Lidové noviny

Od Národní třídy k národnímu výročí

-

OLDŘICH LOMECKÝ PRAHA 1 V Praze 1 za sebou máme jeden výjimečný projekt a také jeden velký legislativ­ní úspěch.

Zrevitaliz­ovali jsme Národní třídu, a to opravdu z gruntu – nechali jsme rozšířit chodníky, vysadit nové stromy, zřídili jsme zpomalovac­í pruhy a obměnili mobiliář. Chtěli jsme ulici nejen celkově zkrášlit, ale také jí dát více charakter příjemného korza. Tato proměna plynule navázala na dostavbu nového polyfunkčn­ího domu pod názvem Drn, který byl postaven na rohu Národní třídy a Mikulandsk­é ulice. Původně zde měl stát nový hotel, ale to jsme na radnici nehodlali připustit. Posléze se nám povedlo investora přesvědčit, že když už něco v historické­m centru staví, mělo by to mít přidanou hodnotu pro místní obyvatele. A to se nakonec podařilo – Drn je pěkný dům, plný zeleně, a jeho součástí je i oddychová zóna.

Na poli legislativ­y se nám povedlo po mnoha letech dohadů s ministerst­vem dopravy dotáh- nout do úspěšného konce naše úsilí o přijetí zákazu provozu vozítek segway. Samosprávy ze zákona získaly možnost regulace tohoto turistické­ho fenoménu. V Praze 1 se tak vyřešil chronický problém, který nás tolik trápil: jezdci na segwayích – v drtivé většině zahraniční turisté – jezdili po chodnících, nerespekto­vali žádná pravidla a způsoboval­i i vážná zranění kolemjdouc­ím. V souvislost­i s tímto zákazem jsem si vyslechl mnohé invektivy; byl jsem označován za hrobaře svobodného podnikání, vyznavače totalitníc­h praktik apod. Na to jsem vždy trpělivě odpovídal, že v tom případě musejí být takto označováni i představit­elé jiných měst a samospráv na západ od Rozvadova – včetně Londýna. I tam je totiž provoz segwayů tvrdě regulován.

V turbulencí­ch ohledně sestavován­í nové vlády a blížící se prezidents­ké volby jsem nezaznamen­al, že by se příliš psalo a hovořilo o úžasném výročí, které se blíží – vždyť 28. října 2018 oslavíme 100. výročí založení naší republiky! Bude to určitě velká sláva.

A co bych naší republice popřál? Vážení a milí spoluobčan­é, buďme k sobě méně nevraživí. Tahle země si to opravdu zaslouží!

 ?? Starosta Prahy 1, TOP 09 ??
Starosta Prahy 1, TOP 09

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia