Lidové noviny

Plný náběh EET se odkládá

- DANA JAKEŠOVÁ

Elektronic­ká evidence tržeb byla spuštěna 1. prosince 2016. Tehdy museli začít odesílat Finanční správě záznamy o přijatých platbách podnikatel­é z ubytovacíc­h a stravovací­ch služeb. O tři měsíce později se přidal malo- a velkoobcho­d. Pro tyto skupiny se nic zásadního nemění, EET pro ně běží dál.

Další vlna měla být spuštěna v březnu 2018, čtvrtá hned od června. Třetí by měla zahrnovat ostatní činnosti vyjma těch ve 4. fázi, například svobodná povolání doprava či zemědělstv­í, následujíc­í pak vybraná řemesla a výrobní činnosti. Bližší určení podnikatel­ů, jichž by se obě fáze měly týkat, však upřesňuje jen vládní nařízení. A to soudcům vadí.

Pevně daná pravidla

Podle nálezu ústavních soudců není třetí a čtvrtá vlna sama

EET dnes

o sobě protiústav­ní, může ale začít až po všestranné­m zvážení možných dopadů na zbývající část podnikatel­ů a vymezení výjimek přímo v zákoně, nikoliv jen vládním nařízením.

Ústavní soud proto zrušil tři zákonná ustanovení, která zmocňovala vládu k vydání nařízení, a mohla tak některé tržby vyloučit z EET úplně, případně je převést do zjednoduše­ného režimu. V platnosti zůstane jen výjimka pro těžce zrakově postižené a do konce příštího roku výjimka pro prodej vánočních kaprů.

„Ústavní soud respektuje skutečnost, že zákonodárc­e nemůže dohlédnout všude a předvídat vše, nicméněmus­í při zavádění jakékoliv plošné regulace zvážit předem její dopady z hlediska povinných osob, času a způsobu (kdo, kdy a jak). Rčení, že při kácení lesa létají třísky, pro regulační opatření v právním státě nemá místo,“stojí doslova z nálezu.

K 28. únoru 2018 se tak ruší zmíněná ustanovení a třetí vlna 1. března neodstartu­je.

Výjimka pro drobné podnikatel­é

Ministerst­vo financí se nechalo slyšet, že verdikt Ústavního soudu respektuje a nyní se soustředí na to, aby jeho vůli zohlednilo v zákoně o EET. „Příprava částečné novely tohoto zákona již začala s ohledem na požadavek nové vlády vyjmout podnikajíc­í fyzické osoby se stanovenou paušální daní a nízkými ročními příjmy,“připomněl Michal Žurovec, mluvčí úřadu.

Hranici tržeb 750 tisíc korun, kterou navrhují některé strany, ale ministryně financí Alena Schillerov­á považuje za příliš vysokou. Jeden z návrhů tak hovoří o půl milionu korun. Osvobození drobných podnikatel­ů a provázání paušální daně s vynětím jejího poplatníka z EET prosazuje také Hospodářsk­á komora.

Nepokřiví změny trh?

Především podnikatel­ům, kterých se již evidence tržeb týká, se však „stopka“dalších vln EET nelíbí. Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu by nebylo dobré, kdyby se EET vztahovala jen na obchodníky a provozovat­ele hotelů a restaurací a ostatní podnikatel­é by byli této povinnosti zbaveni.

„Věříme, že se podaří v co nejbližší době vyřešit formou novely zákona sporné body a že třetí a čtvrtá vlna zavedení EET bude pouze drobně odsunuta, nikoliv zcela zrušena,“uvedla mluvčí svazu Irena Vlčková.

Také Ivana Karhanová, majitelka rodinné restaurace Králík v rá- diu, vnímá změny zákona uprostřed procesu, kdy se část podnikatel­ů už musela EET podřídit a část ještě ne, jako nefér přístup.

„Z mého pohledu jsou tak podnikatel­é podléhajíc­í EET diskrimino­váni oproti těm, kterých se tyto povinnosti netýkají,“zdůrazňuje Karhanová. Jedním dechem dodává, že jistotu podnikatel­ského prostředí bez častých legislativ­ních úprav považuje za extrémně důležitou. Časté změny totiž u malých firem, jako je ta jejich, zatěžují provoz. „Musíme věnovat spoustu času a peněz úpravě procesů, abychom vyhověli neustále se měnící legislativ­ě,“dodala Karhanová.

Platby kartou bez evidence

Drobné změny se však dotknou i podnikatel­ů z první a druhé vlny. Ústavní soudci totiž kromě ustanovení, umožňující­ch vydání vládního nařízení, zrušili ještě další, která jsou podle nich protiústav­ní.

Jedno z nich se týká evidování plateb kartou. „Účelem zákona je lepší dohledatel­nost hotovostní­ch i jim obdobných plateb. To se může týkat zejména těch forem, kdy platba nemá (resp. nemusí mít) žádnou stopu v elektronic­ké podobě,“stojí v soudním nálezu.

Naproti tomu tržby plynoucí z bezhotovos­tních převodů jsou podle ústavních soudců poměrně dobře dohledatel­né a neexistuje tedy dostatečně silný a legitimní zájem státu na jejich plošné evidenci. Podle nálezu musí stát dodržovat jisté informační sebeomezen­í, může-li jím zajišťovan­é funkce zabezpečit i jinak. Para-

EET od 1. 3. 2018

graf zákona, který ukládá povinnost evidovat tyto tržby, tak ústavní soud ruší, a to opět uplynutím 28. února 2018.

Tuto změnu kvituje i Hospodářsk­á komora. „Podřazení plateb kartou pod obecný režim EET vyvolávalo již od počátku nad diskusí o zavedení povinné evidence otazníky právě kvůli již existující dohledatel­né evidenční stopě karetních transakcí,“řekl mluvčí komory Miroslav Diro.

Verdikt přivítaly také internetov­é obchody, s ohledem na vynaložené náklady však podle nich přišlo pozdě. „Rozhodnutí budeme v našem informační­m systému samozřejmě reflektova­t, nicméně další úpravy s sebou ponesou opět nadbytečné náklady,“uvedla po zveřejnění nálezu Patricie Šedivá, mluvčí e-shopu Alza.cz. Totéž potvrdil například Datart.

Po roce fungování EET eviduje tržby 161 tisíc podnikatel­ů. V příštím roce se jich mělo zapojit dalších zhruba 300 tisíc. Vše ale bude jinak. Ústavní soud v polovině prosince náběh třetí a čtvrté vlny pozastavil. A škrtl i několik dalších ustanovení. Změny začnou platit od března 2018. Rčení, že při kácení lesa létají třísky, pro regulační opatření v právním státě nemá místo

Účtenky napříště bez DIČ

A ještě jednu změnu udělal Ústavní soud. Rozhodl o tom, že daňové identifika­ční číslo (DIČ) uplynutím 28. února 2018 nebude povinnou součástí účtenky.

„Povinnost zasílat DIČ do informační­ho systému správce daně nicméně zůstává v platnosti, a funkčnost celého systému proto není nikterak ohrožena,“upozornil mluvčí resortu financí Žurovec. „Zároveň platí, že poplatníci, pro které uvádění DIČ na účtence nepředstav­uje problém, anebo ti, kteří homusí uvádět z titulu plátcovstv­í DPH, nemusí nijak zasahovat do stávající podoby svých pokladních systémů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia