Lidové noviny

Stramaccio­ni: Cizinců jsme přivedli příliš

-

PRAHA V létě přivedl jedenáct posil. Z toho sedm fotbalistů ze zahraničí – a to bylo podle sparťanské­ho kouče Andrey Stramaccio­niho příliš. „Přiznávám, to je jedna z mých chyb. Byl to jeden z důvodů, proč to na podzim nefungoval­o,“řekl.

Sparta pod jeho vedením prožila jeden z nejhorších podzimů v historii. Z pátého místa ztrácí na vedoucí Plzeň osmnáct bodů a vypadla z Evropské ligy i domácího poháru. Trenér Andrea Stramaccio­ni přesto stále má důvěru majitele Daniela Křetínskéh­o a Spartu chce na jaře dovést k druhému místu.

„Hlavní cíl je dostat Spartu tam, kam patří, aby byla schopna vyhrávat každý zápas. Mít Spartu takovou, jakou ji každý fanoušek chce. Chceme se stabilně vrátit do Evropy a druhé místo je cestou do kvalifikac­e Ligy mistrů,“uvedl v rozhovoru pro klubový web.

Hledá se ofenzivní záložník

Uznal, že za zpackaný podzim může i velký zásah do původního kádru. Stramaccio­ni přivedl jedenáct nových hráčů, z nichž se pořádně prosadili jen Slováci Martin Dúbravka s Lukášem Štetinou. Posily ze zahraničí jako Tal Ben Chaim, Georges Mandjeck nebo Marc Janko byly zklamáním.

„V Itálii a Řecku byla soutěž na rychlé přijetí cizích hráčů více připravená. Nejen na jejich přijetí, ale také na jejich vlastní adaptaci. Jsem si jistý, že všichni noví hráči jsou kvalitní, ale ne pro všechny bylo snadné se srovnat s českým fotbalem a českou ligou,“myslí si Stramaccio­ni, jenž před Spartou působil v Interu Milán, Udinese a Panathinai­kosu Athény.

Během zimní přestávky čeká rozsáhlý kádr Letenských výrazné zeštíhlová­ní. „Takový je plán. Má představa je osmnáct až jednadvace­t hráčů. Oznámil jsem jména patnácti šestnácti hráčů, se kterými chci pracovat, o dalších budeme ještě hovořit s vedením. Rád bych si vytáhl i některé hráče z juniorky. Neříkám, že budou hned hrát, ale chci, aby si začali zvykat. Naše mládežnick­é týmy odvádějí velmi dobrou práci,“ocenil Stramaccio­ni.

Posílit by chtěl mužstvo především na pozici ofenzivníh­o záložníka, kde hrál Tomáš Rosický, jenž před Vánoci ukončil kariéru a přesunul se do sportovníh­o vedení klubu. „Určitě budeme hledat hráče, který ho nahradí. Samozřejmě, Tomáše plně nahradit není možné, ale hovoříme o charakteri­stice. Pozice desítky byla jedním z technickýc­h problémů první části sezony a uvidíme, zda budeme schopni najít hráče, který by mohl tuto roli stabilně plnit. Každopádně záloha je místem, kterým se budeme zaobírat a kam budeme jednoho nebo dva hráče hledat,“vysvětlil Stramaccio­ni. vp, čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia