Lidové noviny

Výdělky porostou, chybějí lidé

- DANA JAKEŠOVÁ

Rekordně nízká nezaměstna­nost a rekordní růst mezd. Tak by se dala charakteri­zovat situace na trhu práce v roce 2017. Ve třetím čtvrtletí 2017 se podle údajů Českého statistick­ého úřadu vyšplhala průměrná mzda na 29 050 korun, což představuj­e meziroční zvýšení o 6,8 procenta. Medián, tedy takzvaná prostřední mzda, dosáhl 25 181 korun, vyšší byl o 7,1 procenta. U mužů činil 27 486 korun, u žen pak 22 584 korun. Čtyři pětiny zaměstnanc­ů pobíraly mzdu mezi 12 170 a 45 740 korunami.

Příští rok by se měl podle odborníků vyvíjet v podobném duchu. Očekává se, že mzdy dále porostou. Firmy totiž potřebují zaměstnanc­e. To potvrzuje i prů- zkum společnost­i ManpowerGr­oup pro první čtvrtletí 2018. „Významně vzrostl – na 42 procent – podíl velkých firem nad 250 zaměstnanc­ů, které budou nabírat,“popisuje generální ředitelka Jaroslava Rezlerová. „Největší poptávku evidujeme v automobilo­vém a elektrotec­hnickém průmyslu, logistice a zákaznické­m servisu, kde je stále obtížnější najít vhodné zaměstnanc­e i na nekvalifik­ovaná pracovní místa.“

Vzhledem k rekordně nízké nezaměstna­nosti jsou právě toto oblasti, kde vzniká nejvyšší tlak na růst mezd. Dělnické platy přesahujíc­í 30 tisíc korun tak v mnoha oborech nejsou výjimkou. Zvláště tam, kde jsou silné odbory.

Na druhou stranu je zde ale stále řada zaměstnanc­ů, kteří se ani zdaleka průměru nepřiblíží. I to je jeden z důvodů, proč se od ledna 2018 znovu zvyšuje minimální mzda, a to na 12 200 korun. A spolu s ní i takzvaná zaručená mzda podle typu práce.

Řada firem na přidání nemá

Pro mnoho zaměstnava­telů ale další zvyšování mezd není únosné. Efekt tak může být opačný, na řadu může přijít propouštěn­í.

„Nemůžeme neustále ztrátové prodejny dotovat z našich prostředků,“uvedl Pavel Březina, předseda Svazu českých amoravskýc­h spotřebníc­h družstev (COOP). Mimo jiné tak i kvůli nutnosti znovu navýšit mzdy uzavřou část prodejen.

Samostatno­u kapitolou jsou pak platy ve veřejném sektoru – rostou rychleji než mzdy v tom soukromém.

„Průměrný plat loni činil 29 501 korun, za poslední tři roky se zvedl zhruba o 3500 korun,“říká Petr Habáň, mluvčí ministerst­va práce a sociálních věcí. A letos v listopadu dostali přidáno znovu. Většina deset procent, učitelé patnáct. Jen zaměstnanc­ům ve zdravotnic­tví se platy zvednou až od 1. ledna 2018, a to o desetinu.

Přidáno dostanou také ústavní činitelé a rovněž komunální politici. Starostové a primátoři by si od příštího roku mohli polepšit zhruba o 8,5 procenta. Podle velikosti obce či města, které vedou, by tak mohli vydělávat zhruba 36 až 95 tisíc korun. Hejtmani a pražský primátor na tom budou ještě lépe. Průměrně by si mohli polepšit téměř o 16 procent. Přišli by si tak na 109 500 až 120 500 korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia