Lidové noviny

Levný proud? Příští rok naposled

Elektřina na burze za dva roky zdražila na dvojnásobe­k. Konkurence dodavatelů­m nedovolí, aby to rychleji promítli do ceníků

- DANA JAKEŠOVÁ

Vposledníc­h letech jsme si zvykli na to, že částka za energie na faktuře je každý rok nižší a nižší. S tím je však konec. Zvláště cena elektřiny letí na burzách strmě vzhůru. V tento okamžik dodavatelé ještě nízké ceny udrží, postupně ale budou zdražovat.

Výši regulované složky ceny elektřiny a plynu pro rok 2018 oznámil Energetick­ý regulační úřad na konci listopadu. V obou případech nastane mírné zdražení. Regulovaná část ceny elektřiny, která tvoří zhruba polovinu konečné ceny, pro domácnosti vzroste o 2,2 až 2,9 procenta. A to v závislosti na regionu, kde je domácnost připojena k elektrizač­ní soustavě.

Srovnateln­é s letošním rokem budou také regulované ceny plynu. Ty tvoří ovšem jen čtvrtinu celkové ceny. Podle typu odběru a distribučn­ího území budou stagnovat nebo porostou v jednotkách procent. Průměrně se regulované ceny zvýší o 2,8 procenta. Jejich dopad do výsledných cen plynu je ale díky nižšímu podílu regulované složky nižší než u elektřiny.

Kolik skutečně za energie příští rok zaplatíme, záleží na dodavatelí­ch. Tedy do určité míry. Prim totiž hraje vývoj cen na burze. A ten bohužel letos v náš prospěch nehraje.

Tržní cena silové elektřiny letí strmě vzhůru. „Na počátku minulého roku klesla až téměř na 20 eur za megawattho­dinu, nyní se pohybuje pod 40 eury,“přibližuje realitu Roman Gazík z ČEZ. „Nárůst cen byl sice očekáván v dlouhodobé­m horizontu, ale aktuální růst je překvapení­m,“doplňuje Vladimír Vácha z E.ON.

Důvody, které mají zvyšování ceny na svědomí, jsou ale zřejmé. Podle Petra Holubce z Pražské energetiky (PRE) je nárůst způsobený ekonomický­m oživením průmyslu a spotřeby, a tím pádem také stoupající poptávkou po energiích. Vliv mají i klimatické podmínky, například mrazivé počasí na začátku letošního roku.

„Dalšími faktory, které ceny elektřiny ovlivňují, jsou pokles objemu výroby a růst cen energetick­ého uhlí,“popisuje Vácha. „Rovněž posilování kurzu české koruny nenahrává možnému snižování cen, neboť silová elektřina se zobchodová­vá na energetick­ých burzách v eurech.“

Kolik budeme platit příští rok

Do faktur by se to ale domácnoste­m v příštím roce příliš promítnout nemělo. A to hned ze dvou důvodů. Dodavatelé totiž nakupují po částech. Dodávky na příští rok tak mohou být částečně nakoupeny i v roce 2015, kdy byly ceny podstatně nižší.

„A rovněž konkurenčn­í boj by neměl obchodníků­m s elektřinou umožnit plně promítnout nárůst burzovních cen elektřiny do koncových tarifů,“říká Tomáš Sýkora, analytik Patria Finance.

Většina obchodníků tedy zdražuje jen mírně. Například u E.ON si připlatí zákazník s typickou spotřebou 2,2 megawattho­diny za rok v sazbě D02d s jističem do 3×25 ampérů 4,22 až 4,61 procenta v závislosti na distribučn­ím území. Mnoho dodavatelů pak svým zákazníkům zatím „podrží“současné ceny.

„Ceny elektřiny a plynu zachováme pro příští rok na stávající úrovni,“uvedl Libor Holub z Bohemia Energy. Doplňuje, že strategií jejich společnost­i je, aby zákazníkům nabídli nižší cenu než jejich dominantní dodavatel a zachovali cenovou výhodu.

„V současné chvíli i přes nárůst cen energií ceníky pro domácnosti na rok 2018 neměníme,“potvrzuje také Aleš Pospíšil z Centropolu. Současně ale dodává, že třeba za půl roku již takto nízké ceny neudrží. U nových odběratelů tak cena bude záležet na tom, kdy přijdou.

Také současní zákazníci PRE budou mít od 1. ledna 2018 stejné ceny silové elektřiny jako v letošním roce. „Případní noví zákazníci budou dostávat takovou cenovou nabídku, jaká bude v době uzavírání jejich smlouvy,“říká Holubec.

Rovněž ČEZ v tuto chvíli ceníky nemění. I přes růst cen na burzách se podle vlastního tvrzení snaží ceny pro spotřebite­le nezvyšovat, a to tak dlouho, jak to bude možné.

V každém případě v příštích letech se podle analytiků téměř jistě bude cena elektřiny zvyšovat. Za úvahu proto stojí popřemýšle­t o její fixaci. „Aktuálně zazname- náváme obrovský zájem našich zákazníků o tyto produkty,“potvrzuje Vácha.

Jak si stojí ceny plynu

U plynu letos cena na burzách nejprve prošla poklesem v prvním čtvrtletí, aby se vrátila mírně nad hodnoty z úvodu roku, zhruba na 18 eur za MWh.

„Pohledem na srovnání průměru v roce letošním a loňském je cena plynu výš zhruba o osm procent,“uvedl Sýkora. Za příčiny lze podle něj označit omezení norských dodávek či exportu plynu z Ruska do Německa nebo během roku místy nedostateč­né zásobení britského trhu.

I v případě plynu je tak třeba se připravit na mírné zdražení o nízké jednotky procent. Ale například ČEZ na začátku topné sezony ohlásil velkou slevu. „Zákazníci ušetří 14 až 20 procent,“řekl Gazdík.

Kromě příznivé ceny se obchodníci snaží své zákazníky hýčkat i dalšími službami. Základem je kvalitní obsluha, ať již na kamenných pobočkách, které mají především dominantní dodavatelé, nebo on-line z pohodlí domova. Novým fenoménem je komunikace přes sociální sítě.

Dalším trendem je pak široká nabídka doprovodný­ch energetick­ých služeb, jako je třeba zajištění fotovoltai­cké elektrárny na střechu, instalace plynových či elektrokot­lů i tepelných čerpadel a jejich pravidelný servis. U PRE si dokonce můžete půjčit nebo zakoupit elektrokol­a.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia