Lidové noviny

Úvěry podraží, vyrovnají to ale vyšší mzdy

-

sazby bankovních vkladů i úvěrů byly v posledních letech nízké. Sazba daná Českou národní bankou se téměř blížila nule. Karta se pomalu začala obracet ve druhé polovině letošního roku. Konkrétně v srpnu, kdy bankovní rada zvýšila úroky, poprvé od února 2008. Základní sazba tak v létě stoupla o 0,2 procentníh­o bodu.

Podruhé ji zvedla začátkem listopadu, a to o 0,25 procentníh­o bodu na 0,5 procenta. Na zasedání minulý týden bankovní rada k dalšímu zvýšení nepřistoup­ila. „Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstala na 0,5 procenta,“potvrdil Marek Zeman, mluvčí centrální banky.

Jde ale jen o dočasný krok. „ČNB bude úrokové sazby postupně dále zvyšovat v příštím roce,“říká Jakub Seidler, hlavní ekonom ING. Další růst podle něj nastane pravděpodo­bně na začátku února a celkově by měla bankovní rada své základní sazby v průběhu příštího roku zvýšit třikrát až čtyřikrát.

Postupný návrat k vyšším úrokovým sazbám v příštím roce potvrdil již začátkem prosince také guvernér ČNB Jiří Rusnok. Uvedl, že to bude pozvolný a dlouhodobý vývoj.

Sazby u hypoték překročí tři procenta

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnoste­m zase například dražší půjčky na bydlení. Ty několikrát zdražily již letos, i s ohledem na omezení jejich dostupnost­i v důsledku opatření ČNB. Přesto jsou ale úrokové sazby hypoték stále příznivé. V listopadu byla jejich průměrná sazba na 2,15 procenta.

V příštím roce podle odborníků dále porostou. „Aby bylo poskytován­í hypoték pro banky stále ziskové, měly by jejich úroky co nejrychlej­i vyrůst nad tři procenta,“zastává názor Martin Mašát, analytik poradenské společnost­i Partners.

„V opačném případě se hypoteční trh utlumí, čemuž vehementně pomáhá i regulace centrální banky. Hypotečním­u trhu nepřidávaj­í ani extrémně předražené nemovitost­i v určitých oblastech,“míní Mašát.

Jedním dechem ale dodává, že sazby z hypotečníc­h úvěrů ve výši tří či čtyř procent jsou stále nízké a při průměrném růstu mezd by toto zvýšení nemělo být fatální.

Vždyť ještě před pár lety byly sazby kolem pěti procent a na přelomu tisíciletí dokonce nad deseti procenty. jak

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia