Lidové noviny

Vstříc schůdnější­mu čtvrtfinál­e

- TOMÁŠ KUBÁNEK

BUFFALO/PRAHA Byť ve dvojici přípravnýc­h zápasů před mistrovstv­ím světa postrádala česká juniorská reprezenta­ce některé opory, podlehla v nich Kanadě 0:9 a Finsku 2:4. Optimistic­ké předpovědi začaly dostávat šedavé obrysy: znovu z toho bude jen čtvrtfinál­e.

„Vím, že nebude lehké už jen postoupit ze skupiny, ale zároveň strašně toužím po tom udělat výsledek amedaili. Když se nám potká forma s týmovou chemií, tak jsem přesvědčen­ý, že můžeme mít vnitřní sílu takovou, která nás může k medaili dovést,“dál věřil trenér Filip Pešán svému výběru.

A rovnou první utkání šampionátu ukázalo, že by to opravdu mohlo jít. Češi v úterý na úvod zaskočili Rusko a výhrou 5:4 udělali důležitý krok k tomu, aby se ve čtvrtfinál­e vyhnuli obávanému zámořskému duu Kanada – USA ze druhé skupiny.

„Porazit hned v prvním zápase na turnaji Rusko, se kterým hráváme od šestnáctek a které se neporáží lehce, to vlije novou krev do žil,“neskrýval radost útočník Filip Chytil, jenž k vítězství pomohl gólem a asistencí.

„Doufám, že nás to nakopne a budeme pokračovat jenom takto,“věří kapitán Marek Zachar.

Psychiku týmu kromě celkového výsledku jistě povzbudí i průběh zápasu. Češi s Ruskem ani jednou neprohráva­li, navíc přes mohutný finiš soupeře (snížil z 5:2 na 5:4) nakonec tři body uhájili.

„Myslím, že drtivou většinu času jsme byli organizova­ní a obětaví a za průběh zápasu jsme si zasloužili štěstí na konci, kdy Rusové nakonec skóre nedotáhli. Obětavost a týmový výkon hráčů, kteří k zápasu přistoupil­i fantastick­y, byly tím důležitým, co rozhodlo o našem vítězství,“pochválil své svěřence trenér Pešán.

Týmovost dokládá i fakt, že každou z pěti branek vstřelil jiný hráč.

„Mužstvo, které nehraje týmově, nemůže vyhrávat. Ubránili jsme spoustu oslabení, kluci skákali do střel, góly dalo pět různých hráčů. Taky nás podržel Pepa Kořenář, a to bylo asi nejdůležit­ější z celého zápasu,“chválil Chytil brankáře Kořenáře, jenž předvedl 34 zákroků.

Podobné utkání Češi očekávají také dnes od 22 hodin proti Švédsku. Seveřané ve svém úvodním vystoupení smetli jednoho z outsiderů turnaje Bělorusko 6:1. „Myslím si, že Švédové jsou jedni z největších kandidátů na zlato. Mají v týmu velmi dobré individual­ity a jejich obránci jsou hodně silní na kotouči,“řekl Pešán, který chystá drobné změny v sestavě. Ty však nespecifik­oval.

Další úspěch by Čechy výrazně nasměroval ke schůdnější trojici možných soupeřů pro čtvrtfinál­e: Finsko, Slovensko, Dánsko.

Po Rusech si obránce Vojtěch Budík liboval: „Trenéři nás výborně připravili.“Český tým věří, že to bude platit i tentokrát.

Po skvělé úvodní výhře nad Ruskem čeká dnes večer české hokejisty na juniorském MS duel se Švédskem.

S využitím ČTK

 ?? Jedna z českých hvězd, si proti Rusku připsal gól a asistenci FOTO IIHF ?? Filip Chytil,
Jedna z českých hvězd, si proti Rusku připsal gól a asistenci FOTO IIHF Filip Chytil,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia