboží je přitom pro devět z deseti zákazníků klíčovým faktorem, který rozhoduje o tom, zda se příště do obchodu vrátí. S rostoucí konkurencí bude nezbytné, aby e-shopy tento servis podstatně zlepšily,“myslí si Poucha.

Může se stát, že internetov­ý prodejce objednané zboží zaplacené kartou nedoručil a ani nechce vrátit peníze. V takovém případě může spotřebite­li pomoci nástroj zvaný chargeback. Podle zkušeností Evropského spotřebite­lského centra vycházejí banky svým klientům vstříc a zaplacenou částku obyčejně stáhnou zpět od banky podnikatel­e. Při platbě převodem tato možnost neexistuje. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia